Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cancerul de prostata: screening si determinarea PSA

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Clinica: Life Memorial Hospital

Generalitati

Sus
Cancerul de prostata: screening si determinarea PSA

Prostata este o glanda a sistemului reproductiv masculin de marimea unei nuci situata anterior de rect, sub vezica urinara, inconjurand uretra. Odata cu inaintarea in varsta tinde sa-si mareasca dimensiunile putand duce la ingustarea uretrei si modificarea (reducerea) fluxului urinar.

Cancerul de prostata apare in urma inmultirii necontrolate a celulelor prostatei dein cauze necunoscute, existand mai multe ipoteze in acest sens.

Pe parcursul vietii, un barbat prezinta un risc mediu de 16% sa fie diagnosticat cu cancer de prostata si un risc de 3% sa decedeze din aceasta cauza. Cancerul de prostata se afla printre principalele cauze de deces in randul barbatilor, situandu-se pe locul II, primul loc fiind ocupat de cancerul pulmonar.

Riscul in functie de varsta

Riscul de cancer de prostata in functie de varsta

45 ani risc de 1 / 2500
50 ani risc de 1 / 476
55 ani risc de 1 / 120
60 ani risc de 1 / 43
65 ani risc de 1 / 21
70 ani risc de 1 / 13
75 ani risc de 1 / 9
Peste 75 ani risc de 1 / 6

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Screening
  3. Determinari ale PSA si free PSA
  4. Citeste pe aceeasi tema

Screening

Sus

Screeningul reprezinta cautarea semnelor unei boli la persoane care nu au simptome pentru boala respectiva, iar screening-ul cancerului de prostata reprezinta cautare bolii in fazele incipiente cand tratamentul are eficacitate maxima. Pentru cancerul de prostata, acest screening inculde:

- tuseul rectal pentru examinarea prostatei (realizat de catre medicul urolog);

- determinari de laborator ale PSA si free PSA.

Se recomanda determinarea PSA pentru screening la barbatii peste 50 ani, iar la cei cu antecedente in familie de cancer de prostata (tata, frati) se recomanda inceperea screening-ului de la varsta de 40 ani.

PSA este un antigen specific prostatic facand parte din categoria markerilor tumorali, care este produs de celulele epiteliale ale prostatei si este eliberat in sange. PSA are o componenta libera in sange nelegata de diferite proteine (free PSA), componenta care se poate determina din sange si se exprima sub forma procentuala.

Determinari ale PSA si free PSA

Sus

Determinarea PSA este utila nu doar pentru screeningul cancerului de prostata ci si pentru monitorizarea tratamentului cancerului de prostata (tratament chirurgical, radioterapie, hormonoterapie) si pentru monitorizarea eventualelor recurente.

PSA este un marker mai specific si mai sensibil decat alti markeri ai prostatei (ex. Fosfataza acida prostatica), avand o acuratete mai mare si in monitorizarea tratamentului si a recurentelor cancerului.

Nivelele PSA sunt functie de varsta, rasa si sunt influentate de:
- anumite proceduri medicale (tuseu rectal, biopsie sau chirurgie a prostatei);
- ejaculare;
- volumul prostatei;
- diferite infectii (infectii urinare, prostatite);
- de anumite tratamente (Finasteride = PROSCAR).

De aceea rezultatele analizelor de laborator trebuie sa fie interpretate de un medic specialist in context clinic.

Valori ale PSA peste 4 ng/ml nu se asociaza obligatoriu cu cancerul de prostata, existand asa numita "zona gri de diagnostic" la valori ale PSA intre 4 -10 ng/ml cand este foarte utila determinarea free-PSA, care ajuta la diferentirea intre hipertrofiile benigne de prostata si cancer ( freePSA < 23% creste probabilitatea prezentei cancerului de prostata).

Determinarea PSA si free-PSA se realizeaza din sange din aceeasi recolta fara cerinte speciale luandu-se in calcul factorii de care sunt dependenti, rezultatele necesitand interpretarea unui medic specialist in context clinic. Valori crescute ale PSA apar in cancerul de prostata, prostatite si hipertrofia benigna de prostata.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate