Clickmed
programare rapida la medic

Oncompass sustine oportunitatea oferita de studiile clinice in prelungirea sperantei de viata a bolnavului de cancer

Actualizat la data de: 11 Iulie 2014
Oncompass sustine oportunitatea oferita de studiile clinice in prelungirea sperantei de viata a bolnavului de cancer

Studiile clinice, un subiect fierbinte la cea de-a VI-a Conferinta a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

Unul dintre subiectele dezbatute cu ocazia editiei a VI-a a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, desfasurata in perioada 27-29 iunie, la Poiana Brasov, a fost oportunitatea oferita de studiile clinice in prelungirea sperantei de viata a bolnavului de cancer.

In ultimii ani, in Romania a crescut numarul participantilor la studiile clinice, dar si numarul cazurilor cu solutionare favorabila a bolii, a aratat dr. Marius Tanasa, vice-presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Oncompass, cel mai avansat sistem informaional la nivel mondial de identificare a celei mai eficiente terapii personalizate a cancerului, ofera bolnavilor de cancer din Romania, prin serviciul Patient Assistance, facilitarea accesului la unul din tratamentele intite prin gasirea unui studiu clinic potrivit, ales de pacient i de medicul sau curant pe baza profilului molecular al fiecarui pacient

„Suntem onorati sa facilitam accesul la studiile clinice internationale, un pas de avangarda in contextul medicinei personalizate si al terapiilor tintite, catre cele mai inovatoare tratamente oncologice ale momentului. Studiile clinice au evoluat mult de-a lungul timpului; astazi terapiile intite trec mai intai printr-o selectie riguroasa si teste in-vitro, anterior utilizarii lor in studiile clinice. In cadrul studiilor clinice pacienii au acces la cele mai avansate terapii si la cele mai bune servicii medicale. in multe tari precum SUA, studiile clinice fac parte din regimul terapeutic curent in oncologie. Participarea la studiile clinice este intotdeauna decizia pacientului si a familiei acestuia. in studiile clinice sunt acceptati doar un numar limitat de pacienti supusi unor criterii de includere si excludere stricte. Pentru a evita deplasari inutile catre centrele din tara sau din strainatate, pentru a reduce la minimum intervalul de timp in care pacientii asteapta sa primeasca un tratament adecvat si pentru a creste la maximum sansa de participare la studiu, pacientii pot sa aleaga serviciul nostru de asistenta pentru pacienti in schimbul unei taxe separate. in numele pacientului si al medicului curant, initiem contactarea investigatorului principal sau al coordonatorului studiului respectiv. Discutam cu acesta despre eligibilitatea pacientului, despre criteriile de includere si excludere, precum si aspecte logistice in legatura cu studiul”, au declarat reprezentantii companiei Oncompass.

Prezentarea „Trialurile clinice”, sustinuta de dr. Marius Tanasa, a descris triplele avantaje ale participarii la studiile clinice (trialuri): in primul rand sunt avantajati pacientii, care au acces la tratamente inovatoare, in al doilea rand creste pregatirea medicilor curanti si in treilea rand se obtin importante economii in sistemul asigurarilor de stat. Studiile clinice (de tipul interventional, cu nivel redus de interventie, respectiv non-interventionale) au ca scop evaluarea sigurantei si eficientei medicamentelor care sunt plauzibile a da un raspuns pozitiv de tratament in cazul cancerului.

Dr. Tanasa a subliniat ca pacientul roman are dreptul de a fi foarte bine informat cu privire la natura, obiectivele, beneficiile si riscurile studiului clinic, precum si cu privire la drepturile si garantiile (politica de asigurari) care ii revin. Garantiile oferite pacientilor se refera la polita de asigurare pe care este obligat fiecare sponsor sa o incheie inainte de a desfasura respectivul studiu. De asemenea, pacientul are dreptul de a se retrage in orice moment din studiul clinic.

„Am remarcat o deschidere mai mare, in ultimii ani, a pacientilor romani catre trialurile clinice si o tendinta de crestere a numarului de trialuri aprobate si a sponsorilor care vor sa se indrepte catre Romania. Noi avem o populatie destul de numeroasa cu destula patologie, unde poti sa gasesti pacienti care sa corespunda profilului studiului respectiv. Orice studiu clinic trebuie sa demonstreze eficacitatea medicamentului. in momentul in care demonstrezi eficacitatea unui medicament, in mod normal se prelungeste durata de viata a pacientului.”, a declarat dr. Marius Tanasa, vice-presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului.

OnCompass este disponibil in Romania prin Torus Pharma. Cu ajutorul acestui test inovator, pacientii cu cancer pot obtine informatii referitoare la posibilitatile de tratament tintite disponibile la nivel mondial, personalizate tipului de tumora, atat din cadrul medicamentelor existente pe piata, cat si din cadrul celor aflate in curs de inregistrare in diverse studii clinice in Europa si in alte regiuni ale globului. Patient Assistance este un serviciu care faciliteaza accesul la unul din tratamentele tintite prin gasirea unui studiu clinic potrivit fiecarui pacient in parte.

KPS, compania care detine licenta Oncompass, intermediaza includerea acestor pacieni in aceste studii, utilizand o baza de date actualizata in permanenta, referitoare la studiile clinice in desfasurare la nivel mondial.

Tema principala a editiei a VI-a a Conferintei Nationale a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania a fost ”Oncogenetica, o sansa la viata?”, scopul fiind cresterea nivelului de informare si educare asupra oportunitatilor aduse de testarile genetice si de tratamentele personalizate.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate