Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

De ce casca oamenii?

Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2012

Generalitati

Sus
De ce casca oamenii?

Cascatul a fascinat oamenii de sute de ani si a dat nastere la numeroase mituri si superstitii in decursul anilor. In prezent oamenii stiu ca acesta ca este un reflex de inspiratie si expiratie, care atrage mai mult oxigen in sange.

Reflexul este o reactie fizica indusa asupra careia oamenii nu au control. Un cascat este adesea asociat cu oboseala, desi nu aceasta este cauza acestei actiuni. Oamenii pot casca si din cauza stresului, plictiselii, emotiilor si a programului de munca prelungit.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cascatul este molipsitor
  3. Cascatul cauzat de anxietate
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cascatul este molipsitor

Sus

Ati observat ca reflexul de a casca pare contagios? Daca cineva casca, acest lucru determina o alta persoana sa caste. Cercetatorii au descoperit ca 40-60% dintre persoanele care privesc imagini cu cineva cascand, vor casca la randul lor. Chiar si lecturarea cuvantului cascat poate provoca o persoana la acest reflex.

Desi acest cascat contagios nu este inteles, se presupune ca acest lucru ar putea fi rezultatul unui comportament mimetic inconstient - un mod subtil de a comunica in grup, asemenea pasarilor care se imita una pe cealalta, ajungand sa zboare in stol.

Unele din numeroasele explicatii stiintifice asupra motivelor pentru care cascam sustin ca acesta este de nevoile fizice. O explicatie plauzibila este ca reflexul cascatului este declansat atunci cand sangele din organism are nevoie de mai mult oxigen. Respiratia adanca ajuta in reaprovizionarea nivelului de oxigen din sange.

O alta teorie comuna ar fi ca prin cascat, ajutam corpul sa isi regleze temperatura. Alte ipoteze sugereaza ca aceiasi compusi chimici din creier care ne afecteaza starea de spirit si emotiile, ne fac sa cascam.

Cascatul cauzat de anxietate

Sus

Persoanele diagnosticate cu un anumit tip de tulburare de anxietate si care prezinta reflexul constant de a casca, trebuie sa stie ca exista o conexiune intre cascat si anxietate. De fapt, cascatul excesiv si constant in sine, indica faptul ca sistemul nervos central este hiperactiv, ce inseamna ca cel care casca este stresat sau tensionat.

Ca atare, persoanele cu tulburari de anxietate, sunt surprinse cascand mai de des decat ceilalti. Dar aceasta nu inseamna in mod concludent ca prezentati deja tulburari de anxietate, daca aveti intr-adevar tendinta de a casca frecvent. Daca nu este vorba despre stari anxioase sau atacuri de panica, ati putea suferi de fapt de cealalta cauza comuna a cascatului, si anume lipsa de somn.

Exista totusi cazuri in care oamenii casca frecvent fara a fi obositi sau somnorosi. Cand o persoana este anxioasa experimenteaza o incordare inconstienta a muschilor abdominali, piept, umeri si gat. Tensiunea resimtita in aceste zone, se simte ca si cum pieptul sau abdomenul sunt presate, asemenea celor resimtite in cazul unui atac de astm.

Aceasta presiune comprima plamanii si duce astfel la actul cascatului cu scopul de a inspira mai mult oxigen. In prezenta stresului cronic si anxietatii, cascatul devine un obicei persistent.

Persoanele care sufera de tulburari generale de anxietate, atacuri de panica sau orice alt fel de tip de probleme de anxietate, simt cum reflexul de a casca ii ajuta la compensarea usoarei insuficiente respiratorii.

De fapt, problemele superficiale de respiratie sunt in general simptome comune ale tulburarilor de anxietate. Aceasta conditie se poate manifesta prin zeci de simptome diferite care se inrautatesc cu cat o persoana se gandeste mai mult la ele.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate