Clickmed
programare rapida la medic

Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati

Sus
Semnele care va avertizeaza ca suferiti de tromboza venoasa profunda

Nu ignorati niciodata semnele care va avertizeaza ca ati putea suferi de tromboza venoasa profunda, afectiune in care un cheag de sange (tromb) se formeaza in una dintre venele mari ale corpului, de regula la nivelul membrelor inferioare.

Netratata la timp, tromboza venoasa profunda poate cauza decesul, in urma blocarii circulatiei sangelui catre plamani si inima.

Intrucat afectiunea poate fi uneori asimptomatica, embolismul pulmonar cauzat de obstructia exercitata de cheagul de sange ajuns la nivelul plamanilor poate fi fatal in o treime din cazuri. Prin urmare, daca observati ca talpile picioarelor sunt umflate si calde la atingere, solicitati interventia medicala de urgenta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne care indica instalarea trombozei venoase profunde
  3. Factorii de risc ai trombozei venoase profunde
  4. Citeste pe aceeasi tema

Semne care indica instalarea trombozei venoase profunde

Sus

In aproximativ 50% din cazuri, tromboza venoasa profunda nu prezinta simptome clare, care sa ajute la depistarea timpurie a bolii. In schimb, pot sa apara anumite semne care indica formarea cheagurilor de sange in venele mari, pe care oricine trebuie sa le cunoasca, mai ales daca exista o predispozitie catre coagularea sangelui si tulburarile cardiovasculare.

Semnele obisnuite ale aparitiei trombozei venoase profunde sunt talpile umflate si sensibile la atingere, insa ele apar in circa 30% din cazuri. Tocmai din acest motiv este cruciala monitorizarea altor manifestari clinice suspecte, deseori asociate trombilor formati in vasele de sange. Acestea pot fi

- Portiunile rosiatice pe suprafata piciorului;
- Umflaturile locale sau generalizate la nivelul membrelor inferioare;
- Senzatii de durere sau sensibilitate accentuata la atingerea piciorului;
- Diferente sesizabile de temperatura intre membrele inferioare (piciorul afectat de tromboza este mai cald);

Cateodata, tromboza venoasa profunda ajunge sa fie diagnosticata prin prisma simptomelor embolismului pulmonar pe care il poate produce. Intrucat embolismul presupune transferul unor cheaguri de sange la nivelul plamanilor, simptomele au intotdeauna legatura cu functia respiratorie.

- Dificultati de respiratie, senzatii de sufocare;
- Dureri ascutite la nivelul sternului sau a partii laterale a pieptului, junghiuri, arsuri sau apasari;
- Dureri resimtite in timpul inspirarii adanci, tusei sau aplecarii trunchiului;
- Respiratie accelerata;
- Frecventa cardiaca crescuta;
- Tuse spontana si inexplicabila;
- Tuse cu secretii sangvinolente sau sputa cu urme de sange;

Tromboflebita superficiala este o afectiune mai usoara a cheagurilor de sange formate in vasele sanguine, cu simptome asemanatoare trombozei venoase profunde. Semnul principal dat de tromboflebita este roseata si caldura zonei in care vena este obstructionata de tromb, localizata mai aproape de suprafata pielii.

Factorii de risc ai trombozei venoase profunde

Sus

Factorii de risc ai trombozei venoase profunde sunt importanti in recunoasterea corecta a semnelor frecvente date de boala in fazele incipiente. Daca stiti in ce masura aveti o predispozitie catre formarea de cheaguri de sange in venele adanci de la nivelul membrelor inferioare, starea de alerta va poate mobiliza eficient in diagnosticarea timpurie a bolii si evitarea potentialelor complicatii.

Factorii de risc in acest caz sunt numerosi:

- Pozitia in sezut prelungita, mai ales in calatoriile cu masina si avionul. Atunci cand membrele inferioare raman imobile mai mult timp, muschii picioarelor nu se mai contracta, deci nu mai stimuleaza circulatia sanguina, crescand predispozitia catre formarea de cheaguri sanguine.

- Mostenirea unei boli de coagulare a sangelui. Unele persoane au o predispozitie ereditara spre coagularea sangelui, care ar putea sa nu produca efecte, decat in combinatie cu unul sau mai multi factori de risc adiacenti.

- Repausul prelungit la pat. O spitalizare indelungata sau o paralizie determina mentinerea picioarelor nemiscate perioade foarte lungi de timp, ceea ce permite cheagurilor de sange sa se formeze nestingherite in venele mari ale membrelor inferioare.

- Leziunile sau interventiile chirurgicale. Leziunile venelor sau interventiile chirurgicale pot incetini circulatia sangelui, crescand riscul coagularii sangelui. Substantele folosite pentru anesteziile generale pot dilata venele, ceea ce permite trombilor sa se formeze mai rapid.

- Sarcina. Greutatea acumulata in timpul sarcinii exercita o presiune crescuta asupra venelor de la nivelul pelvisului si al picioarelor, care obstructioneaza circulatia sangelui. Gravidele cu istoric familial in care exista cazuri de boli coagulante prezinta un risc mai mare de tromboza venoasa profunda.

- Cancerul. Unele tipuri de cancer cresc numarul substantelor din sange cu efect coagulant. In plus, tratamentele conventionale impotriva cancerului predispun formarii de cheaguri sanguine.

- Bolile inflamatorii intestinale. Acest tip de afectiuni, precum colita ulceroasa, boala Chron cresc semnificativ riscul de aparitie a trombozei venoase profunde.

- Insuficienta cardiaca. Suferinzii de insuficienta cardiaca pot dezvolta tromboze venoase, intrucat inima lor nu mai pompeaza sangele cu forta optima.

- Administrarea pilulelor contraceptive. Contraceptivele orale au ca efect secundar susceptibilitatea catre coagularea sanguina, in special daca sunt asociate cu fumatul.

- Istoricul medical cu tromboza venoasa sau embolism pulmonar. Daca ati suferit in trecut de tromboza venoasa profunda sau embolism pulmonar, aveti mai multe sanse sa dezvoltati aceste afectiuni in viitor.

- Supraponderabilitatea si obezitatea. Greutatea excesiva a corpului creste presiunea suportata de venele de la nivelul pelvisului si picioarelor, conducand treptat la aparitia cheagurilor de sange.

- Fumatul. Acest viciu cu multiple efecte secundare periculoase determina coagularea sangelui, precum si obstructionarea fluxului sanguin, doua procese favorizante aparitiei de cheaguri de sange in vene.

- Varsta. Persoanele de peste 60 de ani prezinta un risc crescut de dezvoltare a trombozei venoase profunde, chiar daca afectiunea poate sa apara la orice varsta.

- Inaltimea corporala. Barbatii care au o inaltime corporala peste medie sunt mai predispusi formarii cheagurilor de sange in vene, deci sa sufere de tromboza venoasa profunda


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate