Parabenii - ce sunt si cat sunt de periculosi
Generalitati
Sus
Parabenii sunt ingrediente frecvent intalnite in componenta produselor cosmetice care au devenit, in ultima vreme, subiect controversat.
Aflati ce anume sunt cu adevarat parabenii si daca trebuie sa preferati cosmeticele care nu contin parabeni.
Parabenii sunt conservantii utilizati pe scara larga in compozitia produselor de ingrijire personala care impiedica formarea fungilor, bacteriilor si a altor microbi, in mod special in mediul umed si cald intalnit in baie.
Cel mai des sunt folositi ca parabeni metilparabenii, etilparabenii, propilparabenii, butilparabenii si isobutilparabenii. Pe acestia ii veti gasi enumerati pe mii de produse de ingrijire, de la sampon si fond de ten la lotiune de corp geluri de dus.
Cuprins articol
Informatii despre parabeni
SusParabenii sunt utilizat destul de mult in produsele de ingrijire personala, intrucat sunt ieftini si eficienti. Parerile specialistilor referitoare la modul in care parabenii afecteaza sanatatea sunt impartite.
In ultimii ani, oamenii de stiinta au dezbatut posibilitatea ca aceste substante ar putea fi daunatoare pentru sanatatea noastra. Printre problemele care s-au vehiculat a fost si cea legata de cresterea incidentei cancerului de san legata in mare parte de faptul ca parabenii care au capacitatea de a imita estrogenul au fost gasiti in tumorile de cancer mamar.
De asemenea, se considera ca specific cazurilor tot mai numeroase in care s-a constatat scaderea numarul de spermatozoizi si cresterea probabilitatilor aparitiei cancerului mamar si testicular ar fi faptul ca parabenii pot fi absorbiti in piele si pot perturba functia sistemului endocrin. Totusi, cercetatorii nu au obtinut prea multe rezultate clare in aceste directii.
Cu toate acestea, un studiu danez, recent, a ridicat semne de intrebare. Parabenii au fost detectati in sangele si urina barbatilor voluntari tineri, la cateva ore dupa ce o lotiune care continea parabeni a fost aplicata pe pielea acestora. Autorii au concluzionat ca intrucat substantele chimice din compozitia produselor de ingrijire personala ar putea fi absorbite, metabolizate si excretatate, acestea ar putea avea efecte negative asupra sanatatii.
In cadrul altor studii, specialistii care au evaluat siguranta ingredientelor cosmetice au considerat ca parabenii pot fi utilizati in conditii de siguranta, daca nu se fac excese. La nivel european s-a confirmat faptul ca metil si etilparabenii nu reprezinta un risc pentru sanatate.
Totusi alti cercetatori si organizatii aduc in atentie faptul ca nu doar expunerea individuala la produs trebuie luata in calcul, ci si expunerea cumulata la mai multe produse care contin parabeni, care au fost folosite mai multi ani.
In prezent nu exista alternative care sa inlocuiasca in totalitate calitatea parabenilor de a conserva produsele de ingrijire. Este o provocare pentru producatori sa formuleze produse care sa nu contina parabeni, ca si conservanti. Situatia este problematica mai ales in cazul cremelor si lotiunilor.
Printre produsele naturale care au proprietatea de a conserva in mod natural unele tipuri de produse cosmetice se numara oregano, cimbrul, rozmarinul, radacina de gentiana, extractul de seminte de grapefruit, uleiul de levantica etc. Toate aceste cosmetice bio trebuie pastrate in frigider.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
-
Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin
-
Mastile de fata functioneaza cu adevarat sau sunt doar un moft?
-
Papiloamele cutanate - ce sunt, de ce apar si cum sunt tratate
-
Produsele cosmetice: mit si adevar
-
Copiii descopera BIO cu noua gama Cereal Bio Kids
-
9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol
-
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
-
Fructe uscate si confiate: ce diferente exista intre ele si cat de sanatoase ...
-
Ingrediente toxice din trusa de machiaj
Citeste pe aceeasi tema
-
6 ingrediente periculoase continute de produsele cosmetice
-
Cat de periculosi sunt cartofii prajiti?
-
Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
-
Perturbatorii endocrini din produsele de beauty
-
Papiloamele si negii - cat de periculosi sunt pentru organism