Clickmed
programare rapida la medic

Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani

Actualizat la data de: 28 August 2012

Vaccinarile

Sus
Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani

In ciuda afirmatiilor ca vaccinurile ar putea fi periculoase pentru sanatatea copiilor, medicii specializati in medicina preventiva recomanda respectarea programului de vaccinari obligatorii, inca de la varsta de o luna a copiilor (exceptie facand cazurile in care starea de sanatate nu permite vaccinarea).

Pentru micutii cu varsta sub 12 ani, sunt indicate:
- vaccinurile contra hepatitei A si B;
- vaccinurile contra varicelei;
- vaccinurile contra poliomielitei;
- vaccinurile (DTaP) contra difteriei, pertussis si tetanos.

De asemenea, se recomanda vaccinarea anuala antigripala. Iar dupa varsta de 12 ani se va face un rapel la fiecare 10 ani. Multe dintre bolile care au fost eradicate in trecut, au cunoscut o renastere in ultimii ani, din cauza numarului crescut al copiilor care nu au fost vaccinati impotriva lor.

Cuprins articol

  1. Vaccinarile
  2. Examen oftalmologic
  3. Igiena dentara
  4. Tensiunea arteriala
  5. Inaltimea si greutatea
  6. Adolescenta - 13-18 ani
  7. Citeste pe aceeasi tema

Examen oftalmologic

Sus

Inca inainte de varsta de 5 ani, vederea fiecarui copil trebuie evaluata, chiar daca nu s-a observat nici o problema la ochi. Examenul oftalmologic timpuriu poate preveni agravarea unei probleme a ochilor.

Igiena dentara

Sus

Dupa ce le-a crescut dintii, trebuie sa vina momentul ca micutii sa viziteze stomatologul. Consultatiile cu scop preventiv la stomatolog ajuta la protejarea dintilor copilului si la mentinerea unei igiene dentare adecvate.

Tensiunea arteriala

Sus

Colesterolul si tensiunea arteriala nu sunt boli intalnite doar la persoanele adulte. Copii si bebelusii pot avea si ei probleme de sanatate, in acest sens. Medicii recomanda masurarea tensiunii arteriale a copiilor de peste trei ani. Indicat ar fi, ca prin analizele uzuale de sange sa se stabileasca si valoarea colesterolului, chiar inainte de varsta de 10 ani.

Inaltimea si greutatea

Sus

Indicele de masa corporala al copilului poate fi cel mai bun mod de a urmari cresterea si dezvoltarea sa generala.

Adolescenta - 13-18 ani

Sus

Examen fizic anual
De la aceasta varsta, ar trebui sa se realizeze controale fizice anuale. Acest lucru ii ofera medicului o imagine de ansamblu asupra sanatatii copilului sau a eventualelor modificari dramatice. De asemenea, consultatia ofera adolescentului posibilitatea sa discute cu un profesionist despre sanatatea sa si transformarile din organismul sau.

Evaluarea coloanei vertebrale
Pentru ca scolioza sau alte probleme ale coloanei vertebrale se manifesta prima data in timpul adolescentei, ca urmare a cresterii rapide in inaltime, este recomandata vizita la cabinetul medicului ortoped in aceasta perioada de dezvoltare.

Consult ginecologic
Fiecare persoana de sex feminin cu varsta de peste 13 ani, indiferent de nivelul activitatii sexuale, ar trebui sa viziteze medicul ginecolog. Acest lucru nu inseamna ca va avea loc primul examen pelvin sau ca se va recolta secretia pentru testul babes-papanicolau. In schimb, intalnirea cu medicul poate fi o ocazie pentru tinere de a discuta despre manifestarile din timpul ciclului menstrual, simptome, viata sexuala si mijloace de contraceptie.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate