Coronavirus Update

Antidepresivele ajuta barbatii sa scada consumul de alcool

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Studiul efectuat de cercetatorii canadieni de la Centrul pentru Studiul Sanatatii Mintale si Dependentelor a depistat ca femeile care sufera de depresie consuma mai mult alcool decat femeile fara depresie, independent de cosumul de antidepresive. Aceste rezultate sunt net diferite fata de cele descoperite la barbati pentru ca in timp ce barbatii care sufera de depresie consuma in general mai mult alcool decat cei care nu sufera de depresie, cei care utilizeaza antidepresive consuma aceiasi cantitate de alcool ca si cei care nu sufera de depresie.
Lotul studiat a cuprins 14063 canadieni cu varsta cuprinsa intre 18-76 ani la care s-au luat in considerare cantitatea de alcool consumata, frecventa consumului, existenta depresiei si utilizarea antidepresivelor pentru o perioada de un an.
Rezultatele studiului au indicat faptul ca utilizarea antidepresivelor este asociata cu diminuarea consumului de alcool la barbatii care sufera de depresie insa aceste rezultate par sa nu fie valabile si pentru femei.
Per total, participantii la studiu care sufereau de depresie (atat femei cat si barbati) consumau mai mult alcool decat cei care nu sufereau de depresie. In cazul barbatilor care utilizau antidepresive consumul de alcool a fost semnificativ mai mic decat la barbatii care sufereau de depresie insa nu utilizau antidepresive. Barbatii fara depresie au consumat 436 pahare de alcool/an comparativ cu 579 pahare/an consumate de barbatii cu depresie fara utilizarea antidepresivelor si 414 pahare/an consumate de barbatii cu depresie care utilizau antidepresive.
Din pacate insa in cazul femeilor consumul de alcool a fost mare la cele care sufereau de depresie indiferent daca acestea utilizau sau nu antidepresive. Femeile fara depresie au consumat 179 pahare de alcool/an comparativ cu 235 pahare/an consumate de femeile cu depresie fara utilizarea antidepresivelor si 264 pahare/an consumate de femeile cu depresie care utilizau antidepresive.
Faptul ca relatia dintre utilizarea antidepresivelor si nivelul consumului de alcool este diferita la femei fata de barbati arata importanta care trebuie acordata influentei sexului asupra tratamentului si preventiei multor afectiuni.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Medicina sportiva si riscurile sportivilor Medicina sportiva si riscurile...

    Generalitati Medicina sportiva este o ramura a specialitatilor medicale care se preocupa cu precadere in studierea pentru ca mai apoi aplicarea informatiilor medicale in domeniul sportiv. Aceasta ramura studiaza tipurile de patologii la care sunt predispusi...citeste mai mult

  • 11 mituri surprinzatoare din medicina 11 mituri surprinzatoare din medicina

    Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea...citeste mai mult

  • Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae...

    Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Exista o educatie sexuala in randul cuplurilor adulte din Romania la ora actuala? Exista un anumit grad de educatie in probleme de...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate