Coronavirus Update

Radiatiile tomografului computerizat (CT) cresc riscul aparitiei cancerului

Actualizat la data de: 25 Iunie 2021

Riscul aparitiei cancerului este cu 12% mai mare daca pacientul este expus, in nenumarate randuri, radiatiilor tomografului computerizat!

Utilizat la scara internationala ca instrument de diagnosticare, tomograful computerizat (CT) ofera imagini detaliate ale organelor, ajutand la stabilirea unui diagniostic clar si precis, cum ar fi in cazul cancerelor. Insa, trebuie stiut ca aceasta metoda de diagnosticare implica o doza mai mare de radiatii decat celelalte teste imagistice.

„Am descoperit ca expunerea repetata la scanarea cu ajutorul tomografului computerizat creste riscul aparitiei cancerului cu 12%, dar numai in cazul persoanelor care au facut de cel putin 38 ori CT-ul”, a declarat cercetatorul DR. Aaron Sodickson, director adjunct la Brigham Women's Hospital, din Boston.
Totodata, acesta precizeaza ca pacientii nu au de ce sa se ingrijoreze deoarece aceasta metoda de diagnosticare este folosita doar in cazuri exceptionale.
Pentru acest studiu, echipa de cercetatori condusa de Sodickson a analizat rapoartele medicale a peste 31.000 oamenii care au facut in total 190.712 tomografii computerizate, timp de 22 ani. Aproximativ 33% facusera mai mult de 5 tomografii computerizate, 5% peste 22, iar un procent de 1% facusera mai mult de 38 scanari tomografice.

In total, 15% dintre persoanele participante la studiu prezentau o expunere cumulativa la radiatii. Astfel, pentru 7% dintre pacienti riscul aparitiei cancerului crescuse cu 1%, iar pentru 315 pacienti riscul aparitiei cancerului crescuse cu 12%, potrivit calculelor cercetatorilor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate