Clickmed
programare rapida la medic

Zilele protectiei solare - Testari gratuite pentru depistarea melanomului

Actualizat la data de: 15 Mai 2012
Zilele protectiei solare - Testari gratuite pentru depistarea melanomului

Centrul Medical Bioderm impreuna cu Laboratoarele La Roche-Posay organizeaza intre 21-25 mai 2012 Zilele protectiei solare. In aceasta perioada, 17 medici dermatologi din clinicile Bioderm din Bucuresti (Str. Mihai Eminescu nr 42, Sos. Pipera-Tunari nr. 44, Calea Floreasca nr. 111-113, Vasile Lascar, nr.42-44) vor efectua gratuit examinari ale alunitelor suspecte in vederea depistarii de cancere cutanate. Totodata, pacientii vor primi sfaturi medicale referitoare la expunerea la soare si fotoprotectie.

Consultatiile se vor acorda pe baza de programare telefonica la numarul de telefon 031 9101 incepand cu data de 17 mai. Campania Zilele protectiei solare se afla deja la a doua editie, in 2011 numarul persoanelor testate depasind 300, cu 2 cazuri de melanom raportate si 30 de alunite suspecte (nevi displazici).

IMPORTANTA PROTECTIEI SOLARE DEMONSTRATA CLINIC
Un studiu clinic important desfasurat in Australia timp de 15 ani pe un esantion de peste 1600 de adulti a demonstrat pentru prima data ca folosirea cu regularitate a cremelor de protectie solara reduce riscul aparitiei melanomului.
Studiul, realizat de Dr. Adele Green si publicat in Journal of Oncology, demonstreaza reducerea aparitiei melanomului, chiar si a celor mai severe forme, la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protectie solara.

In 2011, La Roche-Posay Romania a initiat un studiu* privind comportamentul romanilor la soare si modul de utilizare a produselor de protectie solara:
- 30% dintre romanii intervievati nu folosesc NICIODATA produse de protectie solara;
- 31% dintre romanii intervievati folosesc produse cu factor de protectie solara numai atunci cand merg la plaja.
Studiul demonstreaza ca peste 50% din populatie nu este constienta de riscurile expunerii zilnice la razele soarelui.

Chiar daca gradul de protectie solara este destul de scazut in randul adultilor, parintii sunt mult mai atenti cand este vorba despre proectia copiilor. Studiul a demonstrat ca:
- 20% dintre copii sunt protejati INTOTDEAUNA de razele soarelui, iar
- 45% dintre acestia folosesc DESEORI produse de protectie solara.

La Roche-Posay este de multi ani alaturi de medicii dermatologi in prevenirea cancerului de piele. Folosite cu regularitate, produsele de protectie solara ANTHELIOS de la La Roche-Posay protejeaza eficient pielea in timpul expunerii la soare.
Centrul Medical Bioderm ofera servicii calitate in domeniul dermatologiei de 20 de ani. Bioderm a introdus in Romania dermatoscopia prin epiluminescenta si are, dintre toate clinicile, cea mai mare experienta in acest domeniu.

DESPRE MELANOM
Melanomul este un tip de cancer de piele si are legatura directa cu expunerea la soare; el este o tumoare care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Varsta medie pentru aparitia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des intalnit la femei decat la barbati. Zonele in care melanomul se manifesta cel mai frecvent sunt gambele la femei si toracele posterior la barbati.

Oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare daca se indeplineste una dintre conditiile:
- tegument sensibil la soare: piele, ochi si par deschise la culoare;
- factori genetici: prezenta a numeroase alunite (peste 100); antecedente personale sau in familie de tumori cutanate;
- arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani;
- obiceiul bronzarii artificiale, la solar.

Despre laboratoarele La Roche-Posay:
De mai bine de 30 de ani, La Roche-Posay colaboreaza cu dermatologi la nivel international pentru a crea produse de ingrijire si machiaj, avand la baza apa termala La Roche-Posay. Peste 25000 de medici din intreaga lume recomanda zilnic La Roche-Posay ca fiind specialistul pielii sensibile.

*studiul a fost realizat cu ajutorul a 200 de dermatologi si pediatrii din Romania, pe un esantion de 7700 de adulti si 455 de copii.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate