Clickmed
programare rapida la medic

Riscurile practicarii sportului in zilele caniculare

Actualizat la data de: 12 Iunie 2017

Generalitati

Sus
Riscurile practicarii sportului in zilele caniculare

Activitatile fizice ofera foarte multe beneficii pentru sanatate, mai ales daca un anumit sport este practicat cu regularitate. Plimbarile, fie pe jos, fie pe bicicleta, jogging-ul, inotul prezinta efecte benefice pentru intreg organismul.

De asemenea, sportul contribuie la sanatatea inimii, la limitarea situatiilor stresante, la ameliorarea si prevenirea depresiei si creste functia cognitiva.

Cu toate acestea, vara, cand temperaturile sunt foarte mari, iar umiditatea nu este de neglijat, sunt necesare unele masuri pentru ca activitatile fizice sa fie efectuate in siguranta.

Exista persoane la care orice fel de sport este daunator vara, in zilele caniculare, printre acestea numarandu-se cele cu afectiuni cardiovasculare si reumatice.

Totodata, sunt cazuri in care si persoanele perfect sanatoase au de suferit un disconfort accentuat daca practica sport la temperaturi de peste 32 de grade Celsius.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Posibile probleme ale practicarii sportului vara
  3. Sfaturi pentru cei care practica sport vara
  4. Citeste pe aceeasi tema

Posibile probleme ale practicarii sportului vara

Sus

Sportul practicat in conditii de umiditate crescuta poate suprasolicita corpul, cauzand:

• crampe musculare cauzate de temperaturi ridicate, de regula la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala.

• epuizare termica, ce poate duce pana la stari de lesin, greata, ameteala, transpiratie in exces.

accident vascular cerebral, provocat de umiditatea din aer si de racirea organismului prin transpiratie.

Sfaturi pentru cei care practica sport vara

Sus

• Este indicata purtarea unui echipament lejer, obligatoriu din bumbac, evitandu-se hainele sintetice.

Vara, apa trebuie bauta intotdeauna cu inghitituri mici, iar temperatura acesteia trebuie sa fie cuprinsa intre 10-37 de grade, fara gheata, pentru a nu supune organismul unui soc termic.

De asemenea, in momentele de suprasolicitare fizica, in timpul jogging-ului, de exemplu, este indicat ca lichidele pierdute prin transpiratie sa fie inlocuite din 30 in 30 de minute, intrucat cu cat o persoana are mai mult lichid in organism, cu atat corpul sau va elimina mai multa caldura in timpul alergarii in zilele caniculare.

Daca se consuma apa in mod constant, organismul va fi hidratat corespunzator, iar termoreglarea se va desfasura in mod corect. Pacientii care au ca indicatie terapeutica diuretice trebuie sa acorde o atentie sporitia hidratarii optime.

• Atentie! Daca termometrul arata temperaturi de peste 32 de grade Celsius, este de preferat sa fie amanata orice activitatea fizica.

• Este indicat ca pacientii care sufera de astm, diabet sau boli cardiovasculare sa evite zonele aglomerate si poluate.

• Sunt interzise dusurile reci imediat dupa un efort sustinut si desfasurat afara, pe canicula. Trecerea de la o temperatura la alta poate dauna organismului.

• Orice antrenament se incepe cu o incalzire usoara, nu este recomandata inceperea brusca a unui efort fizic mai ales vara.

• Capul trebuie sa fie acoperit cu o sapca, iar ochelarii de soare sunt recomandati. De asemenea, este indicat sa se aplice pe fata o crema hidratanta cu factor de protectie.


Medici specialisti Sanatate sport

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate