Coronavirus Update

Microundele distrug germenii din buretii si periile de spalat din gospodarie

Publicat la data de: 29 Ianuarie 2007

Cuptoarele cu microunde pot fi o arma puternica in lupta impotriva germenilor care pot determina afectiuni grave.
Un studiu recent a demonstrat faptul ca microundele pot steriliza buretii si periile folosite in gospodarie, distrugand bacterii precum E. coli."Practic am reusit sa distrugem majoritatea bacteriilor in aproximativ 2 minute", a declarat conducatorul echipei de cercetatori, Prof. Gabriel Bitton de la Universiattea din Florida.
In general oamenii incearca sa curete buretii si periile utilizate in gospodarie prin spalare manuala sau cu masina de spalat vase insa daca se doreste decontaminarea acestora si nu doar curatarea lor atunci ar trebui folosite microundele.
Cercetatorii au declarat ca bacteriile si germenii din resturile de oua, carne si legume raman de obicei pe uneltele folosite la prepararea mancarii, buretii pentru spalat, perii sau prosoape de bucatarie unde intalnesc un mediu propice pentru dezvoltare.
Pentru demonstrarea eficacitatii metodei, cercetatorii au introdus buretii si periile de bucatarie in apa menajera (bogata in bacterii fecale, E. coli, spori de bacterii) ramasa in urma prepararii mancarii. Sporii sunt mai dificil de distrus. Rezultatele au aratat ca daca sunt tinute in cuptorul cu microunde la putere maxima pentru doua minute se obtine distrugerea sau inactivarea a mai mult de 99% dintre germenii si sporii bacterieni de pe aceste instrumente, inclusiv E. coli.
Dupa inca doua minute (adica 4 minute de expunere la microunde cu putere maxima) nici un spor bacterian nu a mai supravietuit.
Inainte de a introduce in cuptorul cu microunde buretii, cercetatorii recomanda:
- introduceti in cuptorul cu microunde doar buretii, periile sau alte ustensile care nu contin metale
- asigurati-va ca buretii sau periile sunt ude nu uscate
- o perioada de doua minute ar trebui sa fie de ajuns pentru a distruge majoritatea germenilor
- atentie la manipularea acestora dupa trecerea celor doua minute pentru ca sunt fierbinti.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate