Coronavirus Update

Efectul placebo - ce se intampla cu adevarat in creier?

Actualizat la data de: 22 August 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Efectul placebo - ce se intampla cu adevarat in creier?

Placebo este o notiune amplu discutata si disputata. Ea face referire la toate schimbarile pozitive in starea de sanatate a unui pacient, care nu pot fi atribuite medicinei conventionale.

Placebo poate fi considerat un fenomen psihologic, intrucat oamenii de stiinta au stabilit faptul ca efectul porneste de la nivel cerebral.

Placebo este un tratament sau chiar o procedura terapeutica, intrucat se practica inclusiv operatii chirurgicale false.

Ca medicament, placebo este o substanta inerta din punct de vedere farmaceutic si care produce un efect similar cu cel al unei substante active, asa cum sunt antibioticele, spre exemplu. De asemenea, operatiile chirurgicale „false” si terapiile „false” sunt considerate placebo.

Oamenii de stiinta se impart in doua: unii care considera la limita utilizarea acestui gen de tratament si altii care sunt de parere ca practica placebo poate inlocui cu succes tratamente costisitoare, date fiind rezultatele obtinute de-a lungul timpului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum functioneaza, in realitate, placebo
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cum functioneaza, in realitate, placebo

Sus

Starea de spirit a unui pacient este deosebit de importanta in lupta cu boala. Ramane insa dilema: se poate ca un medicament fara niciun fel de substanta activa sa inlocuiasca cu succes si chiar sa faca ceea ce nu a reusit un tratament specific, cu substante active?

O serie de studii riguroase au aratat faptul ca acest lucru este posibil in unele cazuri.

Pastilele de zahar, injectiile cu ser fiziologic sau chiar operatiile in care doar s-a facut o incizie, iar apoi tegumentul a fost cusut la loc au dat adesea rezultate spectaculoase. Cele mai des tratate cu medicamente placebo sunt durerile de orice fel, depresiile, hipertensiunea arteriala, ulcerul si chiar boala Parkinson.

Teoria din spatele efectului placebo sustine ca putem influenta starea de sanatate inclusiv cu puterea gandului. Credintele si sperantele unei persoane legate de un tratament, combinate cu impresionibilitatea proprie, pot avea un efect biochimic semnificativ.

Atitudinea pozitiva si increderea ca medicamentul administrat este “revolutionar” sau ca are “efect garantat” sunt importante pentru sanatatea fizica a pacientului si pentru recuperarea sa.

Cercetarile au aratat faptul ca, atunci cand se manifesta efectul placebo, in zona din creier numita nucleus accumbens, o zona asociata cu recompensele, cu bucuria, dar si cu dependenta, are loc o crestere spectaculoasa a cantitatii de dopamina, un neurotransmitator natural.

La un pacient caruia ii este administrat pe post de analgezic o pastila placebo, zona din creier amintita se activeaza puternic.

Gandul la un medicament este suficient pentru a face organismul sa elibereze analgezicele lui naturale, endorfinele. Sa nu uitam ca insusi termenul “placebo”, care provine din limba latina, inseama „voi face pe plac”.

Mai mult, o serie de studii realizate in Statele Unite ale Americii au aratat ca 75% din eficacitatea antidepresivelor se datoreaza tocmai efectului placebo.

Acest lucru ii stimuleaza pe oamenii de stiinta sa intensifice cercetarile in ceea ce priveste utilizarea medicamentelor placebo in cazul bolnavilor de Parkinson si a celor care sufera de depresie, in cazul carora cantitatea de dopamina din anumite regiuni ale creierului este scazuta.

Asadar, efectul placebo este pur psihologic.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate