Coronavirus Update

Sindromul Hoffa

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Sindromul Hoffa

Uneori, dupa un impact direct la nivelul rotulei, poate avea loc inflamarea grasimii situate intre osul distal al coapsei (condilul femural) si rotula (patela). Tesutul adipos este una dintre cele mai sensibile structuri ale genunchiului.

Boala Hoffa este insotita de dureri destul de accentuate, localizate anterior, pe fiecare parte inferioara a rotulei si care se agraveaza prin intinderea sau extensia articulatiei genunchiului. La persoanele care sufera de sindromul Hoffa, tesutul gras inter-rotulian va fi iritat in mod constant si se va inflama semnificativ.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Semne si simptome
 3. Tratament
 4. Interventia chirurgicala
 5. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Sindromul Hoffa poate sa apara atunci cand grasimea din zona rotulei se va umfla, ca urmare a unei lovituri directe sau a unei iritatii cronice. Ca rezultat, partea inferioara a rotulei poate ciupi tesutul adipos.

Boala Hoffa este caracterizata prin hipertrofia dureroasa, inflamatorie a grasimii sub-rotuliene. Situatia poate sa apara mai des la o persoana care are o rotula, ce este inclinata din partea posterioara catre cea inferioara. Predispusi la aceasta conditie, mai sunt cei care au o hiperextensie excesiva a genunchiului.

Sindromul Hoffa poate fi usor confundat cu tendinita patelara. Totusi, in cazul tendinitei patelare durerea apare doar la tendonul patelar, mai ales la polul inferior al patelei.

In cazul bolii Hoffa, durerea este prezenta pe fiecare parte a tendonului patelar, unde este localizat tesutul adipos. Durerea se va inrautati atunci cand bolnavul sare, sta perioade lungi de timp in picioare (intrucat creste presiunea intra-articulara) sau in orice alta pozitie care provoaca hiperextensia genuchiului. Zona din jurul tendonului poate fi usor tumefiata. Boala Hoffa nu este asociata cu alte simptome, cum ar fi troznirea genunchiului, blocarea sau instabilitatea acestuia.

Tratament

Sus

In mod normal, tratamentul acestei conditii se face prin metode conservatoare, cum ar fi:

 • odihna si evitarea activitatilor care ar putea agrava boala (bolnavul nu trebuie sa alerge sau sa sara, de exemplu)
 • administrarea de antiinflamatoare si calmante pentru durere
 • infiltratie cu corticosteroizi
 • gheata sau crioterapie pentru reducerea durerii si inflamatiei
 • diverse tehnici de fizioterapie cum ar fi ultrasunetele si stimulare nervoasa electrica transcutanata
 • exercitii de intarire a musculaturii si consolidarea grupurilor de muschi din jurul tendonului
 • izolarea cu o banda speciala a suprafetei superioare a rotulei pentru a mari spatiul dintre structurile suprafetelor inferioare ale acesteia. In acest mod se va diminua stresul si presiunea asupra tesutului adipos.

Interventia chirurgicala

Sus

In cazul in care, in urma tratamentului conservator, nu se obtin rezultatele asteptate, poate fi necesara interventia chirurgicala. Operatia implica indepartarea completa sau partiala a grasimii.

Tratamentul chirugical pentru sindromul Hoffa se face cu ajutorul chirurgiei artroscopice. In partea inferioara a rotulei se vor face doua incizii de mici dimensiuni. Intr-una din gauri chirurgul va introduce un instrument care va avea la unul din capete o camera de luat vederi, pentru a vizualiza zona afectata. Cu un alt instrument (care va patrunde in cealalta gaura) va fi indepartat tesutul adipos.

La bolnavii diagnosticati cu boala Hoffa, care nu prezentau nici o alta patologie concomitenta, s-a constatat imbunatatirea simptomelor si a functiei genunchiului pe termen lung, dupa rezectia artroscopica. Ameliorarile se pot observa intre 3-12 luni de la interventie.


Medici specialisti Medicina interna

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate