Coronavirus Update

Meningita acuta virala, o consecinta a scaldatului in ape murdare

Publicat la data de: 09 August 2013
Meningita acuta virala, o consecinta a scaldatului in ape murdare

In sezonul estival, scaldatul reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de racorire. In acelasi timp, este si cea mai simpla cale de dobandire a unui virusul care declanseaza o boala infectioasa. Meningita acuta virala este frecvent intalnita in lunile de vara, cea mai comuna cauza fiind imbaierea in ape murdare.

In ultimii ani, autoritatile sanitare au verificat calitatea apelor din stranduri, astfel ca sansele de imbolnavire in urma scaldatului in aceste spatii este redus. Cu toate acestea, sunt si cazuri de stranduri unde apa nu este curata si poate contine bacterii, virusuri si ciuperci periculoase pentru sanatate.

O problema majora este reperezantata de scaldatul in lacuri si rauri, unde prezenta microorganismelor este si mai mare. Sfatul medicilor, cel putin pe timp de vara, este acela ca scaldatul sa se faca doar in ape curate si, desigur, sa existe o imunizare prealabila impotriva bolilor infectioase.

Meningita acuta virala afecteaza zeci de tineri si copii

Tinerii si copiii sunt cei mai predispusi la contactarea unui virus din apa murdara, astfel ca nu putine au fost cazurile de internari in sectiile de boli infectioase ale spitalelor in urma imbolnavirii de meningita acuta virala.

Meningita este o boala acuta de cauza infectioasa, care afecteaza sistemul nervos central. In perioada verii si la inceputul toamnei, cea mai frecventa cauza a meniningitei o reprezinta enterovirusurile, precum echovirusul si Coxsackie.

Vaccinarea, o metoda sigura de prevenire a meningitei acute virale

Pentru prevenirea meningitei acute virale, cauzata de scaldatul in ape murdare si de obiceiurile nesanatoase ale populatiei, cea mai eficienta solutie este vaccinarea. Imunizarea se poate realiza cu vaccin antipolio injectabil sau oral, vaccinul antivaricela si vaccinul impotriva rubeolei, oreionului si rujeolei (vaccinarea antirujeolica-antirubeolica-antiurliana).

Alte metode de prevenire a meningitei acute virale

- scaldatul in ape curate
- evitarea scaldatului in ape aglomerate
- spalarea frecventa a mainilor
- pastrarea regulilor generale de igiena

Mai multe infromatii gasiti pe Stop Gripa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate