Coronavirus Update

Efectele diabetului asupra organismului

Publicat la data de: 30 Mai 2011
Autor: SfatulMedicului

Bolile de inima si diabetul

Sus
Efectele diabetului asupra organismului

Bolile cardiovasculare sunt frecvent intalnite la bolnavii de diabet zaharat. Studiile demonstreaza ca 68% dintre persoanele de peste 65 de ani care au decedat ca urmare a bolilor de inima au suferit de diabet, iar 16% dintre cei care au incetat din viata din cauza accidentelor vasculare cerebrale manifestau si diabet. In general, riscul ca o persoana sa inceteze din viata ca rezultat al unui accident vascular cerebral sau boli cardiovasculare este de 2-4 ori mai ridicat la persoanele cu diabet zaharat.

Desi toate persoanele cu diabet sunt predispuse la dezvoltarea bolilor de inima, conditia este mai frecvent intalnita la cei cu diabet de tip 2. Studiul Framingham a fost unul dintre primele care au dovedit ca oamenii diagnosticati cu diabet sunt mai vulnerabili la aparitia bolilor de inima decat cei care nu au diabet. Aceasta lucrare a analizat mai multe categorii de bolnavi, inclusiv cea cu diabet zaharat pentru a incerca sa determine factorii de risc din cauza carora s-ar putea declansa bolile cardiovasculare. In afara de diabet, alte probleme de sanatate asociate cu bolile de inima includ: hipertensiunea arteriala, fumatul, nivelul ridicat al colesterolului precum si un istoric familial in care sunt prezente boli cardiovasculare cu debut precoce.

Cu cat sunt intalniti mai multi factori de risc, cu atat sunt mai mari sansele ca acesta sa dezvolte boli de inima si chiar sa inceteze din viata din cauza acestora. Pentru oricine, bolile cardiovasculare pot fi fatale, iar aceasta situatie este intalnita intr-un procent mult mai ridicat in cazul celor care sufera de diabet. Un studiu medical a demonstrat ca exista sanse de cinci ori mai mari ca persoanele care au fost diagnosticate cu diabet zaharat sa manifeste un atac de cord. Expertii recomanda ca toti cei care au diabet si sunt predispusi la aparitia bolilor cardiace sa fie tratati in acelasi mod ca si persoanele care au avut deja atacuri de cord.

Cuprins articol

  1. Bolile de inima si diabetul
  2. Care sunt cauzele bolilor de inima la persoanele cu diabet?
  3. Care sunt simptomele unui atac de cord?
  4. Care sunt simptomele bolilor vasculare periferice?
  5. Cum pot fi tratate bolile vasculare periferice?
  6. Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare le persoanele diagnosticate cu diabet?
  7. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cauzele bolilor de inima la persoanele cu diabet?

Sus

Cea mai frecventa cauza a bolilor de inima la o persoana cu diabet zaharat este rigidizarea arterelor coronare sau ateroscreloza - o acumulare de colesterol in vasele sanguine. Valorile mari ale colesterolului se inregistreaza, de obicei, inainte de cresterea nivelului de zahar din sange, care are loc in diabetul de tip 2. Depistarea bolilor de inima ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru bolnavii cu diabet de tip 2.

Atunci cand placile de aterom sau colesterol se rup sau se sparg formeaza cheaguri de sange, iar vasul de sange poate fi obturat. In acest mod se poate produce un atac de cord. Acelasi proces poate avea loc in cazul mai multor artere din corp, iar irigarea insuficienta a creierului poate sa determine un accident vascular cerebral, iar circulatia deficitara la nivelul membrelor inferioare sau superioare poate provoca boli vasculare periferice.

Persoanele cu diabet zaharat nu sunt predispuse doar la aparitia bolilor de inima ci si a insuficientei cardiace (afectiune grava in care inima se afla in imposibilitatea de a pompa sangele in mod adecvat). Acest lucru poate duce la acumularea de fluid in plamani, fapt ce cauzeaza dificultati de respiratie sau retentie de lichide in alte parti ale corpului - mai ales picioare, locul in care apar cel mai des edemele.

Care sunt simptomele unui atac de cord?

Sus

Simtomele unui atac de cord includ:
- scurtarea respiratiei;
- senzatia de lesin;
- senzatia de ameteala;
- transpiratia excesiva si inexplicabila;
- durere intre umeri, la nivelul maxilarului si a bratului stang;
- durere sau presiune in piept (mai ales in timpul desfasurarii a diverse activitati);
- greata.

Totusi, nu toata lumea manifesta aceste dureri sau simptomele clasice ale unui atac de cord. Acest aspect este valabil mai ales in cazul femeilor.
Daca o persoana se confrunta cu oricare dintre aceste simptome, trebuie sa apeleze la medic sau sa mearga la camera de urgenta a celui mai apropiat spital.

Care sunt simptomele bolilor vasculare periferice?

Sus

Simptomele bolilor vasculare periferice sunt:
- crampe la nivelul picioarelor atunci cand o persoana merge pe jos (claudicatie intermitenta) sau dureri ale feselor sau soldurilor;
- picioare reci;
- diminuarea sau absenta pulsului la nivelul picioarelor;
- pierderea grasimii de sub piele in partea inferioara a picioarelor;
- caderea parului de pe partea inferioara a picioarelor.

Cum se pot trata bolile cardiovasculare la cei care sufera de diabet zaharat?
Exista mai multe optiuni de tratament pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat care sufera si de boli cardiovasculare, inclusiv:
- terapia cu aspirina pentru a reduce riscul formarii cheagurilor care conduc la atacuri de cord si accident vascular cerebral;
- dieta;
- exercitiile fizice care vor fi realizate nu doar pentru pierderea in greutate ci si pentru imbunatatirea nivelului de zahar din sange, a hipertensiunii arteriale, a nivelului de colesterol dar si pentru reducerea grasimii abdominale, un factor de risc pentru bolile de inima;
- medicamente;
- interventia chirurgicala

Cum pot fi tratate bolile vasculare periferice?

Sus

Bolile vasculare periferice pot fi tratate prin:
- stabilirea unui program riguros care sa presupuna mersul pe jos in fiecare zi, timp de 45 de minute (acesta va fi, apoi, urmat de odihna);
- purtarea de incaltaminte speciala;
- scaderea tensiunii arteriale sub 130/80;
- mentinerea colesterolului sub valoarea de 100;
- terapia cu aspirina;
- tratament medicamentos;
- renuntarea la fumat;
- interventie chirurgicala (in unele cazuri).

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare le persoanele diagnosticate cu diabet?

Sus

Cele mai bune moduri de a preveni bolile de inima sunt:
- grija pentru starea generala de sanatate si tinerea sub control a diabetului zaharat;
- pastrarea nivelului de zahar in limite normale;
- controlul tensiunii arteriale, cu medicatie, daca este necesar. La persoanele cu diabet nu trebuie sa depaseasca valoarea de 130/80;
- mentinerea valorilor normale ale colesterolului, posibil sa fie necesar tratamentul medicamentos, in acest scop;
- scaderea in greutate in cazul persoanelor supraponderale;
- se va cere acordul medicului privind administrarea unei aspirine in fiecare zi;
- exercitii fizice regulate;
- dieta va curpinde alimente sanatoase, cu un continut scazut de grasimi si sare;
- se va renuta la fumat.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate