Ce trebuie sa faca angajatorii pe timp de canicula?

Publicat la data de: 10 August 2010 | Actualizat la data de: 10 August 2010
Ce trebuie sa faca angajatorii pe timp de canicula?

Ministerul Sanatatii recomanda tuturor agentilor economici sa isi readapteze programul de lucru in zilele cu temperaturi ridicate astfel incat sa protejeze sanatatea angajatilor.

Sectoarele de activitate economica vizate sunt cele in care salariatii lucreaza in aer liber (constructii, agricultura, activitati portuare, autostrazi) sau acolo unde este vorba despre aglomerari sau spatii inchise asa cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, brutarii, etc.

Pentru protectia persoanelor incadrate in munca si ameliorarea conditiilor de munca, este recomandat ca angajatorii sa reduca intensitatea si ritmul activitatii fizice in zilele cu temperaturi inalte. De asemenea, este bine sa asigure ventilatia la locurile de munca si sa se permita alternarea efortului dinamic cu cel static, precum si a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite.

Pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, angajatorul are obligatia de a asigura apa, cate 2-4 litri/pers/schimb, de a asigura echipamentul individual de protectie si dusuri.

Angajatorii care nu pot asigura aceste conditii au obligatia ca, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, sa aplice masuri vizand reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru si, in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Invata sa te protejezi corect de canicula Invata sa te protejezi corect de...

    Temperaturile caniculare si disconfortul termic ne pot influenta negativ starea de sanatate. Pentru a preveni aparitia problemelor, este important sa tinem cont de sfaturile medicilor. Consumul de apa, important Orice persoana trebuie sa aiba grija ca in...citeste mai mult

  • Boli asociate cu temperaturile ridicate Boli asociate cu temperaturile ridicate

    Generalitati In mod normal, corpul unei persoane se raceste prin transpiratie. Pe vreme calda, cand este si umiditatea ridicata, transpiratia nu este insa suficienta. Temperatura corpului poate creste pana la niveluri periculoase si astfel se pot dezvolta boli...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate