Clickmed
programare rapida la medic

Tehnica Fibroscan

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2022
Tehnica Fibroscan

Tehnica Fibroscan este utilizata de medicii din cadrul clinicii medicale Anadolu ca alternativa in multe boli hepatice. Prin aceasta metoda revolutionara se poate evalua o zona mult mai mare a ficatului. Desi biopsia hepatica este standardul in evaluarea bolilor hepatice, insa aceasta poate fi cu succes inlocuita cu tehnica Fibroscan.

Ce este tehnica Fibroscan?

Fibroscan reprezinta o metoda fiabila, repetabila si neinvaziva in evaluarea fibrozei hepatice. Aceasta s-a dezvoltat ca o necesitate in depistarea corecta a fibrozei. De asemenea, determinarea corecta a acestei etape este de mare importanta in tratarea bolilor hepatice cronice si in monitorizarea tratamentului.

Fibroza hepatica este un proces patologic cunoscut sub numele de fibrogeneza (formare de tesut hepatic nou), care determina formarea de tesut cicatriceal nefunctional la nivel hepatic. in anumite cazuri, fibrogeneza poate fi benefica in vindecarea la nivelul ficatului, insa, acest proces devine patologic atunci cand se depaseste capacitatea de fibroliza hepatica si se declanseaza disfunctia hepatocelulara. Ciroza hepatica apare la finalul procesului de fibroza.

Cea mai eficienta metoda in monitorizarea si tratarea fibrozei hepatice este metoda cunoscuta sub numele de „elastografie tranzitorie”, realizata cu ajutorul dispozitivului Fibroscan.

Dispozitivul Fibroscan masoara numeric elasticitatea tesuturilor moi prin metoda elastografiei tranzitorii. Fibroscanul trimite vibratii ultrasonice de joasa frecventa si amplitudine catre tesutul hepatic, iar unda elastica rezultata se inmulteste si se raspandeste in tesut. Viteza de transmitere a undei este legata de elasticitatea tesutului prin care trece. Viteza de propagare a undei creste pe masura ce creste rigiditatea tesutului. Aparatul detecteaza aceasta rata, creeaza un rezultat numeric si dezvaluie in mod obiectiv cantitatea de fibroza din ficat.

Tehnica Fibroscan – aplicatii

Tehnica Fibroscan este utilizata in toate bolile hepatice care provoaca leziuni cronice ale ficatului:
• Cresteri ale enzimelor hepatice
• Purtator de hepatita virala
• Hepatita cronica B
• Hepatita cronica C
• Hepatita cronica D (hepatita delta)
• Hepatita autoimuna
• Leziuni hepatice cronice induse de medicamente
• Colangita biliara primara
• Evaluarea riscului din punct de vedere al ficatului inainte de operatie
• Hipertensiune portala (HTP) noncirotica
• Boala Wilson

Tehnica Fibroscan – beneficii

Tehnica Fibroscan este folosita pentru multiplele sale beneficii. Principalul avantaj al acestei metode este faptul ca permite o evaluare mult mai extinsa a ficatului in ansamblul sau. De asemenea, spre deosebire de biopsia hepatica, tehnica fibroscan nu presupune prelevarea unei bucati mari de ficat. Tot procesul dureaza cateva minute. Pacientul nu trebuie sa se pregateasca in mod special pentru aceasta procedura. Este necesar doar sa nu consume alimente sau sa bea apa inainte de interventie. Prin aceasta metoda, nivelul steatozei hepatice (ficat gras) si nivelul de afectare pot fi determinate prin masurarea elasticitatii si duritatii ficatului. Faptul ca este usor de aplicat si este repetabila constituie un avantaj important. Deoarece nu este o procedura invaziva, nu are efecte secundare si nu provoaca disconfort.

Centrul Medical Anadolu trateaza pacienti care sufera de boli hepatice din intreaga lume

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost infiinat ca un centru de referina pentru a veni in intampinarea nevoilor pacienilor bolnavi de cancer pe plan naional si internaional.

Medicul specialist in Gastroenterologie Melih Özel foloseste cu succes tehnica Fibroscan pe pacientii care sufera de diferite boli hepatice.

Centrul Medical Anadolu adopta o abordare multidisciplinara in tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare si tratament pentru toate tipurile de cancer, precum si medicina preventiva, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial in tratarea cancerului.

Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicatia chirurgicala este stabilita de o echipa multidisciplinara, nu doar de chirurgul oncolog.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro
Email: [email protected]
Phone: 0799.499.911


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter