Clickmed
programare rapida la medic

Narcolepsia si temperatura corpului

Publicat la data de: 07 Februarie 2008

O persoana care nu prezinta probleme de sanatate, pe durata unei zile (cand se afla in stare de veghe) are temperatura centrala ridicata iar temperatura extremitatilor (maini si picioare) scazuta. Studii recente au aratat ca somnul si temperatura corpului, in special a extremitatilor sunt intr o stransa legatura. S-a constatat experimental ca temperatura extremitatilor creste chiar inaintea momentului de debut al somnului si influenteaza somnul in ansamblu.
Narcolepsia este o tulburare a somnului, exprimata cel mai frecvent prin adormirea brusca si necontrolata in timpul zilei (cand in mod normal corpul uman se afla in starea de veghe).
In mod normal ritmul veghe - somn este reglat de creier prin intermediul unui neurotransmitator, in cazul unui bolnav de narcolepsie acest neurotransmitator lipseste.
S-a constatat ca in cazul narcolepticilor temperatura extremitatilor, pe durata zilei este la un nivel intalnit la o persoana sanatoasa chiar inainte de a adormi. De la aceast fapt a aparut ideea ca modificarea temperaturii corpului mai exact a extremitatilor, ar putea scadea perioada de adormire in timpul zilei. S-a folosit in acest scop un termostat cu apa rece sau calda pentru modificarea temperaturii mainilor si picioarelor.
Aceasta metoda se afla inca in stadiul de proiect, dar ar putea fi folosita ca metoda de tratare a simptomelor narcolepsiei.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate