Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Studiu: Diabetul de tip 2, efect devastator asupra creierului

Actualizat la data de: 06 Mai 2014
Studiu: Diabetul de tip 2, efect devastator asupra creierului

Diabetul zaharat de tip 2 ar putea duce la dementa si boli neurologice grave, cercetatorii americani descoperind ca pacientii diagnosticati cu aceasta boala cronica prezinta un risc crescut de atrofiere a creierului.

Cercetatorii americani de la Departamentul de Radiologie al Scolii de Medicina Perleman, din cadrul Universitatii Pennsylvania, au descoperit, in urma unui experiment ca pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 risca sa isi piarda materia cerebrala, centrul unde sunt situati neuronii.

Savantii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica pentru a detecta care sunt consecintele pe care diabetul de tip 2 le are asupra creierului. Acestia au aplicat testul la 624 persoane, cu varsta medie de 62 de ani, diagnosticate cu diabet de aproximativ 10 ani.

Se stia deja ca diabetul afecteaza creierul si ca pacientii cu aceasta boala cronica prezinta un risc crescut de a suferi de atac vascular cerebral. Specialistii au descoperit insa un nou efect devastator al diabetului asupra creierului scaderea volumului materiei cenusii, care reprezinta primul pas catre inceperea procesului neurodegenerativ sau a atrofierii a creierului, ceea ce conduce la aparitia dementei si a altor afectiuni neurologice.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate