Clickmed
programare rapida la medic

De cati bani te poate salva un consult stomatologic facut la timp

Actualizat la data de: 29 Martie 2018

Generalitati

Sus
De cati bani te poate salva un consult stomatologic facut la timp

Dinti gratuit primim de doua ori in viata, a treia oara trebuie sa ii platim. Este una dintre sintagmele care pot fi intalnite adesea in cabinetele stomatologice.

Acest lucru inseamna ca ingrijirea dintilor definitivi este extrem de importanta pentru a preveni deteriorarea lor si, implicit, costurile pe care le presupune un tratament stomatologic complex.

Dintii de lapte sunt temporari si cad in copilarie, fiind inlocuiti cu cei permanenti. In cele mai multe cazuri, primul dinte de lapte cade pe la varsta de 6 ani, iar ultimul, cel mai tarziu la 12 ani. Dantura permanenta este cea care ramane pentru totdeauna, in conditiile in care este ingrijita asa cum trebuie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Control stomatologic periodic
  3. Igiena corespunzatoare
  4. Sigilarile dentare
  5. Cat costa tratamentele stomatologice
  6. Citeste pe aceeasi tema

Control stomatologic periodic

Sus

Copilul trebuie sa treaca pragul cabinetului stomatologic, inca de la o varsta frageda. Un control stomatologic periodic presupune vizite la cabinet din sase in sase luni.

Medicul se va asigura ca procesul schimbarii danturii evolueaza corespunzator, dar si ca gingiile copilului sunt sanatoase.

Igiena corespunzatoare

Sus

Pentru intretinerea danturii este necesara o igiena cat mai riguroasa. Aceasta inseamna ca de la aparitia primilor dinti de lapte, in jurul varstei de 6 luni, spalatul dintilor sa fie facut de cel putin doua ori pe zi.

In perioada de schimbare a dintilor de lapte cu cei definitivi este, de asemenea, indicat sa se efectueze extrem de atent igienizarea danturii, pentru a se evita infectiile si alte complicatii.

Dupa varsta de 11-12 ani, poate fi folosita si apa de gura, care este un dezinfectant puternic, menit sa elimine bacteriile care pot distruge smaltul dintilor.

Sigilarile dentare

Sus

Dincolo de igiena temeinica, o metoda de prevenire a deteriorarii danturii o reprezinta sigilarile dentare. Acestea se fac in special pe dintii definitivi, in intervalul de varsta 6 - 15 ani.

Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie cu santuri si fosete adanci, locuri unde se acumuleaza resturi alimentare si micro-organisme care initiaza caria dentara.

Acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector are un efect benefic si este considerata metoda cea mai sigura de profilaxie primara in special la copii.

Cat costa tratamentele stomatologice

Sus

Mai bine sa previi decat sa tratezi, spune un dicton popular. Si e cat se poate de adevarat. Preventia nu costa si nici nu doare. Tratamentele stomatologice, in schimb, nu sunt pentru nimeni o placere. De altfel, exista chiar persoane care dezvolta fobii legate de aceste tratamente stomatologice.

In Romania, exista tot mai putine cabinete stomatologice de stat, acolo unde tratamentele sunt subventionate. Cele mai multe sunt private, iar costurile nu sunt nici pe departe la indemana oricui.

Costul tratarii unui dinte la timpul potrivit, este de cca 20 de ori mai mic decat un implant dentar.

Tinand cont de acest cost ridicat, e lesne de inteles de ce este important sa previi carierea dintilor.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter