Clickmed
programare rapida la medic

Infectia trompelor uterine (Salpingitele)

Actualizat la data de: 06 August 2021

Ce sunt salpingele

Sus
Infectia trompelor uterine (Salpingitele)

Trompele uterine sunt 2 tuburi ce se intind de la uter pana la ovare, facand parte din aparatul genital feminin. Acestea conecteaza deci ovarul, de unde pleaca ovulul fecundat, cu uterul, unde se va dezvolta embrionul, avand astfel rol de pasaj pentru ovul, in vederea initierii sarcinii.

Salpingitele sunt un tip de Boala Inflamatorie Pelvina (PID). PID se refera la o infectie a organelor cu functie de reproducere (organele genitale). Se dezvolta atunci cand bacterii daunatoare ajung in tractul reproducator, in acest caz, trompele uterine. Salpingitele si alte forme de boala inflamatorie pelvina rezulta, de obicei, din infectii cu transmitere sexuala.

Salpingitele cauzeaza inflamatia trompelor uterine, inflamatie ce se transmite usor de la un tub la altul, deci ambele trompe vor fi afectate.

Cuprins articol

  1. Ce sunt salpingele
  2. Simptome
  3. Cauze si factori de risc
  4. Metode de diagnostic
  5. Optiuni de tratament
  6. Riscuri si complicatii
  7. Sarcina si fertilitatea
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Este de notat faptul ca nu toate femeile ce trec prin aceasta afectiune vor prezenta simptome specifice. Atunci cand aveti simptome, acestea pot include:
• Secretie vaginala urat mirositoare
Secretie vaginala de culoare galbena
• Durere in timpul ovulatiei, menstruatiei sau actului sexual
• Sangerari intre menstruatii
• Durere lombara
• Durere abdominala
• Greata
• Varsaturi
• Febra
• Urinari frecvente

Aceasta afectiune poate fi acuta (debut brusc, simptome severe) sau cronica (evolutie pe termen lung, fara simptome sau cu simptome reduse, nespecifice)
In unele cazuri, simptomele pot disparea de la sine, fara tratament, dand falsa impresie ca infectia nu mai este prezenta. Daca infectia nu este tratata, boala nu dispare si pot aparea complicatii grave.

Cauze si factori de risc

Sus

Principala cauza a salpingitelor o reprezinta infectia bacteriana, transmisa prin contact sexual vaginal, de la partener. Desi exista o multitudine de bacterii ce pot fi transmise pe aceasta cale, cele mai comune doua dintre ele sunt Chlamydia trachomatis (cauzatoarea infectiei Chlamydia) si Neisseria Gonorrhoeae (cauzatoarea Gonoreei).

Infectia trompelor uterine este cea mai comuna infecie in randul femeilor cu activitate sexuala, 2% dintre acestea fiind diagnosticate cu salpingita anual.

Categoria de risc pentru salpingite cuprinde persoane care:
• Au avut o BTS in trecut (Boala cu Transmitere Sexuala)
• Au contacte sexuale neprotejate
• Au parteneri multipli
• Au un partener care a avut parteneri multipli in trecut
Desi destul de rar, infectiile abdominale precum apendicita pot duce la salpingite.

Metode de diagnostic

Sus

Daca experimentati oricare dintre simptomele de mai sus, vizitati un medic cat mai curand, pentru un diagnostic corect si precoce.
Dupa trecerea in revista a simptomelor dumneavoastra si analiza istoricului personal si familial, medicul va efectua un examen fizic pentru a vedea consistena zonei afectate. Acesta va cauta zone sensibile, zone rigide sau inflamate, la nivelul trompelor uterine si in jurul acestora.

Urmatoarele teste vor fi, de obicei, cerute si efectuate:
• Teste de sange si urina, analize ce vor cauta markeri ai infectiei, valori anormale (crescute sau scazute) si anormalitati de aspect, miros, consistena, culoare.

• Test cu tampon al vaginului si cervixului. Se foloseste un tampon de vata mic, introdus in vagin si la nivelul cervixului, pentru a recolta secretii de la acest nivel, secretii ce vor fi apoi analizate in laborator. Acestea vor ajuta in determinarea bacteriei cauzatoare de infectie.

• Ecografie transvaginala sau abdominala. Aceste teste de imagistica vor permite medicului sa vizualizeze trompele uterine si alte regiuni ale tractului genital.

• Histerosalpingografia. Aceasta este o radiografie speciala, ce foloseste o substanta cu iod injectata in cervix si permite medicului vizualizarea unor calculi/alte obstacole pe traiectul trompelor uterine.
In unele cazuri, medicul poate recomanda laparoscopia in scop diagnostic. Laparoscopia este o interventie chirurgicala minora, dar eficienta in vizualizarea completa a trompelor uterine.

Optiuni de tratament

Sus

Prima linie de tratament consta in antibioticele potrivite pentru infectia bacteriana. Antibioticele pot fi de tip oral sau administrate intravenos, specifice pentru bacteria cauzatoare. Partenerii dumneavoastra sexuali din ultima vreme vor avea nevoie, de asemenea, de tratament cu antibiotice. Desi un posibil inconvenient, acest lucru este foarte important atat pentru parteneri cat si pentru dumneavoastra. Daca va tratati propria infectie cu antibiotice dar intrati in contact sexual cu cineva netratat, infectia va reaparea.

Optiunile chirurgicale de tratament nu sunt prima varianta, dar se poate ajunge la ele in anumite situatii. De exemplu, se poate folosi pentru a exciza zone de tesut distruse sau chiar necrozate. Un alt motiv ar fi acumularea de lichid in trompele uterine, lichid care va fi drenat chirurgical de catre medic. Chirurgia va fi recomandata mai degraba persoanelor care planuiesc sa ramana insarcinate.

Riscuri si complicatii

Sus

Infectia lasata netratata, poate duce la numeroase complicatii. Printre cele mai comune complicatii ale salpingitelor sunt:
• Raspandirea infectiei catre alte regiuni din organism, atat in cavitatea pelvina (uter, ovare) cat si in alte locuri mai indepartate.
• Durere cronica, de lunga durata, la nivelul pelvisului si abdomenului
• Leziuni, blocaje, distrugeri tisulare la nivelul trompelor uterine
• Obstructia trompelor uterine datorita ingrosarii peretelui inflamat
• Abcese (acumulare de puroi)
• Sarcina ectopica

Toate aceste complicatii, daca se instaleaza, cresc riscul de infertilitate si sarcini anormale.

Sarcina si fertilitatea

Sus

Daca este diagnosticata si tratata devreme, infectia trompelor uterine nu ar trebui sa influenteze in vreun fel fertilitatea pacientei. Aceasta ar trebui sa fie in continuare la fel de capabila sa duca o sarcina pana la termen, fara probleme.

Totusi, daca initierea tratamentului este intarziata sau daca tratamentul nu este dus pana la capat, salpingitele pot cauza blocaje, litiaze, distrugeri tisulare si alte leziuni ale trompelor uterine. Odata pierduta integritatea structurala, si functionalitatea trompelor uterine va fi redusa, ceea ce duce, in timp, la infertilitate. Obstructiile de pe traiectul trompelor pot sau nu pot fi indepartate chirurgical, oricare dintre variante fiind o complicatie riscanta.

O alta complicatie este aparitia sarcinii ectopice. Sarcina ectopica apare atunci cand ovulul fecundat nu se pozitioneaza la nivelul uterului, ci inafara acestuia. Acest tip de sarcina nu duce la o nastere sanatoasa, iar in cel mai rau caz, duce la avort spontan. Sarcinile ectopice sunt considerate urgente medicale si trebuie tratate imediat ce sunt descoperite.

Concluzie

Sus

Cu ajutorul tratamentului inceput cat mai devreme si respectat in totalitate, salpingitele pot fi foarte bine vindecate, doar cu antibiotice. Lasata netratata, infectia poate evolua rapid si grav, cu raspandirea si afectarea altor organe, ducand la complicatii pe termen lung precum infertilitatea sau sarcina ectopica. Daca sunteti o femeie ce apartine categoriilor de risc, mergeti la controale periodice si nu neglijati niciodata sanatatea aparatului reproducator.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate