Clickmed
programare rapida la medic

Screeningul pulmonar - instrument de diagnostic precoce al cancerului

Actualizat la data de: 27 Iulie 2023

Ce este screening-ul

Sus
Screeningul pulmonar - instrument de diagnostic precoce al cancerului

Screening-ul pentru cancerul pulmonar reprezinta procesul utilizat pentru a detecta prezenta cancerului pulmonar in randul persoanelor de altfel sanatoase, insa cu risc crescut de cancer de plamani. Screening-ul cancerului pulmonar este indicat la anumite categorii de pacienti si se realizeaza prin cateva metode bine stabilite si accesibile.

Scopul acestui proces de screening este de a identifica cancerul pulmonar atunci cand acesta este in stadii incipiente si foarte incipiente, moment in care are sanse mult mai mari de a fi vindecat.

Atunci cand apar deja semnele si simptomele date de cancerul pulmonar, tumora se afla in stadiu avansat si este mai dificil de tratat, poate chiar imposibil. Astfel metodele de screening identifica cancerul pulmonar la pacientii asimptomatici si reduc riscul de deces prin cancer pulmonar.

Cuprins articol

  1. Ce este screening-ul
  2. Indicatii
  3. Riscuri si complicatii
  4. Inainte de screening
  5. In timpul screening-ului
  6. Dupa screening
  7. Interpretare rezultate
  8. Concluzii
  9. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

Metodele de screening pentru cancerul pulmonar sunt rezervate pentru pacientii considerati la risc. Astfel, acestea se indica la urmatoarele categorii de persoane:

• Persoane in varsta care sunt sau au fost fumatori (varsta peste 50 de ani)

• Persoanele care au fumat sau fumeaza de foarte multi ani. Pacientii cu istoric de fumat 1 pachet pe zi pentru cel putin 20 de ani (sau 2 pachete timp de 10 ani) sunt considerati la risc, indiferent de varsta acestora.  

• Persoanele cu stare generala de sanatate buna. Pentru ca un pacient sa beneficieze de metodele de screening, acesta trebuie sa nu fie diagnosticat anterior cu probleme cronice severe de sanatate, intrucat acestea ar putea ingreuna examinarile. Metodele de screening pot aduce efecte adverse si complicatii pentru pacientii cu multiple patologii, considerate comorbiditati.

• Pacientii cu istoric de cancer pulmonar. Daca ati fost diagnosticat si tratat pentru cancer pulmonar in urma cu cel putin 5 ani, metodele de screening sunt necesare.

• Pacientii cu alti factori de risc: BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), istoric familial de cancer pulmonar sau expunerea profesionala la azbest.

Nu exista o regula general-valabila pentru durata screening-ului. In general, este indicat sa continuati screening-ul anual pana cand atingeti un punct in care nu mai puteti beneficia de acesta.

Riscuri si complicatii

Sus

Metodele prin care se realizeaza screening-ul pentru cancerul pulmonar pot implica cateva riscuri precum:

• Expunerea la un nivel mic de radiatii. Nivelul de radiatii la care sunteti expus in timpul examinarii pentru screening este mai mic decat cel din timpul unei examinari CT standard, insa acesta totusi exista.

• Testarea ulterioara. Daca examinarea initiala identifica anumite modificari, va trebui sa treceti prin examinari ulterioare suplimentare neinvazive iradiante sau invazive, in functie de patologia suspicionata.

• Identificarea unui cancer avansat, nevindecabil. Daca este identificat un cancer in stadiu avansat, veti primi vestea ca acesta mai probabil nu poate fi vindecat si ca speranta dumneavoastra de viata este modificata.

• Ratarea unui diagnostic. Este posibil ca localizarea unei tumori sa faca dificila sau imposibila identificarea acesteia in stadii incipiente. In aceste cazuri testele de screening vor concluziona ca nu exista cancer, in timp ce de fapt exista. Aceste cazuri sunt insa rare datorita metodelor avansate, cu acuratete mare.

• Identificarea altor probleme de sanatate. In special in randul pacientilor fumatori, metodele de screening pot identifica alte patologii pulmonare ce vor necesita teste suplimentare de diagnostic si instaurarea unui tratament.

Inainte de screening

Sus

Pentru a va pregati pentru realizarea screening-ului, asigurati-va ca:

• Va informati medicul in legatura cu prezenta unei infectii de tract respirator. Daca aveti sau ati avut recent semne si simptome ce indica o infectie de tract respirator, examinarea de screening va trebui amanata pana la ameliorarea infectiei, pentru a nu obtine rezultate false.

• Indepartati orice obiect din metal pe care il purtati. Metalul poate interfera cu razele X folosite in examinare.

In timpul screening-ului

Sus

Metoda standard de screening este realizarea unui CT cu doza mica de radiatii. Pentru aceasta examinare, pacientul va sta intins pe spate pe masa speciala a aparatului CT, si va auzi cu ajutorul unui difuzor instructiunile date de catre tehnicianul radiolog. Pacientul se afla intr-o camera separata de catre tehnician si medic.
 
Veti fi rugat sa va tineti respiratia pentru cateva secunde, pentru ca aparatul sa inregistreze o imagine cat mai clara a celor doi plamani. Intreaga examinare dureaza in jur de 30 de minute, desi scanarea propriu-zisa dureaza mai putin de 1 minut.

Dupa screening

Sus

Odata ce examinarea CT cu doza mica este completa, va puteti continua ziua in mod normal. Nu exista perioada de spitalizare si nici restrictii de niciun fel. Imaginile obtinute in timpul examinarii sunt reconstruite cu ajutorul unui computer special si examinate apoi de catre medicul specialist radiolog. Daca vor exista modificari, acesta sunt transmise si reevaluate de catre un medic pneumolog sau oncolog.

Interpretare rezultate

Sus

Cateva exemple de rezultate posibile pe care le veti primi dupa examinare, includ:

• Fara anormalitati identificate. In acest caz, medicul va recomanda repetarea examinarii de tip screening la un an de la prima examinare. Puteti lua in considerare continuarea examinarilor anuale pana cand medicul va indica oprirea lor.

Noduli sau ganglioni pulmonari. Cancerul pulmonar poate aparea sub forma unor mici noduli la nivelul plamanilor. Din nefericire, acest aspect este similar multor altor patologii pulmonare, inclusiv tumori benigne sau fibroza pulmonara, si necesita investigatii suplimentare. Prezenta nodulilor pulmonari nu inseamna prezenta cancerului, ci inseamna doar ca este nevoie de teste suplimentare cu rol diagnostic.

Majoritatea nodulilor identificati nu necesita tratament imediat, ci doar monitorizare timp de cateva luni pana la un an. Daca insa exista un singur nodul de dimensiuni mari, acesta este mai probabil cancer si in acest caz veti fi consultat de catre medicul pneumolog. Acesta va oferi recomandari de teste diagnostice suplimentare, pentru confirmarea sau infirmarea cancerului (biopsie pulmonara, PETCT)

• Alte afectiuni. In plus fata de identificarea unor tumori, examinarea CT poate identifica alte afectiuni pulmonare sau chiar cardiace ce se regasesc frecvent la pacientii fumatori. Discutati aceste patologii cu medicul dumneavoastra si urmati recomandarile acestuia.

Concluzii

Sus

Screening-ul cancerului pulmonar se realizeaza la pacientii asimptomatici insa aflati la risc de a dezvolta tumori pulmonare maligne.

Metodele de screening incep cu un CT cu doza mica si continua cu teste suplimentare in functie de patologia suspicionata.

In cazul in care nu exista modificari sau exista modificari minore nespecifice, testul de screening se repeta anual.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lung-cancer-screening/about/pac-20385024
https://www.cancer.gov/types/lung/patient/lung-screening-pdq


Medici specialisti Pneumofiziologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate