Clickmed
programare rapida la medic

Centrul de transplant de maduva osoasa pediatrica

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2023
Centrul de transplant de maduva osoasa pediatrica

La Centrul Medical Anadolu Centrul Pediatric de Transplant de Maduva Osoasa, bolile pediatrice care necesita transplant sunt tratate intr-o maniera multidisciplinara cu echipe de experti si tehnologie avansata.

Ce se face in Centrul de transplant de maduva osoasa pediatrica, ce boli sunt tratate?

In centru, transplantul de celule stem de maduva osoasa se efectueaza pentru pacientii din grupa de varsta 0-18 ani din grupul de pacienti cu boli maligne sau nemaligne care au nevoie de transplant. in special, sunt tratate boli benigne precum hemoglobinopatiile (anemie mediteraneana/talasemie majora, anemia falciforma), anemia aplastica, deficiente imune si boli metabolice, precum si boli maligne, inclusiv leucemii si unele tumori solide.

In Centrul de Transplant de Maduva Osoasa Pediatrica, in functie de tipul bolii, transplantul se face sie cu celule de la pacient, fie de la donatori - rude sau donatori neinruditi. Pentru aceasta, grupele de tesuturi, exprimate pe scurt ca „HLA”, sunt comparate intre pacient si donator, fiind preferat donatorul cu cel mai inalt nivel de compatibilitate. Fiecare pacient este evaluat individual si cei mai compatibili donatori sunt preferati in functie de grupul de boala si stadiul bolii.

Ce fel de echipa lucreaza in centru?

O echipa multidisciplinara ofera servicii pacientilor nostri. Pe langa Specialistul in Hematologie si Oncologie Pediatrica, Specialist in Sanatate si Boli Pediatrie cu experienta in transplantul de celule stem maduvei osoase, se implica o echipa multidisciplinara precum Infectiii pediatrice, boli toracice pediatrie, Nefrologie Pediatrica, Cardiologie Pediatrica, Gastroenterologie Pediatrica, Specialist Terapie Intensiva Pediatrica. in afara de personalul medical, in echipa sunt incluse si un total de 14 asistente medicale cu experienta in transplant de maduva osoasa.

Cate tipuri de transplant de maduva osoasa exista?

Putem vorbi despre doua tipuri de transplant de celule stem de maduva osoasa, autolog si alogen. in transplantul autolog de maduva osoasa, celulele stem sunt prelevate chiar de la pacient. Celulele sunt colectate atunci cand maduva osoasa a pacientului incepe sa produca din nou celule stem noi, dupa chimioterapia pe care o primeste la momentul potrivit si de obicei in 7-14 zile. Apoi, dupa aplicarea chimioterapiei in doze potrivite pentru boala copilului, pacientului i se restituie propria sa celula stem.

Cum sunt colectate celulele stem pentru transplantul de maduva osoasa?

Celulele stem folosite pentru transplantul autolog sunt colectate din sangele periferic, de obicei intr-o camera curata, folosind un dispozitiv de afereza, fara a fi nevoie de anestezie. intr-un transplant autolog, celulele sunt prelevate de la persoana si transplantate pacientului insusi. Astfel, nu exista nicio problema de compatibilitate tisulara. Transplantele de tip autologe pot fi aplicate mai ales in cazurile de neuroblastom, limfom Hodgkin, sarcom Ewing, tumora cu celule germinale si unele tumori cerebrale.
in transplantul alogen de maduva osoasa, celulele stem sunt prelevate de la un alt donator cu compatibilitate tisulara. si aici sunt preferati donatorii frati sau cu alt grad de rudenie pentru transplant. Daca nu exista, sunt preferati donatorii neinruditi interni sau straini si sangele din cordonul ombilical.

Exista riscul reaparitiei bolii dupa tratament?

Primii 5 ani sunt riscanti, dar in general, 75-80% din cancerele hematologice pediatrice si 80-90% din imunodeficiente pot fi tratate si se poate obtine vindecarea completa (recuperarea). Ratele de succes in tratament sunt foarte mari in unele boli, de exemplu, succesul de 90 la suta poate fi obtinut in imunodeficienta combinata severa.

Ce fel de proces il asteapta pe pacient la centru?

Pacientul este de obicei examinat mai intai ambulatoriu. Sunt solicitate examinari necesare si se decide daca se efectueaza sau nu un transplant de celule stem prin discutarea in consiliul de transplant de celule stem. Daca se ia o decizie de transplant alogen, compatibilitatea tesuturilor este verificata mai intai si se fac pregatirile dupa ce se gaseste un donator adecvat. in analizele de sange se verifica in special parametrii de infectie. Dupa ce rezultatele sunt discutate cu alte departamente relevante, pacientul este internat la Centrul de Transplant de Maduva Osoasa. In centru, unde controlul infectiilor este la cel mai inalt nivel, o singura persoana are voie sa insoteasca pacientul copil, iar vizitatorii nu sunt acceptati. in camerele cu izolare cu aer cu presiune negativa, copiii isi pot face baile zilnice si pot servi masa.

Cat timp ramane pacientul in spital inainte de transplant?

Inainte de transplant, pacientul ramane in Centrul de Transplant de Maduva Osoasa aproximativ 7-10 zile. Se fac pregatiri inainte de transplant si se incep tratamentele medicamentoase necesare (chimioterapia). Odata cu chimioterapia administrata, aproape toate celulele din maduva osoasa sunt resetate. Aceasta perioada este o perioada in care pacientul este si foarte predispus la infectii. De aceea se impune o izolare atenta.

Cum se efectueaza transplantul de maduva osoasa (celule stem)?

in transplanturile alogene, celulele stem sunt prelevate de la un alt donator si transplantate. in timpul procesului de transplant, celulele stem sunt colectate de la donator in sala de operatie sau daca urmeaza sa fie efectuat transplantul de celule stem periferice, produsul este colectat cu un dispozitiv de afereza. Produsele cu celule stem pot veni uneori din tara sau din strainatate prin intermediul bancilor de celule stem. Produsul de celule stem colectat de la donator este transferat pacientului printr-un cateter venos central, ca si cum ar da sange. in transplanturile autologe, produsul colectat anterior si congelat este dezghetat in conditii adecvate si returnat pacientului printr-un cateter.

Ce fel de proces il asteapta pe pacient dupa transplant?

Este de asteptat ca maduva osoasa sa produca noi celule stem la 2-3 saptamani de la transplant si sa produca suficiente elemente sanguine pentru a sustine organismul in cel mult 28 de zile. Dupa transplantul de celule stem de maduva osoasa, pacientul ramane in unitatea izolata in medie 1 luna. in acest proces, pe langa masurile de protectie impotriva infectiilor, se pot lua si medicamente de protectie impotriva diferitelor infectii, in special fungice. in primul rand, celulele albe din sange (limfocite si neutrofile) apar dupa a doua saptamana, in timp ce elementele din sange numite trombocite sunt de asteptat sa apara in a treia saptamana. Dupa ce tot sangele este produs in mod sanatos de maduva osoasa si toate valorile sanguine revin la normal, pacientul se pregateste sa fie externat.

La ce ar trebui sa acorde atentie pacientii si familiile dupa externare?

Nu este recomandat ca pacientul sa mearga la scoala cel putin sase luni sau chiar un an pentru a preveni infectiile. in acest proces, el isi face toate vaccinurile, vine la controale regulate si ia medicamentele pe care trebuie sa le ia. La inceput, pacientul este chemat la controale frecvente. Dupa controalele saptamanale si lunare, copilul este chemat la control la fiecare 6 luni in functie de starea de sanatate. La sfarsitul unui an, pacientul revine la viata normala. I se cere sa vina la controale regulate o data pe an.

Ce vaccinuri au copiii?

Se considera ca vaccinarile pentru copilarie nu au fost facute niciodata, iar un program de vaccinare este creat din nou, iar toate vaccinarile sunt refacute, cu exceptia vaccinului BCG.

La ce simptome ar trebui sa fie atent dupa transplant, cand ar trebui sa aplice la spital?

Este important sa aplicati la spital daca exista simptome precum eruptii cutanate, diaree, probleme pulmonare, icter in organism. in plus, prezenta febrei este unul dintre simptomele importante care trebuie luate in considerare.

Care sunt simptomele comune ale cancerelor hematologice?

Slabiciune brusca, oboseala, paloare, vanatai in diferite parti ale corpului, icter, transpiratie excesiva pe timp de noapte, pierderea in greutate si glandele din abdomen, gat si axile la un copil complet sanatos pot indica cancere hematologice precum limfomul si leucemia. Este foarte important sa luati in considerare astfel de simptome si sa consultati un medic.
Prof. Savas Kansoy, M.D. (HEMATOLOGIE SI ONCOLOGIE PEDIATRICA)

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost infiinat ca un centru de referina pentru a veni in intampinarea nevoilor pacienilor bolnavi de cancer pe plan naional si internaional.

Centrul Medical Anadolu (Istanbul, Turcia) adopta o abordare multidisciplinara in tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare si tratament pentru toate tipurile de cancer, precum si medicina preventiva, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial in tratarea cancerului.

In prezent, Centrul Medical Anadolu primeste pacienti din peste 65 de tari din intreaga lume. Serviciile in stil boutique permit pacientilor sa se simta bine primiti intr-o tara straina si sa fie in largul lor pe parcursul intregului proces. A fost infiintat de catre Fundatia Anadolu in 2005 si are doua caracteristici majore: statutul sau non-profit si apartenenta sa unica la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Website: www.anadolumedicalcenter.ro
Email: [email protected]
Phone: 0799.499.911


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter