Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Beneficiile tratamentului cu plasma bogata in trombocite si aerocrioterapie

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Costache Cristea
Medic primar ortopedie - traumatologie

Clinica: Centrul medical Polimed Dacia

Beneficiile tratamentului cu plasma bogata in trombocite si aerocrioterapie

Consultant de specialitate:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie – traumatologie
Dr. Goanta Maria Cristina – Conferentiar universitar “Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”

Rezultate obtinute in urma derularii proiectului cu ID P 39_379: „METODA INOVATOARE DE RECUPERARE MEDICALA PRIN TRATAMENT CU PLASMA BOGATA IN TROMBOCITE SI AEROCRIOTERAPIE” finantat conform contractului de finantare cu nr: 125/ 16.09.2016

Aerocrioterapia locala inseamna aplicarea pe o regiune localizata a unei temperaturi scazute in scop curativ. Blocarea sau diminuarea reactivitatii receptorilor musculari, vasoconstrictia locala urmata de vasodilatatie, efectul antiinflamator, sunt cateva din mecanismele ce stau la baza utilizarii acestui tip de tratament local in afectiunile articulare. De asemenea efectul analgezic este utilizat pentru efectuarea altor terapii, inclusive a sedintelor de kinetoterapie sau a testelor functionale articulare.

Tratamentul intraarticular cu plasma bogata in trombocite are ca scop recuperarea fuctionala si refacerea suprafetei articulare prin efectul reparator si stimularea mecanismelor regenerative mediate de trombocite. Aplicarea intraarticulara a unui volum de plasma are in primul rand un efect mecanic de indepartare a suprafetelor articulare, cu raspuns imediat ce consta in diminuare durerii si cresterea mobilitatii articulare.

Tratamentul cu plasma bogata in trombocite si aerocrioterapie a fost aplicat in cadrul unei activitati de cercetare si inovare din cadrul centrului medical Polimed Dacia. In perioada derularii cercetarii noastre, au fost consultati un numar de 141 pacienti pe o perioda de aproximativ 2 ani, pacienti cu afectiuni articulare ale genunchiului.

Aplicarea tratamentului cu plasma bogata in trombocite in leziunile articulare, procese inflamatorii ale tendoanelor in combinatie cu aerocrioterapia locala a avut ca rezultat o reducere a timpului de recuperare si o reparatie mai buna a tesuturilor afectate.

Aplicarea aerocrioterapiei cu efect antialgic si antiimflamator scade riscul aparitiei proceselor inflamatorii si a durerilor articulare si periarticulare in cazul imobilizarilor de lunga durata.

Aplicarea crioterapiei inca de la debutul tratamentului de recuperare, creste confortul si gradul de implicare a pacientilor in timpul recuperarii.

Prin aplicarea crioterapiei locale se reduc efectele secundare ale unei medicatii sistemice utilizate pentru reducerea sindromului inflamator si al durerii.

1.Obtinerea plasmei bogate in trombocite prin centrifugare

2.Injectarea plasmei bogate in trombocite intraarticular.

3.Tratament cu aerocrioterapie locala

Director de proiect:
Dr. Petre Gorgon – Medic specialist medicina de laborator – “Centrul medical Polimed Dacia”
Cercetatori:
Dr. Costache Cristea – Sef lucr. Univ. “Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic primar ortopedie - traumatologie
Asistenti cercetatori:
Psih. Albert Ani Delia Mirela – Psiholog “Centrul medical Polimed Dacia”
Dr. Moise Florin – Medic primar ortopedie – traumatologie “Centrul medical Polimed Dacia”
As. Corina Sanziana Borlean – Asistent medicina genarala – “Centrul medical Polimed Dacia”
Co – autori :
Dr. Goanta Maria Cristina – Conferentiar universitar “Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti
Dr. Delia Costache – Asist. Univ. ““Facultatea de Medicina Generala – Brasov “, medic specialist boli -infectioase


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter