Clickmed
programare rapida la medic

Marirea sanilor

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Marirea sanilor

Interventia de augmentare mamara este una dintre cele mai cautate din sfera estetica, alaturi de rinoplastie, blefaroplastie, lifting facial si liposuctie. Aceasta a aparut in urma nevoii pacientelor de sex feminin de a-si imbunatati aspect fizic si incre

In cazul in care se doreste imbunatatirea marimei si formei, operatia de augmentare este procedura la care trebuie sa se apeleze. Acest tip de interventie chirurgicala este utilizat in mai multe scopuri: largirea bustului unei femei, remodelarea aspectului sanilor in cazul femeilor cu nasteri multiple sau asigurarea echilibrului in cazul sanilor inegali. Cu toate acestea, este important de stiut ca implanturile mamare pot interfera testele de screening de tipul mamografiei. De asemenea, in cazul in care se doreste alaptarea la san, este importanta informarea medicului specialist, insa existenta implanturilor mamare nu o contraindica.

Procedura: exista diferite tipuri de interventii chirurgicale, fie la nivelul santurilor inframamare, fie la nivelul mameloanelor, fie la nivelul axilelor. De asemenea, mai exista o metoda mai noua, mai putin folosita, la nivelul ombilicului. Chirurgul plastician va stabili cu pacienta care este cea mai potrivita metoda, dupa examenul clinic, in cadrul primei consultatii.

Implanturile se impart intre cele umplute cu gel cu silicon si cele cu solutiile saline. Cele umplute cu solutii saline sunt, de fapt, captusite de o capsula siliconica, in interiorul careia se afla solutia salina.

Implanturile cu solutie salina

 • pot veni goale la interior initial, putand fi umplute in cursul procedurii de implant sau pot fi preumplute
 • sunt disponibile in diferite marimi
 • sunt mai putin costisitoare
 • ruptura implantului este usor de detectat

Implanturile cu silicon

 • disponibile in diferite marimi
 • mai costisitoare
 • ofera un aspect mai natural
 • nu pot fi implantate printr-o procedura transombilicala

Efecte adverse frecvente: pot include inflamatia, cresterea sau scaderea sensibilitatii la nivelul mamelonului, aparitia de echimoze sau tumefiere. Tumefierea poate persista timp de cateva saptamani.

Complicatii: in cazuri rare poate aparea:

- contractura capsulara
- cicatrici
- deplasarea implantului
- implantul deplasat catre mijlocul toracelui, dand impresia existentei unui singur san
- ruptura implantului
- aparitia de hematoame sau colectii fluide (seroame)
- infectia

- dificultati la alaptare

Recuperare: se pot monta tuburi de drenaj sau efectua pansamente sterile. Se vor efectua suturi care vor fi indepartate la 14 zile postoperator. Pacienta isi poate relua activitatea dupa cateva zile de la interventia chirurgicala, insa efortul fizic trebuie reluat treptat. De asemenea, pacientele trebuie sa poarte bustiera pentru sustinerea implanturilor.

Rezultate: ar putea fi necesar controlul pentru modificarea formei sau marimii. In medie, implanturile ar trebui monitorizate initial la 5-6 luni, prin RMN sau ecografie, pentru a surprinde o eventuala ruptura. In cazul unor paciente, implanturile pot dura toata viata. La alte paciente, acestea se pot deplasa cu varsta si in acest caz va fi necesara o procedura suplimentara, ca de exemplu ridicarea sanilor (mastopexia).


Medici specialisti Chirurgie plastica

 • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
 • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
 • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
 • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate