Clickmed
programare rapida la medic

Dementa Alzheimer - dezbatuta pe larg la Conferinta Nationala Alzheimer

Actualizat la data de: 24 Februarie 2016
Dementa Alzheimer - dezbatuta pe larg la Conferinta Nationala Alzheimer

In perioada 25 - 27 februarie 2016, la Institutul National de Statistica din Bucuresti, va avea loc Conferinta Nationala Alzheimer, singurul eveniment din Romania dedicat dementei Alzheimer.

Manifestarea este prezidata de Prof. Dr. Catalina Tudose, Presedintele Societatii Romane Alzheimer, si va reuni peste 300 de participanti care vor avea ocazia sa participe la cursuri, conferinte, mese rotunde si workshop-uri, care vor acoperi toata problematica complexa a dementei Alzheimer.

Editia din acest an pune accentul pe nevoia de educatie si informare a familiei pacientului cu boala Alzheimer avand in vedere ca principala cauza a diagnosticarii in stadii tardive, a disfunctiilor si dezorganizarii familiilor, a costurilor crescute si a complicatiilor evolutive, a depresiei ingrijitorilor, a fost si ramane educatia precara a populatiei si nivelul redus al informatiilor privind tulburarile neurodegenerative.

„Nerecunoasterea simptomatologiei deteriorative cognitive, incapacitatea familiilor de a face fata situatiei generate de stabilirea diagnosticului, a dificultatilor de a se organiza pentru a ingriji persoana suferinda, pe scurt, tot mai frecvent ni se intampla sa nu mai avem un partener autentic in ingrijirea pacientului, asa cum ar trebui sa fie familia acestuia. Iar acest lucru are repercusiuni foarte grave asupra calitatii relatiei terapeutice cu imposibilitatea realizarii unei aliante cu familia si avand drept principala consecinta scaderea dramatica a calitatii ingrijirii acordate pacientului.”, a declarat Prof. Dr. Catalina Tudose.

„Avand in vedere ca in cele mai multe zone ale tarii lipseste reteaua de suport medical si social la nivelul comunitatii (oamenii nu au unde sa se adreseze pentru sfat si ajutor), ei amana consultul medical, astfel nu se stabileste un diagnostic, nu se initiaza tratamentul adecvat; in schimb, in momentele de criza determinate de tulburarile grave de comportament din stadiile tardive ale dementei netratate, familia va exercita mari presiuni asupra sistemului medical solicitand spitalizare in servicii de urgenta si tratamente intens sedative care sunt de altfel contraindicate in prezent de ghidurile terapeutice.”, a mai adaugat Prof. Dr. Catalina Tudose.

In acest context, vineri - 25 februarie, la Conferinta Nationala Alzheimer, va fi organizata sesiunea dedicata pacientilor, membrilor de familie si publicului larg, fiind structurata in 5 workshop-uri: Nevoile pacientilor cu dementa si ale familiilor acestora - Coordonator Helga Rohra, Familia persoanei cu Alzheimer - intre drepturi si responsabilitati - Coordonator Virginia Maracine, Competentele de ingrijire ale apartinatorilor persoanelor varstnice cu dementa - Coordonator Denizia Gal, Arhitectura in sprijinul pacientilor cu dementa - Coordonatori Mihaela Zamfir si Mihai Zamfir, Cursul online ELMI (Enhancing Labour Market Integration of Elderly Family Carers through Skills Improving) - Competente imbunatatite si o sans de calificare pentru ingrijitorii familiali ai persoanelor diagnosticate cu dementa - Coordonatori Ioana Caciula si Maria Moglan.

De asemenea, tot in sprijinul celor care doresc sa afle mai multe despre ceea ce inseamna managementul pacientului, aspectele practice de ingrijire, dar si ultimele noutati stiintifice, va fi organizata, in premiera, o sesiune post-conferinta, in localitatea Breaza, la o unitate moderna de ingrijire pentru varstnici - Centrul Tangent Alzheimer Care.

Cu totii avem nemultumiri, ne-am dori ca lucrurile sa se petreaca altfel, sa fim respectati de autoritati, sa ni se ofere servicii, dar ar trebui sa contribuim si noi insine la schimbare, sa intelegem care sunt nevoile unei persoane suferinde de dementa, sa facem tot ce ne sta in putinta si responsabilitate pentru a o ajuta si apoi sa solicitam autoritatilor gasirea solutiilor potrivite pentru aceste nevoi, de care noi trebuie sa fim mai intai constienti. De aceea credem ca trebuie schimbat ceva; daca vrem sa schimbam realitatea in care traim cu alta in care ne dorim asistenta de calitate, servicii perfectionate, personal calificat, aceasta presupune un efort comun, continuu, sustinut si al tuturor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate