Clickmed
programare rapida la medic

Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale

Actualizat la data de: 09 Iulie 2021
Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale

Studiu MedLife: Jumatate din populatia mediului urban mic si o treime din populatia mediului urban mare a trecut prin boala, de noua ori mai mult, respectiv de trei ori mai mai mult fata de statisticile oficiale. Aceasta situatie explica si scaderea substantiala a cazurilor din ultima luna.
“Cei care au trecut prin boala nu sunt suficient de protejati impotriva tulpinii Delta, de aceea vaccinarea ramane cea mai eficienta solutie”

• Conform medicilor MedLife, gradul de imunitate colectiva la nivel urban este de peste 60% din populatie, respectiv intre 6 si 7 milioane de locuitori, numai din orasele care reprezinta 54% din populatia Romaniei.
• Medicii MedLife arata ca daca s-ar lua in calcul si mediul rural, numarul celor care fie au trecut prin boala, fie s-au vaccinat ar putea ajunge la 10-12 milioane de persoane.
• Sub 10% din cei care au trecut prin boala, dar nu s-au vaccinat, prezinta un titru de anticorpi neutralizanti.1
• Romania poate deveni cea mai importanta pepiniera la nivel european pentru investitii si turism. Acest lucru este, insa, conditionat de cresterea rapida a ratei de vaccinare.
• in baza informatiilor rezultate din acest studiu, MedLife va inainta catre autoritati saptamana viitoare masuri concrete pentru a creste rata de vaccinare, targetat, dar si informatii surprizatoare privind evolutia pandemiei.

Implicat activ in activitati de cercetare inca de la debutul pandemiei, Sistemul Medical MedLife a desfasurat un nou studiu, prin intermediul propriei divizii de cercetare, pentru a evalua gradul de imunizare dobandita natural sau in urma vaccinarii, in Romania, la nivel urban. Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion reprezentantiv de 943 de persoane, rezidente in orase cu particularitati diferite in ceea ce priveste rata de vaccinare si rata de infectare: Bucuresti, Cluj, Constanta, Timisoara – zona 1, respectiv Giurgiu, Suceava si Piatra Neamt – zona 2.

In vederea determinarii titrului de anticorpi impotriva COVID-19 au fost efectuate pe sistemele analitice Abbott teste serologice IgG anti-Spike RBD (fragment de proteina) care masoara cantitativ nivelul anticorpilor si IgG anti-Nucleocapsita (calitativ) care confirma sau infirma prezenta anticorpilor.

“Facem publice rezultatele unui nou demers de cercetare desfasurat integral din resurse proprii si exclusiv cu medicii si specialistii MedLife. Datele arata ca nivelul de imunitate colectiva numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indica o evolutie majora a ratei de imunizare, avand in vedere ca in luna mai a anului trecut noi, MedLife, anuntam, in premiera, ca imunitatea populatiei din Romania la COVID-19 este sub 2%. Mai mult, daca extrapolam datele si luam in calcul si mediul rural, probabil, discutam despre 10-12 milioane de romani care au trecut prin boala, ori s-au vaccinat. Cu toate acestea, nu este nici pe departe momentul sa ne relaxam. Studiile referitoare la tulpina Delta, arata, fara echivoc, ca imunitatea naturala, cea obtinuta prin trecerea prin boala, nu este eficienta in fata noii tulpini Delta. Valul 4 este mai aproape decat se credea initial, probabil ca in cel mult o luna vom ajunge sa avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infectioase.

Solutia e una singura: vaccinarea. Daca nivelul ridicat de imunizare naturala ar fi fost insotit de o rata la fel de mare a imunitatii prin vaccinare, probabil Romania ar fi stat foarte bine in Europa. Campania de vaccinare s-a dovedit a fi excelent organizata, in special avand o acoperire teritoriala si disponibilitate foarte buna a stocurilor de vaccin, dar este nevoie de o amplificare si mai intensa din punct de vedere comunicare, respectiv este nevoie de implicarea colectiva a tuturor institutiilor, a clasei politice, a oamenilor de business, mass-media, artisti, societate civila pentru a informa populatia in legatura cu importanta acestui fenomen si pentru a creste, in cel mai scurt timp posibil, rata de vaccinare. Daca prioritizam vaccinarea in urmatoarea perioada, avem sansa de a deveni cea mai importanta pepiniera la nivel european pentru investitii si turism”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

De trei ori mai multe persoane din mediul urban au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 in comparatie cu raportarile oficiale. Cifrele cresc alarmant in mediul urban mediu si mic

Studiul realizat de specialistii MedLife arata ca de trei ori mai multe persoane din mediul urban mare au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, comparativ cu raportarile oficiale care reflecta doar universul de indivizi care au trecut prin boala si si-au facut testul PCR in vederea confirmarii diagnosticului. Astfel, conform testelor serologice efectuate in cadrul demersului desfasurat de MedLife, 34% din populatia investigata din orasele mari a fost expusa la infectia COVID-19 de la declansarea pandemiei si pana in prezent. Dintre acestia, cel mai probabil mai mult de jumatate au fost asimptomatici. Mai mult, acelasi studiu arata ca 50% din populatia mediului urban mic a trecut prin boala, de pana la noua ori mai mult fata de raportarile oficiale.

Cu toate acestea, situatia ramane ingrijoratoare in Romania, dat fiind faptul ca persoanele care au trecut prin boala si nu s-au vaccinat au sanse foarte mari de a se reinfecta cu noile tulpini ale coronavirusului aflate acum in circulatie. De asemenea, spre deosebire de tarile din vestul Europei, populatia de peste 60 de ani, cea mai expusa unor evolutii severe a bolii, incluzand spitalizare si chiar deces, a ales intr-o proportie mult mai mica sa se vaccineze.

In ciuda ratei de imunitate colectiva, suntem inca departe de finalul pandemei. Sub 10% din cei care au trecut prin boala, dar nu s-au vaccinat, prezinta un titru semnificativ de anticorpi

Desi datele referitoare la rata de imunizare colectiva sunt optimiste, echipa de cercetare MedLife avertizeaza ca valul 4 al pandemiei este inevitabil si ca efectele acestuia asupra sistemului de sanatate si asupra economiei vor fi devastatoare, daca ritmul de vaccinare nu creste rapid in urmatoarea perioada.

Acest lucru se explica prin faptul ca mai putin de 10% dintre cei care au intrat in contact cu virusul, dar nu s-au vaccinat, prezinta un titru de anticorpi neutralizanti. in schimb, medicii MedLife subliniaza ca efectul cumulat al vaccinarii si al antecedentelor COVID-19 este foarte puternic, 84% dintre cei care au trecut si prin boala si s-au si vaccinat avand un titru de anticorpi neutralizanti, inclusiv impotriva tulpinii Delta.

Rata ridicata de imunitate colectiva la nivel urban ar putea sa ne dea impresia ca situatia este sub control, insa, din pacate, suntem inca departe de a pune punct acestei pandemii. stim deja in cazul asimptomaticilor sau al personalor cu forme usoare de boala, proportia celor care fie nu au dezvoltat deloc anticorpi in urma contactului cu virusul, fie au dezvoltat un titru scazut de anticorpi, este mai mare in comparatie cu cei care au avut forme severe de boala. Asadar, exista o variabilitate a raspusnului imun fata de infectia virala, cu atat mai mult fata de noile tulpini, cum este tulpina Delta, care prinde avant si in tara noastra si cel mai probabil, va deveni dominanta in perioada urmatoare. De aceea, in acest moment, vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja in fata acestui virus, iar daca nu crestem ritmul de vaccinare, cel mai probabil, din toamna spitalele vor incepe sa simta efectele generate de acest val 4 al pandemiei “, a declarat Dumitru Jardan, biolog in cadrul diviziei de cercetare a Grupului MedLife.

Dovada a faptului ca vaccinarea functioneaza este chiar Capitala, care se pare ca are una dintre cele mai mari rate de imunizare. Din datele analizate reiese ca aproape 70% din totalul bucurestenilor au capatat imunitate naturala sau prin vaccinare la COVID-19, acest lucru fiind corelat cu rata ridicata de vaccinare inregistrata in Bucuresti.

Procesam in continuare datele studiului, urmand sa revenim la inceputul saptamanii viitoare cu informatii noi referitoare la evolutia pandemiei. Avem in continuare multe date pe care este nevoie sa le analizam riguros. De exemplu, rezultatele preliminare arata ca doar 30% dintre cei care au trecut printr-o forma severa a bolii au decis sa se vaccineze. O alta informatie este legata de faptul ca judetele care au testat si raportat foarte putine cazuri de imbolnavire, in realitate au avut foarte multe persoane care au trecut prin boala, cel mai probabil fara sa stie. in plus, in functie de profilul sociologic al audientei cercetate, varsta, sex & zona geografica vom putea inainta catre autoritatilor masuri concrete pentru a creste rata de vaccinare, targetat”, a adaugat Mihai Marcu.

MedLife, singura companie medicala privata care a investit fonduri importante in cercetare si a reusit sa monitorizeze pandemia cu aport important in societate

Ca lider in medicina privata, MedLife s-a preocupat de sanatatea publica si s-a implicat activ in monitorizarea pandemiei, realizand studii de amploare cu medici, biologi si cercetatori romani. Astfel, in luna aprilie 2020 a demarat primul si cel mai amplu studiu din Europa Centrala si de Est privind gradul de imunizare naturala a populatiei la COVID-19, care a aratat ca, la acel moment, imunitatea colectiva in Romania era foarte mica, sub 2%. Pe parcursul urmatoarelor luni ale pandemiei, furnizorul de servicii medicale MedLife a desfasurat nu mai putin de 9 studii, toate cu resurse proprii si fara niciun ajutor din partea institutiilor publice, revenind constant cu informatii noi despre evolutia tulpinilor SARS-CoV-2 pe teritoriul Romaniei, dinamica anticorpilor dobanditi in urma infectiei sau a vaccinarii, precum si despre intentia de vaccinare a romanilor. Investitiile grupului MedLife in demersurile de cercetare se ridica la peste doua milioane de euro de la inceputul pandemiei.

“Inca din primele luni ale pandemiei ne-am concentrat eforturile si resursele pentru a monitoriza situatia epidemiologica, oferind autoritatilor informatii relevante despre evolutia pandemiei. Astfel, in calitate de cea mai mare companie de medicina privata a Romaniei si singura cu acoperire nationala, listata la bursa de valori Bucuresti, MedLife a dovedit ca poate avea un aport semnificativ in informarea populatiei si a autoritatilor din Romania. Ar fi de precizat ca pana in aceasta etapa nu am avut un sprijin concret din partea autoritatilor pentru demersurile derulate. Retinerea acestora de a lucra cu mediul privat este greu de inteles, mai ales daca ne uitam la tarile occidentale, unde exista o buna colaborare intre stat si privat, unde statele se mandresc cu relizarile firmelor private medicale sau farmaceutice. Cu toate acestea, responsabilitatea noastra fata de romani ne-a determinat sa continuam si chiar sa amplificam investitiile in zona de cercetare, devenind singura companie privata cu un real aport in sanatatea publica.

De altfel, in acest moment avem in lucru primul studiu din regiune care evalueaza raspunsul imun celular impotriva COVID-19. in curand vom reveni cu informatii cruciale pentru evolutia pandemiei referitoare la rezistenta celor care au trecut prin boala in fata unei noi reinfectari. in plus, vom evalua potentialul de imbolnavire si spitalizare, inclusiv riscul de deces pentru persoanele care au trecut prin boala si nu s-au vaccinat. Deocamdata este clar doar faptul ca Romania va deveni un studiu de caz pentru tulpina Delta, avand un numar relativ mic de persoane vaccinate, la jumatatea fata de media europeana, si un numar foarte mare de persoane care au trecut prin boala”, a incheiat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

***
Sistemul Medical MedLife este singurul operator preocupat, cu adevarat, de sanatatea publica inca de la inceputul pandemiei, desfasurand nu mai putin de 9 studii exclusiv cu fonduri si resurse proprii, cu medici si cercetatori romini. Astfel, compania a oferit autoritatilor informatii importate cu privire la imunizarea naturala a populatiei, la nivel national si in focare specifice, evolutia in dinamica a anticorpilor impotriva COVID-19, originea virusului SARS-CoV-2 care circula pe teritoriul Romaniei, precum si modalitatea de transmiterea sau prezenta altor tulpini.
Investitiile grupului MedLife in demersurile de cercetare se ridica la peste doua milioane de euro de la inceputul pandemiei. Programul de cercetare este derulat exclusiv din fonduri proprii ale companiei.
Compania continua sa investeasca in cercetare, avand in desfasurare primul studiu din regiune care urmareste raspunsul imun celular impotriva COVID-19, ale carui rezultate vor fi cruciale in evolutia pandemiei.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate