Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Generalitati

Sus
Ai fost muscat de capusa? Cum depistezi Boala Lyme

Capusele sunt purtatoare ale unor boli care pot fi transmise prin muscatura si care pot cauza o varietate de simptome ce debuteaza de obicei in primele saptamani de la incident.

Majoritatea muscaturilor de capusa sunt inofensive si nu produc decat un disconfort local, de scurta durata.

Pentru ca o persoana sa dezvolate boala Lyme, cea mai cunoscuta afectiune transmisa prin muscatura de capusa, insecta trebuie sa fi fost contaminata cu bacteria Borrelia.

Primavara si vara sunt doua anotimpuri marcate de grija fata de muscaturile provocate de capuse, dar mai ales pentru bolile pe care acestea le pot transmite.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomele muscaturii de capusa
  3. Boala Lyme
  4. Simptome
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptomele muscaturii de capusa

Sus

Principalele simptome ale bolilor transmise de capuse sunt:

- prezenta punctelor rosii in jurul muscaturii
- ameteala
- dureri de cap si de articulatii
- febra
- umflatura in locul afectat
- eruptie
- senzatie de arsura sau chiar dificultate respiratorie.

Nu toate persoanele prezinta insa aceste simptome. Sunt cazuri in care persoana va depista imediat capusa atasata de piele sau este posibil ca aceasta sa nu fie sesizata timp de cateva saptamani.

Odata observata capusa pe o zona a corpului, vizita la spital devine obligatorie. Tratamentul cu antibiotic in scop profilactic va fi sau nu recomandat de catre medic, in functie de tipul de capusa care a provocat intepatura.

Boala Lyme

Sus

Boala Lyme, o boala infectioasa produsa de o bacterie numita Borrelia Burgdorferi, se transmite la om prin muscatura de capusa. Aceasta boala are o multitudine de simptome fiind greu de diagnosticat si poate afecta intreg organismul, de aceea mai este numita si boala cu o mie de fete.

Simptome

Sus

Principalele simptome pot consta in prezenta starilor febrile asemanatoare celor din gripa, oboseala accentuata, dureri de cap si stari de lesin, lipsa de energie, ganglioni umflati, dar si o eruptie pe piele care porneste de la nivelul muscaturii.

Diagnostic

Sus

O serie de teste se fac pentru identificarea unei infectii cu Borrelia Burgdorferi, iar testele imunologice sunt poate cel mai des utilizate pentru diagnosticarea bolii Lyme.

Organismul uman incepe sa produca anticorpi in decursul a doua luni din momentul infestarii cu aceasta bacterie. Totodata, anticorpii pot ramane in organism multi ani dupa ce boala a fost tratata, de aceea testele imunologice nu vor stabili cu exactitate momentul in care a avut loc infestarea.

Testul pentru boala Lyme este efectuat pentru a se stabili cauzele unor simptome precum: stari de oboseala acuta, febra, dureri musculare si ale articulatiilor, dureri de cap si intepenirea gatului, dar si afectiuni cerebrale si cardiace si stari de nervozitate.

Tratament

Sus

In prezent, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea acestei boli. Tratamentul este alcatuit din antibiotice care vor fi administrate pe o perioada indelungata de timp. Netratata, boala Lyme poate da nastere unor complicatii grave la inima, articulatii, dar si la sistemul nervos central.

Pericolul bolii Lyme apare daca aceasta capusa a stat atasata pe piele intre 36 si 72 de ore.


Medici specialisti Infectioase

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate