Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pleurezia maligna

Actualizat la data de: 31 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Ruslan Scarabnii
Chirurgie toracica

Clinica: Doctor Ruslan

Ce este pleurezia maligna

Sus
Pleurezia maligna

Pleurezia maligna este o afectiune a plamanilor caracterizata prin acumularea de lichid in spatiul dintre plamani si peretele toracic (cavitatea pleurala). Aceasta acumulare de lichid poate fi cauzata de o varietate de factori, printre care poate fi enumerat cancerul de plamani sau metastazele unui cancer din alte parti ale corpului (spre exemplu: cancerul de san, cancerul de prostata si limfomul).

In general, pleurezia maligna este asociata cu stadiile avansate ale cancerului si poate fi o indicatie a faptului ca tumora s-a raspandit in alte parti ale corpului.

Cuprins articol

 1. Ce este pleurezia maligna
 2. Cum se manifesta?
 3. Semne si simptome
 4. Cauze
 5. Tipul de afectiune
 6. Diagnosticare
 7. Riscuri si complicatii
 8. Tratament
 9. Preventie
 10. Concluzie
 11. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta?

Sus

Unul dintre simptomele principale ale pleureziei maligne este dificultatea in respiratie (dispneea), care poate fi severa si poate aparea brusc. Alte simptome includ durerea toracica, tusea, oboseala si pierderea apetitului. Persoanele cu pleurezie maligna pot prezenta, de asemenea, simptome asociate cancerului, care cauzeaza pleurezia, cum ar fi scaderea in greutate, febra si slabiciunea generala.

Semne si simptome

Sus

Pleureziile mici : de obicei sunt asimptomatice.
Pleureziile mari : dispnee, tuse, disconfort toracic.

La examenul fizic: matitate percutorie (limita superioara – curba Damoiseau), diminuarea murmurului vezicular la auscultatie, durere care apare atunci, cand este invadata pleura parietala sau peretele toracic.

Cauze

Sus

Mecanismul exact prin care o tumora provoaca pleurezia maligna nu este pe deplin inteles, dar se crede ca aceasta se datoreaza cresterii si extinderii celulelor tumorale din plamani sau din alte organe catre pleura, membrana care acopera plamanii si captuseste interiorul cutiei toracice. Aceasta crestere si extindere poate duce la acumularea de lichid in spatiul pleural, ceea ce poate provoca compresie asupra plamanilor si dificultati de respiratie.

Factori care pot influetna aparitia pleureziei maligne:
1. Istoricul medical: Persoanele cu antecedente de cancer, mai ales cel pulmonar, au un risc mai mare de a dezvolta o pleurezie maligna.
2. Varsta: Persoanele in varsta de peste 60 de ani.
3. Sexul: Barbatii au un risc mai mare versus femeile.
4. Tipul de cancer: Anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul de san sau cancerul de ovar, pot creste riscul de a dezvolta pleurezie maligna.
5. Stadiul cancerului: Persoanele ce sunt diagnosticati cu un cancer in stadiul avansat sau metastatic au un risc mai mare de a dezvolta pleurezie maligna.
6. Tratamentul cancerului: Anumite tratamente pentru cancer, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia, pot creste riscul de a dezvolta pleurezie maligna.
7. Infectia cu virusul HIV: Persoanele infectate cu virusul HIV au un risc mai mare de a dezvolta pleurezie maligna.

Este important sa luati in considerare acesti factori si sa discutati cu medicul dumneavoastra despre orice preocupari legate de riscul de a dezvolta pleurezia maligna. Medicul poate recomanda masuri preventive sau un plan de monitorizare pentru a detecta orice semne timpurii ale acestei afectiuni.

Tipul de afectiune

Sus

Clasificari

Tipul I de pleurezie maligna: urmare a invaziei pleurei de catre o tumora primara sau secundara; prezenta celulelor maligne in lichidul pleural sau in biopsiile pleurale

Tipul II de pleurezie maligna: la bolnavii cu cancere confirmate fara ca afectiunea neoplazica sa afecteze pleura; fara celule maligne in lichidul pleural sau in biopsiile pleurale

Variante de pleurezii asociate cancerelor:

cu limfoamele
limfom Hodgkin: mecanism - obstructie prin invazia ganglionilor mediastinali
→ limfom non Hodgkin: mecanism – obstructie + invazia pleurei

cu mezoteliomul malign → cresterea permeabilitatii prin invazie directa si blocarea drenajului limfatic

cancerul pulmonar → cea mai frecventa cauza de pleurezie maligna la barbati
→ adenocarcinomul cel mai frecvent implicat datorita localizarii periferice
→ metastazele cel mai frecvent sunt intalnite pe ambele pleure

cancerul de san
→ ipsilaterala sau fara predilectie
→ mecanism: invazia limfaticelor

Diagnosticare

Sus

Pentru a diagnostica pleurezia maligna, medicul poate efectua o serie de investigatii, care include radiografia toracica, o tomografie computerizata si o biopsie a pleurei. Aceste investigatii pot ajuta la identificarea cauzei exacte a pleureziei si la stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Explorari diagnostice:

Radiografia:
→in cazul pleureziilor mici (200-300ml): se poate observa opacifierea sinusului
→ in cazul pleureziilor medii (> 500ml) si mari (>1500ml): se detecteaza opacitate radiologiaa intensa, omogena, cu concavitatea in sus (semnul meniscului) ce corespunde curbei Damoiseau

Computer tomograf:
→ poate decela tumora primara si eventual metastazele pleurale
→ stabileste abordul chirurgical

RMN:
→ util in stabilirea invaziei tesuturilor moi

Ecografia pleurala:
Ecografia poate arata dimensiunea si localizarea acumularii de lichid, precum si prezenta unor leziuni sau a unei mase tumorale in zona pleurei. In plus, ecografia poate ajuta la ghidarea procedurilor de drenaj sau biopsie pleurala.

PET:
(tomografie cu emisie de pozitroni - tomografie computerizata) poate ajuta la determinarea localizarii si extinderii tumorii.

Criterii de diagnostic

Diagnosticul citologic

Identificarea celulelor maligne in lichidul pleural stabileste un diagnostic cert de pleurezie neoplazica, cu o specificitate de aproape 100% (imbunatatita cu tehnici de Ac monoclonali, citogenetica si biologie moleculara)

Diagnostic histopatologic

Punctie biopsie pleurala percutanata (oarba)
→ sensibilitatea depinde de instrumentul utilizat, dimensiunea materialului recoltat, experienta operatorului;
Locul de punctie preferabil sa fie cat mai aproape de diafragm si coloana vertebrala.

Biopsie pleurala toracoscopica

→ se poate face si cu anestezie locala+sedare iv, permite efectuarea de biopsii tintite;

Biopsie pleurala prin toracotomie

→ utilizata pentru cazurile nediagnosticate prin metodele precedente

Riscuri si complicatii

Sus

Riscuri si complicatii in caz ca nu se trateaza boala:

1. Dispneea (dificultatea de respiratie): lichidul acumulat in pleura poate face ca plamanii sa nu mai functioneze corect, ceea ce poate duce la dificultati de respiratie si chiar la sufocare.

2. Durerea toracica: odata cu acumularea lichidului in pleura, acesta poate exercita o presiune asupra plamanilor si a cutiei toracice, ceea ce poate cauza dureri toracice.

3. Infectie: lichidul acumulat in pleura poate fi un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si a altor agenti patogeni, ceea ce poate duce la infectii.

4. Insuficienta cardiaca: pleurezia maligna poate duce la o acumulare de lichid in jurul inimii, ceea ce poate provoca insuficienta cardiaca.

5. Sindromul de vena cava superioara: acesta poate fi cauzat de o tumoare care comprima vena cava superioara, ceea ce poate duce la umflarea fetei si a membrelor superioare, precum si la dificultati de respiratie.

6. Recurenta pleureziei: dupa tratamentul initial lichidul poate sa se acumuleze din nou in pleura, ceea ce poate necesita tratament suplimentar.

7. Diseminarea tumorii: pleurezia maligna poate fi un semn ca tumora s-a raspandit dincolo de plamani si a inceput sa invadeze alte organe.

8. Moartea: pleurezia maligna poate fi o afectiune grava si, in cazurile severe, poate duce la deces.

Tratament

Sus

In functie de gravitatea afectiunii, tratamentul pentru pleurezia maligna poate include o combinatie intre: terapia medicamentoasa, radioterapie si/sau interventie chirurgicala.

Terapia cu medicamente poate include antiinflamatorii sau analgezice, precum si terapie chimioterapeutica. Radioterapia poate fi utilizata pentru a reduce marimea tumorii care cauzeaza pleurezia.

Tratament specific

Pentru pleurezii asociate cancerului pulmonar:
- in absenta metastazelor pleurale se va efectua rezectia tumorii.
- in cazul prezentei metastazelor pleurale se efectueaza pleurodeza.
- in cazul unei pleurezii asociate mezoteliomului: stadiul I Butchard va beneficea de pleuropneumonectomia/ pleurectomie-decorticare

- chimioterapie (limfoame, cancer de san, cancer pulmonar cu celule mici)
- hormonoterapie (cancer de san)
- radioterapie pe ganglionii mediastinali

Tratament nespecific

- toracocenteza evacuatorie
- pleurodeza cu agenti citostatici sau sclerozanti
Exemple de agenti citostatici (majoritatea au si efect sclerozant): bleomicina, doxorubicina, coloizi radioactivi);

Exemple de agenti sclerozanti: tetraciclina, talc (2g – 5g in 100ml ser fiziologic)
- sunt pleuro-peritoneal Denver
- cateter pleural de lunga durata tip (Pleurix)

Preventie

Sus

Pentru a preveni pleurezia maligna, este important sa mentinem un stil de viata sanatos si sa evitam expunerea la factori de risc, cum ar fi fumatul si expunerea la substante chimice toxice. De asemenea, este important sa efectuam controale medicale regulate si sa ne prezentam la medic atunci cand avem simptome sau probleme de sanatate.

Modificari a stilului de viata:

1. Reducerea stresului: stresul poate agrava simptomele pleureziei maligne, asa ca este important sa reduci nivelul de stres. Tehnicile de relaxare, cum ar fi yoga sau meditatia, pot ajuta la reducerea stresului.

2. Mentinerea unei diete echilibrate: o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, proteine slabe si carbohidrati complecsi, poate ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic si poate sprijini sanatatea generala.

3. Evitarea fumatului: fumatul poate agrava simptomele pleureziei maligne si poate reduce eficacitatea tratamentului.

4. Practicarea activitatii fizice regulate: activitatea fizica regulata poate ajuta la mentinerea sanatatii generale si poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.

5. Monitorizarea simptomelor: este important sa monitorizezi simptomele tale si sa raportezi orice schimbare medicului tau.

6. Respectarea regimului de tratament: este important sa urmezi tratamentul recomandat de medicul tau pentru a controla simptomele si a preveni complicatiile.

Este important sa discuti cu medicul tau despre orice modificare pe care doresti sa o faci in stilul tau de viata. Medicul te poate ajuta la personalizarea unui plan de tratament si de ingrijire care sa se potriveasca nevoilor tale individuale.

Concluzie

Sus

Pleurezia maligna este o afectiune grava, care necesita tratament medical imediat si adecvat. Este important sa efectuam controale medicale regulate si sa ne prezentam la medic atunci cand avem simptome sau probleme de sanatate.

In plus, trebuie sa adoptam un stil de viata sanatos si sa evitam expunerea la factori de risc pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei afectiuni grave. Cu diagnosticare si tratament timpuriu, prognosticul pentru pacientii cu pleurezie maligna poate fi imbunatatit semnificativ, iar acestia pot duce o viata lunga si sanatoasa.

Desi prognosticul pentru pleurezia maligna poate fi grav, tratamentul adecvat poate imbunatati semnificativ calitatea vietii si durata de supravietuire a pacientului. Este important sa se acorde atentie simptomelor si sa se caute imediat asistenta medicala daca apare orice simptom legat de sistemul respirator.

Bibliografie:
https://www.hindawi.com/journals/crj/2020/2950751/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33273991/
https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/fluid-around-lungs-or-malignant-pleural-effusion
https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/malignant-pleural-effusions.pdf
https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate