Simptome de meningita
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusMeningita este o inflamatie a membranelor din jurul creierului si a maduvei spinarii. Cele mai multe cazuri de meningita sunt de natura virala, dar pot fi si bacteriene sau fungice.
Septicemia este o infectie a sangelui. Chiar daca meningita si septicemia sunt diferite, cea mai freventa cauza a meningitei bacteriene (meningococul) provoaca adesea si septicemie. In cazul in care o persoana este suspecta de meningita, este necesar sa se intervina medical cat mai urgent. Intensitatea si tipul simptomelor de meningita pot fi diferite de la un bolnav la altul.
Cuprins articol
Semne si simptome de meningita
SusAtunci cand o persoana sufera de meningita, este posibil sa nu prezinte toate simptomele conditiei. Uneori nu sunt prezente nici macar semnele clasice de rigiditate a gatului si eruptie cutanata. Simptomele meningite bacteriene se pot dezvolta in cateva ore, iar cele ale meningitei virale se pot manifesta fie rapid, fie pe parcursul mai multor zile.
Printre manifestarile de debut ale bolii pot fi intalnite:
- stare generala de rau cu temperatura ridicata (peste 39 grade Celsius), stare de oboseala accentuata
- dureri de picioare
- maini sau picioare reci indiferent de temperatura corpului
- paloare si piele albastra sau intunecata in jurul buzelor.
Frecvent apare si eruptia cutanata, mai ales cand este prezenta infectia meningococica. Eruptia are culoare rosie sau violeta. Pete mici vor aparea si vor fi localizate grupat oriunde pe corp. Acestea cresc in dimensiuni si par a fi mici vanatai. Culoarea acestor pete nu se va estompa sau decolora in urma apasarii. Eruptia este un semn de septicemie.
La copiii mici si sugari nu vor fi intalnite semenele clasice cum ar fi durerile de cap si gatul intepenit. In schimb, la aceasta grupa de varsta ar putea sa apara oricare din urmatoarele manifestari:
- plans persistent strident si diferit de cel obisnuit
- respiratie rapida sau modele neobisnuite de respiratie
- febra
- piele palida, patata sau albastruie
- inactivitate
- maini si picioare reci
- pierderea poftei de mancare
- somnolenta si dificultate la trezire
- frisoane si convulsii
- iritabilitate
- varsaturi repetate
- bombarea fontanelei
- miscari spasmodice si rigiditate a organismului.
Majoritatea parintilor vor constata o deteriorare rapida a starii copilului lor. Este important ca micutul sa fie consultat cat mai rapid de catre medic cand apar oricare dintre manifestarile de mai sus.
Printre simptomele comune care ar putea fi semnalate atat de adulti cat si copiii se numara:
- torticolis - rigiditate a gatului
- dureri accentuate de cap
- respiratie rapida
- dureri la nivelul muschilor si articulatiilor care pot creste in severitate
- paloare
- sensibilitate la lumina
- apetit alimentar scazut
- somnolenta, dificultati la trezire confuzie si dificultati de concentrare ca urmare a inflamatiei vaselor de sange din creier care nu vor fi oxigenate suficient
- varsaturi repetate insotite sau nu de dureri abdominale si diaree.
Torticolis sau gatul intepenit este un simptom care apare in mod special la persoanele al caror sistem imunitar nu functioneaza corect cum ar fi cele care:
- utilizeaza corticosteroizi
- sufera de SIDA
- folosesc medicamente pentru tratarea cancerului sau utilizeaza medicatia necesara dupa un transplant
- sunt in varsta
- au mai putin de 24 de luni.
Dupa ce boala va debuta se pot dezvolta si alte manifestari. De cele mai multe ori meningita este confundata cu gripa.
Cand se va consulta medicul
SusIntrucat meningita este o boala grava care poate duce chiar si la deces, atunci cand apar urmatoarele simptome trebuie sa se consulte urgent medicul
- febra
- dureri de cap severe care nu se amelioreaza
- confuzie
- varsaturi
- torticolis.
Meningita virala va disparea chiar si fara tratament, dar meningita bacteriana poate avea o evolutie rapida si necesita tratament prompt cu anitbiotic pentru cresterea sanselor de recuperare. Amanarea tratamentului creste riscul aparitiei leziunilor permanente ale creierului sau deces. Nu exista nicio modalitate de a depista care este tipul meningitei de care sufera un bolnav fara consult medical si analiza lichidului cefalorahidian.
Complicatii
SusIn general, intre 70-80% dintre bolnavii care au suferit de meningita virala vor fi in totalitate recuperati dupa tratament, in timp ce gradul de recuperare al celor care au fost diagnosticati cu meningita bacteriana variaza in functie de varsta si starea generala de sanatate a bolnavului. Unele dintre complicatii afecteaza persoana in cauza din punct de vedere fizic iar altele din punct de vedere emotional.
Complicatiile pe termen lung pot sa apara si sa persiste in timp chiar si dupa ce infectia a fost tratata. Acestea pot include surditate, tulburari mentale, paralizie, soc septic, coagulare intravasculara diseminata, coma cu pierderea reflexelor de protectie a cailor respiratorii, edem cerebral, cresterea tensiunii intracraniene, efuziune pericardica, anemie hemolitica, dureri recurente de cap, pierderea memoriei pe termen scurt, depresie, tulburari de echilibru, crize de agresivitate, modificari ale dispozitiei, dificultati de invatare, hemipareza, anomalii vasculare cerebrale, deficiente intelectuale si uneori convulsii care necestia tratament pe intreg parcursul vietii.
La sugari si copii mici complicatiile pot include:
- comportament pueril
- accese de isterie
- uitarea abilitatilor recent invatate
- enurezis
- insomnie.
Toate aceste complicatii pot debuta brusc sau pot evolua treptat si posibil sa apara in orice moment de la declansarea simptomelor, inclusiv dupa finalizarea tratamentului. Desi vor fi prezente multe complicatii neurologice grave, in timp se pot intalni si alte complicatii care sunt subtile in timpul fazelor incipiente ale infectiei.
Chiar daca probabilitatea ca o persoana sa sufere de meningita este redusa, ar trebui sa fiti precauti. Daca dvs. sau un membru al familiei ati fost expusi la meningita sau ingrijiti o persoana care a fost diagnosticata cu meningita, consultati medicul de urgenta. Daca deja sunt prezente manifestarile bolii, mergeti urgent la camera de urgenta a celui mai apropiat spital.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
- 6 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignorati niciodata
- Racelile din timpul verii: simptome, tratament si prevenire
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Cefaleea – simptom comun, cauze multiple
- Meningita meningococica, boala provocata de bacteria Neisseria meningitidis
- Virusul West Nile: simptome si tratament
- Boala Lyme - cauze, simptome, tratament
- Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne
- Otita la copil