Coronavirus Update

Sindromul Gilbert - cea mai frecventa cauza ereditara de hiperbilirubinemie

Publicat la data de: 20 Martie 2019

Generalitati

Sus
Sindromul Gilbert - cea mai frecventa cauza ereditara de hiperbilirubinemie

Sindromul Gilbert este o afectiune genetica mostenita in care o persoana are niveluri usor ridicate ale bilirubinei. Acest lucru se datoreaza faptului ca ficatul nu o proceseaza in mod corespunzator, iar efectele constau in coloratia in galben a pielii si a albului ochilor, adica icter.

De asemenea, afectiunea mai poarta denumirea de icter familial si este adesea inofensiva. In multe cazuri, pacientii nici nu stiu ca sufera de aceasta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomatologie
  3. Tratament
  4. Cauze
  5. Diagnosticare
  6. Sfaturi
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptomatologie

Sus

Multe persoane cu sindromul Gilbert sunt asimptomatice, iar aproximativ 30% dintre pacienti au aflat ca sufera de aceasta afectiune accidental prin diferite teste de rutina. In sindromul Gilbert, ficatul nu proceseaza eficient bilirubina din cauza unei anomalii genetice mostenite.

Acest lucru are drept consecinta acumularea bilirubinei in organism, urmata de icter. Initial, sclerotica este prima ce se coloreaza in galben, iar daca nivelurile cresc si mai tare se poate colora chiar si pielea.

Nivelurile extrem de ridicate ale bilirubinei pot provoca mancarimi, dar acest lucru nu este valabil in cazul sindromului Gilbert, deoarece nivelurile nu sunt atat de mari.

Factorii care pot duce la o crestere usoara a nivelurilor de bilirubina sunt reprezentati de:

- Diferite boli;
- Infectii;
- Deshidratare;
- Stres ridicat;
- Menstruatie;
- Oboseala extrema;
- Malnutritie;
- Tulburari de somn, in special insomnia;
- Consumul de alcool.

Chiar daca nivelurile de bilirubina nu sunt extrem de ridicate, icterul poate fi deranjant pentru persoanele afectate. De asemenea, cercetatorii afirma ca icterul poate fi insotit si de fatigabilitate si disconfort abdominal, dar mai sunt necesare studii care sa confirme acest lucru.

Tratament

Sus

Sindromul Gilbert este considerat inofensiv, deoarece nu provoaca, de obicei, probleme de sanatate. Ca urmare, nu este necesar un tratament.

Chiar daca icterul poate fi deranjant, nu trebuie sa reprezinta un motiv de ingrijorare. Totusi, daca simptomele se inrautatesc, medicul trebuie consultat imediat pentru a exclude orice alta situatie care ar putea mima sindromul Gilbert.

Trebuie cunoscut faptul ca sindromul Gilbert nu afecteaza ficatul, in afara de icter nefiind complicatii cunoscute. Prevenirea acestui sindrom nu este posibila, deoarece este o afectiune mostenita.

Chiar daca nu provoaca complicatii, nivelul de bilirubina trebuie cunoscut de medic deoarece poate interfera cu administrarea unor medicamente, precum:

- Atazanavir, medicament utilizat pentru tratarea infectiei cu HIV;
- Statine, utilizate pentru reducerea colesterolului;
- Irinotecan, utilizat pentru tratamentul cancerului intestinal avansat.

Exercitiile fizice pot fi de un real ajutor, gestionand in mod optim stresul. De asemenea, exercitiile fizice trebuie asociate cu o dieta alimentara optima.

Expertii sustin ca nu sunt necesare schimbari majore in alimentatie. Totusi, regulile de care trebuie sa se tina cont sunt urmatoarele:

- Evitarea alcoolului;

- Consumul unor cantitati crescute de apa, pentru a se putea evita deshidratarea;

- Adoptarea unui regim alimentar sanatos, echilibrat, care sa contina multe fructe si legume proaspete;

- Urmarea unui program alimentar, cu trei mese si doua gustari;

- Evitarea postului si a dietelor sarace din punct de vedere caloric.

Cauze

Sus

O persoana care se naste cu sindromul Gilbert trebuie sa stie ca gena este transmisa de la unul sau ambii parinti. Atunci cand ambii parinti au sindrom Gilbert, sansele ca si copilul sa aiba sunt destul de mari.

Gena implicata determina hiperbilirubinemie, adica marirea nivelului de bilirubina din sange.

Acest lucru se intampla din cauza activitatii reduse a enzimei bilirubin-glucoronil-transferaza, care conjuga sau converteste bilirubina intr-o forma solubila in apa dupa ce a fost eliberata din hematii la sfarsitul duratei lor de viata (aproximativ 120 de zile).

Cand bilirubina devine solubila in apa, corpul o poate excreta sub forma de bila in duoden si mai apoi in exteriorul corpului, prin scaun.

Diagnosticare

Sus

Persoanele cu sindrom Gilbert sunt, de obicei, diagnosticate in adolescenta tarzie sau dupa varsta de 20 de ani.

Diagnosticul se bazeaza pe prezenta nivelurilor ridicate de bilirubina conjugata in sange si pe baza situatiei clinice adecvate. In unele cazuri poate fi necesara testarea genetica, dar acest lucru este solicitat extrem de rar.

Diagnosticul poate fi confirmat prin administrarea de fenobarbital, care scade nivelul de bilirubina si prin administrarea de acid nicotinic intravenos, avand ca efect cresterea nivelului de bilirubina.

Nivelul crescut de bilirubina este, de obicei, observat fie dupa testari de rutina la pacientii asimptomatici, fie cand este comandat un profil hepatic deoarece pacientul are icter.

Daca rezultatele testelor arata ca nivelurile de bilirubina insolubila in apa sunt ridicate, dar alte teste sunt normale, sindromul Gilbert este diagnosticul cel mai probabil.

Sindromul Gilbert nu necesita tratament, dar este importanta asigurarea cu privire la alte afectiuni de sanatate ale pacientului. Exemple de alte afectiuni care ar putea provoca niveluri crescute ale bilirubinei si icter includ:

• Hepatita acuta – reprezinta inflamatia ficatului si poate fi asociata cu infectiile virale, consumul de medicamente sau de alcool;

• Colangita acuta – inflamatia si infectia cailor biliare;

• Obstructia cailor biliare – de obicei, are drept cauza calculii biliari, dar poate fi legata si de cancerul vezicii biliare sau al ductelor biliare. De asemenea, cancerul pancreatic poate avea acest efect;

Anemia hemolitica – nivelurile de bilirubina din sange cresc atunci cand celule rosii sau hematiile sunt distruse prematur;

• Colestaza – se caracterizeaza prin intreruperea fluxului de bila, aceasta fiind retinuta in ficat. Acest lucru poate avea ca efect inflamatia acuta sau cronic a ficatului, precum si cancerul hepatic;

• Sindromul Crigler-Najjar – aceasta afectiune ereditara afecteaza enzima specifica responsabila de procesarea bilirubinei. Drept consecinta, in sange va exista un exces de bilirubina;

• Sindromul Dubin-Johnson – acest sindrom reprezinta o forma mostenita de icter cronic care impiedica secretia bilirubinei conjugate din celulele ficatului;

• Pseudoicter – reprezinta o forma inofensiva de icter in care ingalbenirea pielii rezulta din excesul de betacaroten, nu din cauza excesului de bilirubina.

De obicei, consumul exagerat de morcovi, dovleac sau pepene galben poate duce la colorarea in galben-portocaliu a tegumentelor, uneori denumita si carotenodermie.

Astfel, medicul poate solicita diverse investigatii suplimentare pentru a detecta orice alta cauza a cresterii nivelurilor de bilirubina. Testele utilizate pentru detectarea altor afectiuni sunt reprezentate de:

- Ecografia hepatica;
- Scanarea CT a abdomenului;
- Examen IRM al ficatului si vezicii biliare sau a intregului abdomen;
- Examen endoscopic, in special la nivelul duodenului;
- Repaus alimentar pentru a observa modificarile nivelurilor de bilirubina;
- Teste genetice.

Sfaturi

Sus

Pentru a face fata mai usor sindromului Gilbert, orice persoana cu aceasta afectiune poate tine cont de anumite sfaturi, precum:

- Acceptarea propriei stari de sanatate si informarea medicilor despre ea, deoarece medicamentele pot interfera cu nivelurile mari de bilirubina;
- Adoptarea unui plan alimentar sanatos si echilibrat;
- Evitarea stresului, uneori fiind de ajutor anumite strategii, cum ar fi meditatia si masajul;
- Practicarea de exercitii fizice in mod regulat;
- Evitarea alcoolului;
- Discutia cu un psiholog.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate