Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Coroanele de ceramica cu suport de zirconiu

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Anatolii Glopina
Medic estetica si protetica dentara

Clinica: Velvet Dental

Coroanele  de ceramica cu suport  de zirconiu

1.Ce sunt coroanele de ceramica cu suport de zirconiu?

Acestea sunt coroane ce acopera in intregime dintele, oferindu-I rezistenta la presiunile masticatorii fara a se fractura. Oxidul de zirconiu este un material foarte rezistent utilizat de exemplu in medicina generala pentru proteze de sold.

2.Avantaje ale coroanelor cu suport de oxid de zirconiu fata de cele metalo-ceramice”

-cel mai bun efect din punct de vedere esthetic
-transluciditate similara cu a dintelui natural
-absenta coroziunii
-riscul de alergie in cazul zirconiului este nul
-sunt mai usoare decat cele pe suport metalic
-biocompatibile, bioinerte

3.Albirea dentara afecteaza materialul ceramic?

Indiferent de metoda de albire aleasa, aceasta nu afecteaza lucrarile ceramice, neavand nici un efect asupra lor. Important de stiut este ca in urma albirii pot aparea discrepante intre dintii naturali si lucrari, culoarea lucrarilor ramanand neschimbata.

4. Ce indicatii au coroanele cu suport de zirconiu?

Ele sunt necesare cand dintii sunt afectati de procese carioase mari si nu mai pot fi restaurati cu plombe, cand au suferit traumatisme , cand a fost necesara devitalizarea dintelui si in urma dintele a devenit friabil si rezistenta acestuia a scazut sau cand pacientul doreste o estetica superioara a dintilor.

5. Cum ar trebui intretinute lucrarile din zirconiu?

Este indicat ca pacientii sa vina la sedintele de profilaxie o data la 6 luni pentru a putea intretine stralucirea materialului ceramic prin igienizarea profesionala si pentru a preveni retractia gingivala si afectarea parodontala data de acumularea placii bacteriene.

6.De ce aceste coroane sunt mai scumpe decat cele metalo-ceramice?

Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Tehnologia sofisticata utilizata pentru realizarea lucrarilor din zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump, fac ca pretul unei coroane de acest tip sa fie ridicat.

Pentru a depasi bariera pretului, anumiti producatori au ales sa realizeze coroane cu un continul scazut de zirconiu pentru a obtine un produs mai ieftin. Studiile au aratat insa ca aceste coroane mai ieftine sunt insuficient de rezistente pentru a suporta presiunile masticatorii fara a se sparge.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter