Clickmed
programare rapida la medic

Femeile au mai multe bacterii pe palme decat barbatii - studiu

Publicat la data de: 05 Noiembrie 2008

Pe palmele femeilor exista mai multe bacterii decat pe cele ale barbatilor, din cauza pH-ului diferit si a folosirii cremelor cosmetice, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Colorado (SUA), informeaza AFP.

Folosind o noua tehnica de secventiere genetica, cercetatorii americani au stabilit ca o palma obisnuita are peste 150 de tipuri de bacterii. La 52 de subiecti cercetati au fost identificate peste 4.700 de tipuri de bacterii, dintre care doar cinci au fost gasite pe toate palmele.

Numarul mare de specii de bacterii detectate pe mainile subiectilor a fost o mare surpriza pentru cercetatori, la fel ca si faptul ca mainile femeilor adapostesc mai multe bacterii decat cele ale barbatilor.

Cercetatorii sunt de parere ca pH-ul pielii joaca un rol important in numarul mai mare de bacterii care sunt pe palmele femeilor. in plus, cantitatea de transpiratie produsa de palmele femeilor este mai mare decat in cazul barbatilor, iar faptul ca femeile folosesc mai frecvent creme cosmetice le aduce, de asemenea, mai multe bacterii pe piele.

Studiul a mai aratat ca bacteriile nu sunt afectate de spalarea regulata a mainilor si ca anumite specii chiar se inmultesc in urma spalarii.

Potrivit cercetatorilor americani, bacteriile de pe palme nu sunt periculoase pentru sanatate si, mai mult, unele dintre ele au un rol protector impotriva agentilor patogeni.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate