13 semne precoce ale bolii Parkinson
Generalitati
Sus
Simptomele specifice bolii Parkinson sunt tremorul (tremuratul) si miscarile lente sau rigide. Modificari subtile ale miscarilor si in comportamentul unei persoane pot semnala debutul acestei boli inainte de diagnostic.
Boala Parkinsosn este o disfunctie a sistemului nervos ce afecteaza aproximativ 1% dintre persoanele peste 65 de ani.
Cuprins articol
Simptome
SusSimptomele de obicei se instaleaza lent, pe parcursul mai multor ani. La inceput pot fi foarte subtile si, deci, dificil de identificat. Daca cineva observa simptome ale bolii Parkinson, ar trebui sa contacteze medicul pentru mai multe informatii.
Tratamentul precoce poate imbunatatii prognosticul pe termen lung al acestei boli.
Tremorul (tremuratul)
Multi specialisti considera ca tremuratul este un semn caracteristic al bolii Parkinson. Tremorul implica miscari continue ale mainilor, picioarelor si maxilarelor.
Aceste miscari se mai numesc “tremor de repaus”, din cauza faptului ca ele dispar atunci cand menbrul respectiv este folosit. La inceput, acest tremurat este foarte discret.
In aceasta etapa, persoana care sufera de acest simptom este si singura care il observa. La inceput ele apar pe o singura parte a corpului si se accentueaza gradat.
Dificultati ale mersului
Modificari subtile in mersul unei persoane pot fi un semn prematur al bolii Parkinson. Cineva care sufera de aceasta boala poate avea un mers lent, sau chiar sa isi tarasca picioarele, mers numit si “pas pe loc”. Persoana poate avea si un ritm neregulat de mers cu schimbari bruste ale pasului.
Scris inghesuit sau mic
Micrografia este o afectiune care implica scris anormal de mic sau foarte inghesuit. Medicii asociaza micrografia cu boli ce afecteaza sistemul nervos sau boli degenerative, cum ar fi boala Parkinson.
Pierderea mirosului
Hiposomia se instaleaza cand cineva isi pierde partial simtul mirosului. Acesta situatie se mai numeste si disfunctie olfactiva. Este un simptom comun, el fiind intalnit la 70-90% din persoanele cu Parkinson.
Este unul din semnele mai usor de observant, care nu are legatura cu miscarile. Poate aparea cu multi ani inainte ca miscarile individului sa fie afectate.
Persoanele care au hiposomie ca simptom instalat pot sa il resimta si ca o slabire a mirosului, greutate in a detecta anumite mirosuri sau a le diferentia. Medicii folosesc teste de identificarea unor mirosuri pentru a diagnostica hiposmia, insa acuratetea acestor teste variaza.
A avea hiposomie nu inseamna neaparat si prezenta bolii Parkinson. Simtul olfactiv se poate modifica din mai multe cauze, cum ar fi varsta, fumatul, sau expunerea la chimicale dure. Hiposomia este de asemenea si un simptom comun altor boli, precum boala Alzheimer sau boala Huntington.
Tulburari ale somnului
Boala Parkinson poate afecta sever somnul. Cei ce sufera de aceasta boala pot sa simta oboseala excesiva in timpul zilei, insomnie, apnee in somn, cosmaruri, miscari necontrolate si sporadice in timpul somnului sau chiar narcolepsie.
Dezechilibru
Boala Parkinsosn tinteste cu precadere celulele nervoase ale nucleilor bazali, care sunt localizate in centrul creierului. Nucleii bazali controleaza echilibrul si mobilitatea, asadar, orice leziune la acest nivel poate determina tulburari de echilibru.
Doctorii folosesc un test, numit testul de tragere (”pull test”), pentru a verifica echilibrul unei persone. Acesta implica impingerea discreta a persoanei in cauza, si apoi se observa in cat timp isi recapata echilibrul.
Indivizii sanatosi isi recupereaza echilibrul dupa 1-2 pasi in timp ce cei care sufera de Parkinson, au nevoie de mai multi pasi pentru a se reechilibra.
Bradikinezia
Acest termen semnifica lentoarea sau chiar absenta miscarilor. Ea cauzeaza o serie de simptome precum intepenirea membrelor si incetinirea miscarilor.
O persoana care sufera de bradikinezie poate sa mearga mai incet sau poate avea dificultati in a initia o miscare. Cei ce sufera de acest simptom o pot confunda cu slabiciunea musculara, insa acest simptom nu afecteaza forta musculara.
Inexpresivitate faciala
Expresiile faciale implica multi muschi scheletici mici si necesita miscari complexe la acest nivel. Bolnavii de Parkinson pierd controlul asupra mimicii fetei. Acest lucru se numeste si semnul mastii.
Acest simptom este legat si de bradikinezie, muschii faciali miscandu-se mult mai lent si mai rigid decat in mod normal.
Cei ce au acest simptom pot parea inexpresivi, fara emotii, desi trairile lor sunt perfect normale. Semnul mastii poate sa se manifeste si prin clipit foarte lent.
Modificari ale vocii
Modificari in volumul si calitatea vocii unei persoane pot sa fie un alt semn precoce al bolii Parkinson.
Modificarile vocii pot sa se manifeste prin un anumit volum la inceputul unei fraze, care scade treptat pe parcurs pana devine imperceptibil. In alte situatii, se pot pierde variatiile de volum si tonalitate ale vocii, astfel vocea va fi monotona.
Cocosatul
Bolnavii de Parkinsosn pot sa observe si o schimbare a posturii lor datorata altor simptome, precum rigiditate a muschilor. In mod normal, oamenii stau in picioare astfel incat greutatea sa fie egal distribuita pe ambele picioare, insa cei afectati se apleaca spre in fata.
Constipatia
Este un simptom comun mai multor boli, unul dintre cele mai comune simptome non-motorii associate bolii Parkinson. Ea apare la 25% din indivizii bolnavi de aceasta boala, inainte ca simtomele motorii sa se instaleze.
Semne psihologice
Boala Parkinsosn poate sa afecteze sever starea psihica de bine a individului. Ea reduce cantitatea normal de dopamina, acest lucru ducand la schimbari ale comportamentului.
Alte semne psihice asociate cu aceasta boala sunt depresia, axietatea, psihoza (detasarea de realitate), dementa si confuzia.
Scadere in greutate
Bolnavii de Parkinson pot sa sufere pierderi in greutate din mai multe motive. Tremuratul si miscarile continue pot sa ridice necesarul de resurse al organismului.
Simptome precum depresia, lipsa mirosului sau problemele digestive pot sa reduca pofta de mancare a bolnavului.
Concluzii
SusBoala Parkinson este greu de diagnosticat, mai ales in stadiile incipiente. Acest lucru se datoreaza si simptomelor care sunt greu de identificat si care apar intamplator.
Stiind ce simptome trebuie urmarite, pot duce totusi la depistari in timp util ale acestei probleme. Simptomele includ:
- tremurat;
- mers ingreunat;
- scris inghesuit sau mic;
- pierderea mirosului;
- tulburari ale somnului;
- dezechilibru;
- bradikinezie;
- semnul mastii;
- schimbari ale intonatiei;
- modificari ale posturii;
- constipatie;
- semne psihologice.
Prezenta acestor simptome nu inseamna neaparat si instalarea bolii. Cei peste 60 de ani sunt incurajati sa ceara sfatul medicului daca observa unul sau mai multe simptome din cele enumerate.
Depistarea precoce a bolii inseamna tratament instituit in timp util, ce imbunatateste calitatea vietii celor ce sufera de boala Parkinson.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
-
Parkinson
-
Cum afecteaza Sindromul Parkinson organismul
-
Boala Parkinson nu este doar un tremurat
-
Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur
-
7 mituri despre boala Alzheimer
-
Cătălin Botezatu, declarații neașteptate despre Claudia Pătrășcanu: 'Dacă nu a trecut prin patul meu… înseamnă că nu există'
-
Dementa
-
Disfunctia erectila
-
Incontinenta urinara in boala Parkinson