Clickmed
programare rapida la medic

Noutati stiintifice explicate de experti si testari gratuite pentru sute de bucuresteni la Ziua Mondiala a Osteoporozei 2013

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2013
Noutati stiintifice explicate de experti si testari gratuite pentru sute de bucuresteni la Ziua Mondiala a Osteoporozei 2013

Peste 200 de persoane au beneficiat de testari gratuite pentru evaluarea riscului de fractura (FRAX) si masurarea densitatii osoase in cadrul actiunilor organizate in Bucuresti de Ziua Mondiala a Osteoporozei 2013.

Programul manifestarii a cuprins o conferinta interdisciplinara la care au luat parte specialisti din toata tara, un workshop special conceput pentru persoanele cu osteoporoza si Miscarea impotriva Osteoporozei, un program de exercitii fizice si momente artistice la care au putut participa toti doritorii.

Evenimentul a fost conceput si organizat de Houston NPA, in parteneriat cu Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania (ASPOR) si Societatea Romana de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice.

Noutati stiintifice explicate de expertii in osteoporoza si bolile musculo-scheletice

Ziua Mondiala a Osteoporozei 2013 a debutat vineri, 18 octombrie 2013, cand au fost deschise lucrarile conferintei interdisciplinare gazduite de Hotel Howard Johnson Bucuresti. Nu mai putin de 300 de cadre medicale au dat curs invitatiei lansate de Houston NPA, dornici sa afle de la expertii romani in osteoporoza care sunt progresele inregistrate in domeniu si cum pot aplica informatiile primite in practica medicala cotidiana.

Diferite ramuri ale medicinei au fost reprezentate la eveniment: medicina de familie, reumatologie, endocrinologie, ortopedia, medicina interna, geriatrie, gerontologie, balneofiziokinetoterapie si reabilitare medicala si nu numai.

Coordonatorul stiintific al manifestarii a fost conf. dr. Daniel Grigorie, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice si coordonatorul echipei de specialisti care a dezvoltat modelul romanesc de FRAX (instrument de evaluare a riscului de fractura osteoporotica): „Am facut progrese mari ca tara. Tocmai s-a publicat raportul Comisiei Europene privind osteoporoza in si Romania are propriul ei raport pe care l-am semnat impreuna cu specialistii Societatii internationale. Romania are pentru prima data delimitarea precisa, cantitativa in cifre a epidemiologiei osteoporozei: cata osteoporoza este, cate fracturi sunt, cate paciente tratam, cate paciente sunt la risc. Cred ca este printre putinele boli la care Romania are dimensiuni cantitative.” a declarat conf. dr. Daniel Grigorie intr-un interviu acordat Houston NPA.

Cum va ajuta aceasta definire epidemiologica in practica medicala curenta? Prima veste buna este ca medicii de familie (cei carora li se adreseaza, in primul rand, FRAX-ul) pot identifica mai precis pacientele cu risc crescut de fractura. La nivel national, exista premizele elaborarii programelor nationale de sanatate si dezvoltarii ghidurilor: „As spune ca, la categoria „ce mai avem de facut”, noi avem un ghid foarte bun, foarte apreciat, dar care nu este implementat. Nici FRAX-ul romanesc nu este implementat. Este subfolosit in Romania. Cu alte cuvinte, ca orice tara dezvoltata din lume, Romania are acum toate premizele sa trateze mai multi pacienti cu risc crescut de fractura si sa stie ce resurse aloca exact pentru asta.”

In Romania, populatia cu risc de fractura osteoporotica este de 1 milion de barbati si femei peste 50 de ani. Peste 80% dintre acestia nu primesc tratament.

Abordarea integrata a osteoporozei necesita o echipa interdisciplinara

Lectori de renume, cu experienta in studiul si managementul osteoporozei au luat cuvantul in plen: Acad. Prof. Dr. Mihail Coculescu, Prof. Dr. Catalina Poiana, Conf. Dr. Gabriel Prada, sef Lucr. Dr. Corina Zugravu, sef Lucr. dr. Olivera Lupescu, sef Lucr. Dr. Florian Berghea, Dr. Salvina Mihalcea, Dr. Ildiko Andrea Gasparik, Dr. Alina Sucaliuc, Dr. Monica Bataiosu, Dr. Rodica Ilie, Dr. Dorina Maria Farcas, Dr. Nicolae-Iordache Iordache, Dr. Irina Petrusca, Dr. Ana Maria Florescu, Dr. Laura Spinu. Moderarea conferintelor dedicate specialistilor a fost asigurata de Dr. Irina Berechet, Marketing Manager Houston NPA.

Programul stiintific al conferintei a subliniat necesitatea unei abordari interdisciplinare in ceea ce priveste diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea osteoporozei. Tematica a urmarit subiecte de real interes pentru specialisti: modelul romanesc de FRAX in practica clinica, osteoporoza la barbati, abordarea pacientului cu osteoporoza in cabinetul medicului de familie, fracturile osteoporotice majore, povara bolii osteoporotice - o provocare pentru sistemele de sanatate, locul agentilor terapeutici in vindecarea fracturilor de os osteoporotic: controverse, consensuri, varstnicul cu sindrom de fragilitate, reabilitarea medicala a pacientului cu osteoporoza, nutritia si sanatatea oaselor, depresia si impactul asupra sanatatii oaselor, tratamentul antiosteoporotic - de ce nu adera pacientii? de ce nu adera medicii?.

Conferinta a fost creditata cu 12 puncte EMC pentru medici si 14 puncte EFC pentru farmacisti. „Comparandu-l cu evenimentul de anul trecut, a fost un auditoriu mai numeros si mult mai interactiv, deci cred ca am facut un pas inainte. Anul acesta au fost foarte multe noutati, incepand de la selectia pacientilor, de la cercetari genetice care arata ca viitorul selectiei pacienti eligibili pentru tratament va fi o identificare mai puternica a pacientilor cu risc.

Nu in ultimul rand, acum cateva zile, a aparut asa-numitul SCOPE (Score Card of Osteoporosis in Europe) care contine si datele din Romania. Este vorba de date epidemiologice si de povara economica, deci costuri ale osteoporozei, prin care ne putem compara cu celelalte 26 de tari din Europa. Au fost foarte multe noutati. Eu cred ca a fost o intalnire incitanta si sper sa ne revedem la anul cu un program si mai bun.” a declarat dr. Ildiko Gasparik, presedintele ASPOR, intr-un interviu realizat de echipa Houston NPA.

Teme abordate in premiera: osteoporoza la barbati, sindromul de fragilitate la varstnic, impactul depresiei asupra sanatatii oaselor

Printre cele mai apreciate expuneri s-a numarat prezentarea sustinuta de Acad. Prof. Dr. Mihail Coculescu despre impactul depresiei si al administrarii de antidepresive asupra sanatatii oaselor. O serie de studii de epidemiologie au aratat ca depresia diagnosticata clinic de un psihiatru este semnificativ corelata cu scaderea densitatii minerale osoase: „Dupa cum stiti, depresia este ca frecventa in crestere in epoca moderna, iar depresia, prin mecanisme intime si genetice, tot mai clarificate, este statistic semnificativ corelata cu fragilizarea osului. Antidepresivele sunt in mai multe clase. Cele care sunt inhibitori ai recaptarii de serotonina, prin acest neurohormon si neurotransmitator, serotonina, prin receptorii lui de pe celule osoase, de pe osteoclaste, dar si de pe celelalte celule osoase, pot influenta capacitatea de resorbtie a osului, fragilizand osul.” a declarat Acad. Prof. dr. Mihail Coculescu pentru Houston NPA.

Un subiect neglijat uneori chiar si de specialisti, osteoporoza la barbati a fost abordata, in cadrul conferintelor pentru specialisti, atat de Prof. dr. Catalina Poiana, cat si de dr. Dorina Farcas. Potrivit prof. dr. Catalina Poiana, unul din cinci barbati va suferi o fractura osteoporotica de-a lungul vietii sale. „Practic, fracturile osteporotice apar cam intr-o treime din cazuri la barbati, o particularitate fiind aceea ca fracturile apar cam cu 5-10 ani mai tarziu ca si cronologie de varsta comparativ cu femeile.

La barbati, cauzele secundare de osteoporoza sunt mai frecvente decat la femeie, deoarece masa osoasa nu inregistreaza acea perioada de pierdere mai mare, asa cum se intampla la femeie in perioada de post-menopauza. in general, barbatii pareau sa fie protejati pentru ca masa lor osoasa este mai mare comparativ cu a femeilor, dar datele de epidemiologie arata ca lucrurile nu stau chiar asa.” Principalele cauze de osteoporoza la barbati sunt reprezentate de hipogonadism, excesul de glucocorticoizi si alcoolism.

Geriatria a fost reprezentata la conferinta interdisciplinara de insusi conf. dr. Gabriel Prada, presedintele Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie, care a dorit sa aminteasca audientei ca „nu toti varstnicii sunt batrani” si sa explice conceptul sindromului de fragilitate la varstnic. „S-a vazut ca o serie de varstnici sunt diferiti fata de altii, adica unii sunt mai predispusi sa faca o serie de boli, sunt mai predispusi la actiunea factorilor de mediu si la actiunea diversilor poluanti. in acest sens, s-a diferentiat un grup de varstnici care reactioneaza diferit la factorii de stres fata de ceilalti si au fost numiti varstnici cu sindrom de fragilitate. Unii considera ca e vorba de o vulnerabilitate primara, o involutie datorata procesului de imbatranire. Altii spun ca exista si o fragilitate secundara determinata de o serie de boli cronice, care duc la scaderea rezervelor pacientului. Osteoporoza in sine poate fi un component al fragilitatii, iar pacientul cu fragilitate este predispus la caderi. Pacientul cu fragilitate si osteoporoza evident ca poate suferi fracturi mai frecvent decat un alt pacient. De aceea trebuie abordat cu mare atentie si trebuie adaptat mediul de existenta al varstnicului pentru a preveni caderile.” a declarat conf. dr. Gabriel Prada intr-un interviu acordat Houston NPA.

Peste 70 de pacienti au asistat la un workshop gandit special pentru ei

Una dintre premierele acestei editii a Zilei Mondiale a Osteoporozei a fost organizarea in paralel a unui workshop special pentru pacienti, in cadrul caruia au fost oferite informatii utile in managementul bolii si adaptarea stilului de viata pentru a face fata cu succes osteoporozei. Workshop-ul s-a finalizat cu o demonstratie de exercitii fizice adaptate nevoilor persoanelor cu osteoporoza, demonstratie realizata de Fiziolife Medica.

Participantii au beneficiat de testari gratuite pentru depistarea riscului de osteoporoza si evaluari FRAX pentru calcularea riscului de fractura osteoporotica, oferite cu sprijinul Servier. Moderarea workshop-ului a fost asigurata de Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.

Bucurestenii mobilizati la Miscarea impotriva Osteoporozei

Duminica, pe 20 octombrie, Ziua Mondiala a Osteoporozei s-a mutat in Sun Plaza Shopping Center, care a gazduit Miscarea impotriva Osteoporozei, o invitatie la sport si buna dispozitie adresata publicului larg. Programul actiunii a cuprins exercitii fizice utile in prevenirea si terapia osteoporozei (Fiziolife Medica), momente de dans terapeutic si demonstratii de dans sportiv (Madness Dance), testari gratuite pentru screening-ul osteoporozei si pentru evaluarea riscului de fractura (FRAX), realizate cu sprijinul Servier.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate