Coronavirus Update

La pacientele cu neoplasm mamar, RMN este utila in depistarea neoplasmului de san controlateral

Publicat la data de: 22 Iunie 2007

In prezent metodele de screening (clinic si mamografic) pentru cancerul de san controlateral, la pacientele diagnosticate cu neoplasm mamar unilateral, determina o rata de rezultate fals negative de 10%.
Un studiu realizat recent a evaluat in ce masura asemenea limitari pot fi depasite prin rezonanta magnetica nucleara (RMN).
In acest studiu au fost incluse 969 de femei diagnosticate cu cancer de san unilateral, la care screeningul clinic si mamografic al sanului controlateral nu a identificat existenta neoplaziei.
Pacientele au fost urmarite pe parcursul unui an iar rezultatele au fost verificate prin biopsie.
Rata de depistare a unei tumori maligne in sanul contralateral a fost de 3,1%, ceea ce a corespuns unei sensibilitati de 91% si unei specificitati de 88% a rezonantei magnetice nucleare (RMN) pentru diagnosticul cancerului mamar controlateral.
Valoarea predictiva negativa a fost de 99%.
In concluzie, RMN poate detecta prezenta neoplasmului la nivelul sanului contralateral, care, la momentul evaluarii initiale, ramane nediagnosticat de screeningul clinic si mamografic.Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate