Clickmed
programare rapida la medic

Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru pastrarea centrului SMURD din Tibanesti, judetul Iasi

Publicat la data de: 13 Mai 2009

Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru pastrarea centrului SMURD din tibanesti, judetul Iasi, dupa ce acesta si-a incheiat activitatea din cauza ca autoritatile locale sustin ca nu pot plati salariile echipajului medical, a precizat, pentru NewsIn, coordonatorul SMURD, dr. Raed Arafat.

"Conform regulamentului de infiintare a acestor centre SMURD in cat mai multe zone din tara, autoritatile locale trebuie sa plateasca doar salariile membrilor echipajului, ceea ce inseamna doua sau trei persoane. La tibanesti, primarul a spus ca nu poate finanta salariile echipajului, insa ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a luat deja legatura cu centrul din Iasi si se cauta solutii pentru mentinerea activitatii acestuia", a explicat dr. Arafat.

seful SMURD a subliniat ca situatia de la Iasi este o exceptie, celelalte centre din tara neavand astfel de probleme de finantare.

Centrul SMURD din tibanesti, judetul Iasi, si-a incetat activitatea, in timp ce in alta localitate, Bivolari, primarul a dat deja preaviz angajatilor SMURD, urmand ca si acest centru sa se inchida din cauza lipsei de finantare, transmite corespondentul NewsIn.

Coordonatorul SMURD Iasi, dr. Diana Cimpoiesu, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca aceasta situatie a survenit dupa ce primarii din tibanesti si Bivolari nu au mai alocat fonduri, din cauza bugetelor comunale mici.

Secretarul de stat Dan Carlan, unul dintre initiatorii proiectului SMURD la Iasi, a declarat ca o solutie imediata pentru a asigura mentinerea activitatii in conditii bune a centrelor SMURD din judet este adoptarea unei hotarari de Guvern prin care sa fie alocata suma de 1,3 milioane de lei. Ulterior, afirma Carlan, centrele SMURD vor fi trecute prin lege, la sfarsitul lunii septembrie 2009, in subordinea Inspectoratului pentru Situatii de Urgente.

In cadrul SMURD Iasi mai functioneaza echipaje de prim-ajutor in Harlau, Raducaneni, Iasi, Targu Frumos, sipote, Podu Iloaie si Pascani. in majoritatea centrelor, aparatura este asigurata de serviciul din municipiul Iasi, in timp ce salariile personalului medical sunt platite de primarii. Aproape toti primarii au declarat insa ca resursele financiare pentru sustinerea proiectului sunt limitate.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate