Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Varicocelul, afectiunea testiculara ce poate cauza infertilitate

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Varicocelul, afectiunea testiculara ce poate cauza infertilitate

Varicocelul reprezinta o dilatare la nivelul venelor cordonului spermatic datorata tulburarilor functionale ale venelor de la nivelul testiculului.

Cel mai frecvent, aceasta este intalnita la nivelul testiculului stang deoarece vena spermatica stanga este mai lunga cu 10 cm fata de vena spermatica dreapta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Exista doua tipuri de varicocel
  3. Cauze si factori de risc
  4. Simptomele varicocelului
  5. Prognostic postoperator
  6. Preventie si educatie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Exista doua tipuri de varicocel

Sus

1. Varicocelul esential sau primitiv, intalnit in proportie de 95-98% pe partea stanga, apare dupa varsta pubertatii intre 19-30 de ani din cauze adesea idiopatice (necunoscute).

2. Varicocelul secundar apare ca urmare a unei afectiuni cum ar fi o tumora, de aceea poate aparea pe ambele parti, iar varsta medie la care apare este cuprinsa intre 35-40 de ani.

In functie de dimensiuni, varicocelul se poate clasifica in trei categorii: prima categorie este de nivel mare, in care varicocelul este identificat de catre bolnav, cel de nivel mediu, identificat prin autopalpare si de nivel mic, ce se depisteaza numai prin palpare in timpul manevrei Valsalva pentru a creste presiunea intraabdominala si a impiedica intoarcerea venoasa, sangele stagnand in venele scrotale.

Cauze si factori de risc

Sus

Principalele cauze sunt determinate de staza venoasa cronica, vena spermatica lunga pe partea stanga, lipsa valvelor la nivelul venei spermatice stangi, traiectul prea spiralat al arterei spermatice stangi in jurul venei ce poate influenta circulatia venoasa de la acel nivel.

In unele cazuri, colonul poate avea un rol in aparitia varicocelului datorita compresiunii pe vena spermatica. De asemenea, nici factorii anatomici ereditari, functionali sau cei endocrini nu trebuie neglijati.

Factorii de risc implicati in aparitia acestei patologii sunt:
- statul in picioare multe ore pe zi;
- predispozitia ereditara;
- structura peretelui slaba;
- infectii cu transmitere sexuala;
- cresterea presiunii abdominale datorita efortului fizic exagerat, ridicarea unor greutati fie la serviciu, fie la sala de forta.

Simptomele varicocelului

Sus

- uneori acesta este asimptomatic la debut;
- senzatie de presiune la nivelul scrotului, in special dupa ortostatism prelungit sau eforturi mari;
- jena testiculara insotita de durere cu caracter continuu;
- durere scrotala dupa contactul sexual;
- mictiuni frecvente;
- incontinenta urinara nocturna;
- mancarime la nivelul scrotului.

La examenul obiectiv se constata o marire de volum a hemiscrotului afectat, cu evidentierea venelor spermatice dilatate prin pielea subtire. La palpare, aceasta conglomerare de vene se prezinta moale, nedureroasa si foarte mobila.

Stabilirea diagnosticului de varicocel se efectueaza pe baza simptomelor, a examenului obiectiv general si este completat de examinarile paraclinice.

Investigatiile paraclinice includ explorarile imagistice, in special ecografia scrotala cu testul Doppler pentru a evidentia fluxul sanguine prin venele spermatice si explorari biologice referitoare la spermograma pacientului pentru a vedea capacitatea de fertilizare si afectare a acestuia.

Daca patologia depistata necesita si alte investigatii suplimentare se pot efectua ecografie abdominala, computer tomograf si, in situatii speciale, urografie cu substanta de contrast.

Diagnosticul diferential se efectueaza cu compresia venei renale, cu anevrismul de aorta, cu compresiuni tumorale si cu obstructia venei cave inferioare.

Tratamentul pentru varicocel este in cele mai multe cazuri chirurgical - fie prin chirurgie clasica, in care se practica ligatura inalta a venei spermatice, fie laparoscopic prin cliparea venei la nivel iliac, iar in cazurile in care interventia chirurgicala nu se poate efectua din diverse motive medicale sau cand pacientii refuza interventia, se recomanda evitarea ortostatismului si purtarea suspensorului (un element de lenjerie intima creat pentru sustinerea organelor genitale).

Dupa interventia chirurgicala exista anumite recomandari ce trebuie respectate ca evolutia postoperatorie sa fie una favorabila pentru pacient. Dupa operatie este recomandat sa se evite antrenamentele sportive minim 2 saptamani si contactul sexual timp de 1-2 saptamani.

Iar in ceea ce priveste incizia (rana), aceasta trebuie pastrata uscata, cu schimbarea pansamentelor regulat la 2 zile si igienizarea corespunzatoare a plagii.

In cazul in care apar dureri severe in zona scrotului se pot administra medicamente antialgice prescrise de catre medicul specialist.

Prognostic postoperator

Sus

Majoritatea pacientilor isi reiau activitatea dupa o saptamana, iar in primele zile relateaza o durere discreta la nivelul plagii postoperatorii, iar dupa suprimarea firelor la 7 zile deja sensibilitatea scrotala se amelioreaza.

Dupa interventia chirurgicala peste 70% dintre pacientii operati si-au restabilit parametrii spermatici dupa aproximativ 3 luni deoarece spermatogeneza dureaza intre 72-80 zile, iar la 40% dintre ei a crescut rata fertilitatii fara alte medicamente.

Evolutia varicocelului este lenta si poate determina in timp complicatii precum modificari ale spermatogenezei pana la afectarea functiei reproductive si flebite spermatice.

Preventie si educatie

Sus

Pentru a depista la timp afectiunea, specialistii recomanda barbatilor sa se autopalpeze in mod regulat incepand cu varsta de 19 ani, iar daca sesizeaza modificari la nivelul testiculului sa se prezinte la un medic urolog pentru un examen mai amanuntit al zonei si pentru a li se confirma sau infirma diagnosticul de varicocel.

In ceea ce priveste educatia pacientilor cu varicocel se recomanda evitarea consumului de alcool, a activitatilor sexuale cu persoanele ce prezinta afectiuni cu transmitere sexuala, evitarea eforturilor de intensitate crescuta si celelalte indicatii medicale.


Medici specialisti Urologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate