Clickmed
programare rapida la medic

Iti place cafeaua? Iata ce efecte miraculoase are asupra sanatatii

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2016
Iti place cafeaua? Iata ce efecte miraculoase are asupra sanatatii

Cafeaua se numara printre cele mai consumate bauturi din lume, datorita efectului energizant pe care il are.

Este principala sursa de cofeina a adultilor, fiind un bun stimulant al sistemului nervos. Insa beneficiile acestei bauturi aromate nu se opresc nicidecum aici.

Cafeaua contine polifenoli, potasiu, sodiu, magneziu si calciu, substante importante pentru buna functionare a sistemului nervos, cat si pentru sistemul cardiovascular.

1. Combate oboseala

In secolul al XVIII-lea, cafeaua era o bautura consumata de nobili si intelectuali, pentru a combate oboseala, dar si pentru a trata durerile de cap. Insa tot ei au constatat ca le crea o stare de nervozitate si iritabilitate.

Mai tarziu, in urma unosr studii, s-a constatat ca aceasta bautura contine cofeina, aceasta fiind substanta responsabila pentru aceste efecte.

Cofeina este eliminata de organism dupa aproximativ 6 ore, de aceea, daca ai obiceiul sa mergi la culcare la ora 23.00, nu mai bea cafea dupa ora 17.00. Insa eliminarea cofeinei depinde de fiecare persoana in parte.

Cafeaua ramane bautura ideala pentru micul dejun si prima parte a zilei, caci te ajuta sa te concentrezi mai bine si te umple de energie.

2. Imbunatateste starea de spirit

Mai multe studii efectuate de-a lungul anilor sugereaza ca bautorii de cafea au un risc mai mic de depresie.

O cercetare recenta, la care au participat 10.177 de coreeni, cu varsta intre 20 si 97 ani, a constatat ca persoanele care beau cel putin trei cesti de cafea pe zi isi reduc la jumatate riscul de a face depresie.

Cercetatorii sugereaza mai multe ipoteze pentru a explica aceste rezultate. Consumul de cafea stimuleaza productia hormonilor fericirii: serotonina si dopamina. In plus, unii polifenoli de cafea au efecte antiinflamatoare si antioxidante.

3. Ajuta inima

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, cafeaua este benefica si pentru inima.

O meta-analiza care incorporeaza 36 de studii arata faptul ca, in randul adultilor sanatosi, 3-5 cesti de cafea pe zi reduc riscul de infarct miocardic cu 12%, iar 1-6 cani reduc riscul de accident vascular cerebral cu un procent cuprins intre 8% si 13%.

Unii polifenoli din cafea, care au efecte antioxidante, mentin arterele sanatoase. Persoanele care au afectiuni cardiovasculare trebuie sa bea cu prudenta cafea, pentru ca bautura creste frecventa cardiaca si tensiunea arteriala temporar.

Nici sportivii nu ar trebui sa bea cafea inainte de antrenamente si concursuri, pentru ca bautura are efect diuretic si poate sa duca la deshidratare.

4. Buna pentru tranziutul intestinal

La unii oameni, cofeina stimuleaza motilitatea colonului. Un studiu efectuat in randul adultilor sanatosi a constatat ca aceasta bautura are un efect laxativ. 29% dintre voluntarii care au luat parte la un studiu recent au mers la toaleta intr-un interval cuprins intre 4 si 30 de minute de la consumul unei cesti de cafea.

Cofeina de asemenea stimuleaza productia de suc gastric. De aceea, pentru persoanele care sufera de reflux gastro-esofagian este indicat un consum redus de cafea, fiindca bautura creste riscul aparitiei arsurilor stomacale.

Potrivit specialistilor Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentelor, este recomandat ca fiecare persoana sa nu consume mai mult de 200 mg de cafeina pe zi. O singura cafea poate sa contina pana la 80 de miligrame de cofeina.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate