Impactul biomarkerilor in preventia cancerului si in terapiile tintite
Ce sunt biomarkerii?

Biomarkerii reprezinta indicatori importanti ai starii de sanatate a organismului, acestia avand diverse roluri in diagnosticul, tratamentul, stabilirea prognosticului si a evolutiei unor anumite patologii.
In contextul unui cancer, biomarkerii joaca un rol important in detectia precoce, atunci cand boala este in stadiu incipient si poate fi inca tratata.
Clasificare
Biomarkerii sunt utilizati pentru a ghida decizii medicale ce tin de confirmarea diagnosticului, tratament, alcatuirea si monitorizarea planului de tratament, stabilirea prognosticului.
Astfel exista o clasificare a acestor molecule, in functie de rolul lor principal:
Biomarkeri diagnostici: multe tipuri de cancer pot fi confirmate sau clasificate in functie de biomarkeri precum cei de ordin genetic: EGFR in cancerul pulmonar, HER2 in cancerul de san etc.
Biomarkeri prognostici: pentru a estima prognosticul pacientilor cu o forma de cancer, expresia anumitor proteine sau prezenta anumitor mutatii genetice pot fi foarte utile.
Desigur, acestea sunt intotdeauna doar estimari, durata de viata reala neputand fi cu adevarat cunoscuta niciodata.
Biomarkeri predictivi: acestia sunt utilizati pentru a determina daca un cancer va raspunde la un anumit tratament sau nu.
De exemplu, pacientii cu tumori de colon pot avea mutatia KRAS, mutatie ce ne spune ca raspunsul la tratamentul tintit va fi unul bun.
Biomarkeri de monitorizare: pentru evaluarea eficacitatii tratamentului si progresiei bolii. Exemplele includ CA-125 in cancerul ovarian si PSA sau antigenul specific prostatic in cancerul de prostata.
Modificarea acestor markeri orienteaza medicul catre modificarile de dimensiune sau metabolism tumoral.
Pe baza acestor categorii de biomarkeri, cancerul poate fi mult mai bine caracterizat astazi decat in urma cu cateva decenii, ceea ce inseamna ca si planul de tratament poate fi individualizat si ales mai bine.
Biomarkerii in tratamentul cancerului
Biomarkerii sunt practic analize sanguine, urinare, tisulare sau obtinute din fluidele din organism.
Acestia includ diverse molecule precum proteinele, fragmentele ADN si ARN, hormonii si produsii de metabolism ai organismului, multi dintre ei fiind specifici pentru anumite forme de cancer.
Unul dintre aspectele ce pot fi influentate semnificativ prin biomarkerii prezenti sau absenti in organismul pacientului este tratamentul.
Articole recomandate
-
Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer
-
PSA liber si depistarea cancerului de prostata
-
Cancerul de prostata - cea mai frecventa forma de cancer in randul barbatilor
-
Controlul electrolitilor & consultanta pentru apa potabila in München – a ...
-
Vacantele de vara si diareea la copii : Cum sa va mentineti copiii sanatosi ...
-
Cancerul de prostata: screening si determinarea PSA
-
Totul despre Colonoscopie
-
7 simptome de cancer ovarian
Prin identificarea cancerului precoce cu ajutorul biomarkerilor, tratamentul radical este mai probabil sa fie eficient, fie ca este vorba de chimioterapie, radioterapie sau interventia chirurgicala.
Mai mult, unele forme de cancer au molecule specifice ca si biomarkeri, molecule impotriva carora s-au dezvoltat medicatii tintite, specifice, care sunt din ce in ce mai eficiente in planul de tratament.
Eficacitatea tratamentului poate fi de asemenea urmarita prin biomarkeri: normalizarea valorilor in urma tratamentului poate indica remisiunea, sau invers, lipsa de raspuns la tratament a cancerului.
Biomarkerii in preventia cancerului
Preventia absoluta a unui cancer este aproape imposibila la ora actuala, indiferent de precautiile medicale care se pot lua.
Prezenta anumitor valori anormale sau a biomarkerilor pozitivi poate insa identifica persoanele cu risc de a face cancer: de exemplu, persoanele cu mutatii ale genelor BRCA sunt la risc crescut de cancer de san; prin mastectomie profilactica, acest cancer poate fi prevenit.
Desigur, exista si un anumit prag de eroare in acest sens, astfel ca nu toti pacientii cu un anumit biomarker vor face cancerul respectiv, insa sansele sunt semnificative.
Din ce in ce mai multi biomarkeri sunt inclusi in planurile de screening de la nivel mondial, cu scopul de a detecta riscul de cancer.
Metode de detectare
Exista diverse metode si tehnici de identificare a biomarkerilor cunoscuti pana in prezent, in functie de structura de baza a acestuia si de rolul principal.
Cele mai comune modalitati sunt:
1. Imunofenotipare: in aceasta tehnica sunt folositi anticorpi ce se leaga de biomarkerul de interes. La randul ei imunofenotiparea are mai multe metode, precum ELISA sau imunohistochimia.
Prezenta si cantitatea biomarkerului pot fi detectate prin identificarea semnalului transmis de anticorp.
2. Teste genetice: mutatiile sau deletiile genelor sunt identificate prin tehnici genetice precum PCR, secventiere ADN sau hibridizare.
3. Teste imagistice: precum RMN, PET-CT, pot fi utilizate pentru a urmari radiotrasori sau alti biormarkeri marcati cu contrast. Cancerul osos este cea mai frecventa situatie in care se folosesc teste imagistice pentru identificarea situsurilor tumorale
4. Biopsia lichida: aceasta implica analiza biomarkerilor din anumite fluide din corp, precum sangele, urina sau lichidul cefalorahidian. PCR si secventierea de ultima generatie vor masura nivelul de markeri din aceste fluide.
Toate aceste tehnici se realizeaza in cadrul medicinii de laborator, insa medicul oncolog sau medicul generalist sunt cei ce pot recomanda si ulterior interpreta aceste teste.
Desigur, unele dintre ele sunt costisitoare si mai greu accesibile, fiind realizate doar in situatii bine alese, pentru pacienti si cazuri selectate atent.
Altele, precum antigenul specific prostatic, pot fi realizate de rutina ca parte din programele de screening pentru cancer, dupa o anumita varsta.
Cand ar trebui realizate?
Analizele de identificare a biomarkerilor pentru cancer nu fac parte din analizele uzuale ce trebuie facute anual.
Unele dintre ele pot fi parte din programul de screening in anumite categorii de pacienti, insa majoritatea sunt realizate atunci cand deja exista un diagnostic, o suspiciune de diagnostic sau un istoric familial semnificativ de cancer.
Daca doriti sa va analizati biomarkerii din motive de precautie, acest lucru este posibil contra-cost, cu ajutorul recomandarii medicului dumneavoastra.
Pe de alta parte, prezenta unor markeri poate indica si alte patologii, nu doar cancer: tumori benigne, modificari structurale, boli active.
Astfel asigurati-va ca mergeti cu aceste analize la medic pentru a fi interpretate.
Concluzie
Biomarkerii sunt molecule de diferite structuri foarte utile in detectia precoce a unui cancer, in ghidarea planului de tratament si in estimarea prognosticului acestor pacienti.
Interpretarea medicului oncolog in functie de contextul clinic al pacientului este insa esentiala, fiindca nicio analiza nu poate indica in procent de 100% un diagnostic sau prognostic.
Bibliografie
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7616034/
https://hms.harvard.edu/news/new-tool-diagnosing-cancer
https://prevention.cancer.gov/about-dcp/organization/cancer-biomarkers
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programeaza-te rapid la Oncologie
Articole recomandate
-
Teste care te ajuta sa afli daca esti predispus sa dezvolti cancer
-
Simptomele precoce ale cancerului de prostata
-
Mituri despre cancer
-
Cancer
-
Screeningul ca parte din preventia bolilor
-
Cat de sigure sunt, de fapt, investigatiile imagistice? Iata ce ne spune Dr. ...
-
Radiatiile si riscul de cancer
-
Alimentul care creste periculos riscul de cancer