Coronavirus Update

Principalele tehnici ale periajului dentar

Actualizat la data de: 18 Mai 2017

Generalitati

Sus
Principalele tehnici ale periajului dentar

O dantura sanatoasa presupune indeplinirea unei conditii esentiale, si anume realizarea periajului dentar corect.

De asemenea, importante sunt si vizitele la stomatolog si rezolvarea tuturor problemelor dentare imediat ce acestea apar si sunt diagnosticate de catre specialist.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum se realizeaza periajul corect
  3. Tehnici de periaj
  4. Sfaturi necesare pentru un periaj corect
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cum se realizeaza periajul corect

Sus

• Un periaj corect trebuie sa dureze minimum 2 minute, ideal 3-5 minute.

• Periajul dintilor se efectueaza usor, cu miscari line, acordand atentie gingiilor, dar si zonelor unde sunt plombe.

• Primul pas este umezirea periutei de dinti, adaugand ulterior pasta de dinti. Este de preferat sa alegeti o pasta de dinti cu fluor.

• Realizati periajul incepand cu dintii din spate, partea de sus. Ideal este sa faceti miscari in directia acelor de ceasornic. Periati si linia gingiei, la un unghi de 45 grade.

• De asemenea, periajul va continua in sensul acelor de ceasornic, astfel incat sa ajungeti cu periuta si la molari.

• Dintii din partea de jos a mandibulei vor fi periati la fel ca si cei din partea superioara, cu miscari usoare, fara graba.

• Nu trebuie sa uitati de periajul premolarilor inferiori si superiori.

• Foarte important este periajul limbii, care se face prin miscari circulare blande. Si obrajii au nevoie de un periaj extrem de delicat.

• La finalul periajului, se va clati gura cu apa din abundenta, in felul acesta fiind eliminata placa bacteriana. Totodata se poate folosi apa de gura.

• Si nu in ultimul rand, curatarea suprafetelor interdentare ale dintilor se realizeaza cu ajutorul atei dentare.

Aceasta se va plia in jurul fiecarui dinte si se vor face miscari de razuire a suprafetelor interdentare pentru a elimina placa bacteriana.

Tehnici de periaj

Sus

Periajul orizontal. Este o tehnica destul de simpla si este utilizata cu succes de catre majoritatea oamenilor. Astfel, periuta este folosita cu miscari repetitive de la un capat la altul.

Periajul vertical. Seamana destul de mult cu periajul orizontal, cu deosebirea ca periajul se va efectua sus-jos si de preferat pe fiecare parte. Aceasta tehnica de periaj trebuie efectuata dinspre gingie spre varful dintelui. In caz contrar este posibil sa apara retractia gingiei.

Periajul rotativ. Este o metoda care presupune ca periuta sa se foloseasca prin rotire, in cerc.

Periajul unghiular. Periuta este apasata interior pe partea superioara si cea inferioara a gingiei la diferite unghiuri, pana ce intra in contact cu toate suprafetele dintelui.

Sfaturi necesare pentru un periaj corect

Sus

• Ideal si sanatos este sa periati temeinic dintii de doua ori pe zi, cate doua minute minimum, de preferat cate 3-5 minute.

In cazuri exceptionale, atunci cand omiteti periajul de dimineata, este obligatoriu sa nu-l sariti peste cel de seara.

Periajul acesta este esential, intrucat stocarea in cavitatea bucala a placii microbiene, a resturilor alimentare, in conditii de umiditate, va duce in timp la dezvoltarea florei microbiene.

• Nu omiteti ca in zonele palatinale si linguale peria dentara trebuie tinuta orizontal si se deplaseaza prin miscari ample, semicirculare in plan vertical, unidirectional dinspre gingie spre dinte.

• Indepartarea placii microbiene si prevenirea acumularii ei pe dinti si suprafetele gingivale reprezinta conditia esentiala pentru pastrarea sanatatii dintilor si prevenirea afectiunilor parodontale.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate