Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptomele sindromului Asperger

Actualizat la data de: 19 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati

Sus
Simptomele sindromului Asperger

Sindromul Asperger este o tulburare neurobiologica care face parte din spectrul autismului. Cauza exacta a acestei conditii nu este cunoscuta, desi multi specialisti considera ca aceasta este de natura ereditara.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Manifestarile caracteristice sindromului Asperger
  3. Citeste pe aceeasi tema

Manifestarile caracteristice sindromului Asperger

Sus

Persoanele care sufera de sindromul Asperger pot prezenta diverse manifestari de-a lungul vietii, dar majoritatea nu sunt identificate pana la varsta adulta. In primii ani de viata, un copil cu acest sindrom are o dezvoltare cognitiva si comportamentala normala.

Persoanele care au sindrom Asperger pot avea in copilarie preocupari diferite si neobisnuite de cele ale celorlalti copii si chiar pot fi marginalizate in timpul scolii. Copiii cu sindrom Asperger nu au capacitatea de fi expresivi si intampina dificultati in interpretarea limbajului nonverbal. O alta caracteristica a acestora este pasiunea obsesiva pentru muzica.

Alte semne ale sindromului Asperger la copii sunt comportamentul repetitiv, nerespectarea bunelor maniere si problemele de concentrare. Copiii care au tulburari de spectru autist nu pot intelege gesturile si diferentele de tonalitate.

In copilarie, copiii care sufera de sindromul Asperger pot inregistra esecuri in invatarea timpurie a cititului si a matematicii. Explicatia este ca ei nu pot asimila decat o parte din instructiuni, cele nonverbale.

Adultii care au sindromul Asperger au dificultati in a dezvolta relatii sociale, de a intelege subtilitatile de comunicare, limbajul corpului sau expresiile faciale si isi manifesta destul de rar afectiunea pentru ceilalti. Acestia sunt lipsiti de respect si nepoliticosi, intrucat nu pot intelege care sunt asteptarile de comportamente sociale adecvate si le este greu sa intuiasca sentimentele celor din jurul lor. Persoanele care sufera de sindromul Asperger nu dispun de reciprocitate sociala si emotionala.

Desi acest sindrom este asociat cu autismul, cei diagnosticati cu sindorm Asperger nu au alte intarzieri in dezvoltare. Acestia au un nivel de inteligenta normal spre mediu si nu se incadreaza in criteriile specifice altor tulburari pervazive de dezvoltare. De fapt, persoanele diagnosticate cu sindrom Asperger isi pot dezvolta la maturitate capacitatea de a se concentra intens, au o gandire logica si abilitati exceptionale de matematica sau stiinte.

Diagnosticul precoce si terapia interventionala de la varste cat mai fragede pentru persoanele care sufera de sindrom Asperger pot ajuta la cresterea nivelului academic si a celui social. Terapia cognitiv comportamentala, logopedia, dar si alte tipuri de terapii pot ajuta la atenuarea multora dintre manifestarile acestei conditii.

In cazul in care persoanele care au sindrom Asperger devin empatice si invata sa inteleaga sentimentele celorlalti, isi pot intemeia o familie, pot lucra si pot duce o viata independenta.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate