Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai!

Unul dintre cele mai neplacute efecte pe care caldura il are asupra corpului uman este insolatia.
Cei mai predispusi sunt copiii care nu au implinit patru ani si adultii trecuti de varsta de 65 de ani, insa oricine poate sa fie afectat.
In cazurile grave este nevoie de ajutor medical de urgenta, caci poate pune in pericol viata persoanei afectate.
Temperatura corpului poate ajunge la 40 de grade Celsius. Apare, de obicei, in urma expunerii in exces la soare, in combinatie cu hidratarea insuficienta.
Semnele insolatiei
Insolatia se manifesta prin dureri de cap, ameteli, lipsa transpiratiei, in ciuda caldurii. Cel afectat este atat de deshidratat incat pielea sa nu mai produce transpiratie, este uscata si calda la atingere. De asemenea, pielea poate fi rosie.
Mai pot aparea crampe musculare, varsaturi, diaree, batai rapide ale inimii, respiratie greoaie. Alte simptome sunt confuzia, halucinatiile, dezorientarea si pierderea cunostintei.
Unele boli cresc riscul unei persoane de a face insolatie. Este vorba despre afectiunile glandelor sudoripare, diabetul zaharat, hipotensiunea, bolile cardiovasculare, obezitatea.
Si unele medicamente pot favoriza aparitia insolatiei, din cauza ca pot afecta capacitatea organismului de a-si regla temperatura.
Predispuse sunt si persoanele subponderale, cat si cele care au fost diagnosticate cu afectiuni renale.
Ce este de facut
In cazul in care o persoana sufera de insolatie trebuie sa stea intr-o camera racoroasa. Aplicarea de comprese umede sau de gheata (pentru perioade scurte de timp) pe axile, pe gat, pe brate este, de asemenea, de ajutor.
Hidratarea este esentiala, daca persoana in cauza este constienta si este capabila sa bea apa. Dupa un episod de insolatie este important ca persoana in cauza sa se odihneasca, sa bea suficienta apa si sa evite activitatile fizice extenuante.
Masuri preventive
Insolatia poate fi prevenita daca, in zilele calduroase, ai grija sa iei cateva masuri recomandate de catre medici. Este ideal sa nu iesi din casa la orele amiezii, cand soarele arde cu putere.
Daca esti insa nevoit sa faci drumuri in aer liber, ai grija sa porti imbracaminte adecvata. Este vorba despre haine lejere, deschise la culoare. Capul trebuie acoperit cu o palarie sau cu o sapca.
Nu face sport in conditii de caldura extrema, mai ales daca nu esti sportiv de performanta. Cel mai bine este sa faci exercitii fizice dimineata devreme sau seara, dupa apusul soarelui. Trebuie sa ai tot timpul cu tine o sticla cu apa din care sa bei la fiecare 20 de minute.
Este interzis consumul de alcool si de cofeina, caci sunt factori care duc la deshidratare. Un somn de sapte-opt ore pe noapte este, de asemenea, de ajutor, pentru ca organsimul odihnit te ajuta sa faci mai bine fata caldurii.
Daca suferi de boli de inima, ai grija sa iei tratamentul recomandat de medic. Nu consuma sare in exces.
De fiecare data cand mergi la plaja trebuie sa aplici crema de protectie, cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare. Copiii nu trebuie sa fie lasati in niciun caz nesupravegheati in masina.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
-
Bolile cardiovasculare si canicula
-
Masuri eficiente in prevenirea si tratarea insolatiei
-
Prim ajutor in cazul insolatiilor
-
In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Xerodermia sau tegumentele uscate, in anotimpul rece
-
Cum sa facem fata caniculei?
-
Miliaria - Alergia (eruptia) cauzata de caldura
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Bolile induse de caldura
Generalitati Patologia termica se datoreaza expunerii la temperaturi crescute ale mediului ambiant in conditii in care organismul nu poate sa mentina homeostazia corespunzatoare. Sindroamele mai usoare se datoreaza eforturilor fizice excesive; sindroamele mai...citeste mai mult
-
Cat de importanta este hidratarea pe...
Vara, mai mult ca oricand, trebuie sa avem grija sa ne hidratam suficient, astfel incat tesuturile, celulele si organele corpului sa nu aiba de suferit. Organismul foloseste apa pentru nenumarate functii, printre care reglarea temperaturii corpului si a tensiunii,...citeste mai mult
-
Pericolele valurilor de caldura
Generalitati Valurile de caldura sau caldura extrema se caracterizeaza prin zilele consecutive in care se depaseste temperatura de 32 de grade Celsius. Stagnarea maselor de aer si noptile consecutive cu temperaturi mai inalte decat in mod normal sunt factori ai...citeste mai mult