Coronavirus Update

5 boli psihiatrice majore au o gena in comun

Publicat la data de: 05 Martie 2013
5 boli psihiatrice majore au o gena in comun

Cinci boli psihiatrice majore - tulburarea bipolara, hiperactivitatea cu deficit de atentie, autismul, depresia majora si schizofrenia, s-a descoperit ca au aceiasi factori genetici de risc.

In mod particular, doua variatii ale genei joaca un rol important in echilibrarea calciului din celulele cerebrale si sunt un factor comun in cazul unora dintre aceste afectiuni, fiind de asemenea, tinta pentru noi optiuni de tratament.

Aceste noi descoperiri, fac parte din cel mai amplu studiu genetic care analizeaza bolile psihiatrice si care poate ajuta la identificarea acestor afectiuni in functie de ceea ce le cauzeaza in loc de simtomele pe care le dau.

Cercetatorii explica faptul ca aceasta analiza ofera primele probe la nivel de genom care arata ca riscul molecular genetic, atat individual cat si agregat se regaseste in cinci afectuni psihiatrice care sunt tratate ca fiid diferite in practica clinica.

In incercarea de a analiza potentialul markerilor genetici comuni - polimorfisme nucleoide (SNPs) - care pot influenta suscebilitatea la aceste cinci afectiuni psihiatrice, a fost studiat genumul unui numar de 33.332 de pacienti si 27.888 de subiecti de control, de origine europeana.

Cercetatorii au descoperit patru mutatii genetice care prezentau un risc semnificativ si asociatii cu toate cele 5 afectiuni psihiatrice. Aceste mutatii reprezentau regini pe cormozomii 3p21 si 10q24 si SNPs in doua gene care alcatuiesc o parte din canalele care controleaza trecerea calciului in celulele cerebrale.

Scorul de risc poligenic a sustinut descoperirile acestui studiu, in special in cazul schizofreniei, depresiei majore si a tulburarii biolare.

O examinare mai profunda a confirmat ca acitivitatea nivelului de calciu este un factor semnificativ in dezvoltarea tuturor celor 5 afectiuni.

S-a inregistrat un progres semnificativ in intelegerea factorilor de risc genetici in bolile psihiatrice. Rezultatele studiului ofera noi dovezi care pot schimba modul de clasificare al acestor afectiuni in functie de cauza.

Cercetatorii concluzioneaza ca prin aceste noi descoperiri, afectiunile psihiatrice vor putea fi prevenie prin genetica in viitor.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate