Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sindromul metabolic este un predictor al cancerului de prostata

Publicat la data de: 14 Decembrie 2006

Cercetatorii norvegieni au demonstrat ca prezenta a 2 sau mai multi factori din componenta sindromului metabolic creste riscul cancerului de prostata. Cu cat sunt mai multi factori ai sindromului metabolic cu atat riscul aparitiei cancerului de prostata este mai crescut.
Rezultatele studiului care s-a derulat pe parcursul a 27 de ani si a inclus barbatii care se aflau in baza de date in perioada 1972-1973, au fost publicate in American Journal of Epidemiology.
Principalul conducator al studiului, Dr. L. Lund Haheim de la Norwegian Knowledge Center for Health Services si colegii sai au afirmat ca studiul a fost inceput datorita incidentei crescute a cancerului de prostata in Norvegia si datorita greutatii la barbatii cu varsta medie, precum si asocierii intre IGF-1 (factorul de crestere a insulinei) si cancerul de prostata.
Cercetatorii au studiat analizele de la 15933 de barbati fara cancer de prostata sau diabet zaharat in timpul inceperii studiului.
Acestia au gasit ca varsta, indicele de masa corporala si munca sedentara sunt factori de risc independenti pentru cancerul de prostata.
In cazul combinarii a oricaror 2 factori ai sindromului metabolic s-a constatat un risc relativ de 1,23 pentru cancerul de prostata, iar daca au fost prezenti alti 3 factori, riscul relativ a cancerului de prostata a fost de 1,56.
Rezultatele gasite indica faptul ca exista "o asociere intre rezistenta la insulina si incidenta cancerului de prostata".


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate