Coronavirus Update

Molecule care produc autodistrugerea celulelor canceroase, create de cercetatorii francezi - studiu

Publicat la data de: 16 Februarie 2009

Moleculele care induc in eroare celulele canceroase rezistente la radioterapie, provocad autodistrugerea acestora, au fost create de o echipa de cercetatori francezi de la Institutul Curie din Paris, pentru a creste eficacitatea tratamentelor anti-cancer, informeaza AFP.

Radioterapia si chimioterapia provoaca in mod obisnuit fisurarea materialului genetic al celulelor canceroase, pentru a le distruge, insa anumite celule raman capabile sa isi activeze mecanismul de reparare, devenind astfel rezistente la tratament.

Echipa de cercetatori francezi a creat niste molecule care pacalesc celulele canceroase, facandu-le sa creada ca sunt mai deteriorate decat in realitate. Aceste molecule, numite Dbait, sunt de fapt mici fragmente de ADN care mimeaza fisurile din celulele canceroase. Acestea impiedica mecanismele de reparare a celulelor, iar fisurile reale provocate de radioterapie trec neobservate intr-un sistem panicat - astfel, celulele canceroase sunt coplesite si se autodistrug.

Moleculele Dbait asociate cu radioterapia si-au dovedit eficacitatea in teste pe soareci, distrugand 75-100% din celulele canceroase, in timp ce la folosirea simpla a radioterapiei sunt distruse doar 30-50% din celulele canceroase. Cercetatorii francezi vor incepe testele clinice pe oameni la sfarsitul anului 2010, in patru centre anti-cancer din Paris.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate