Clickmed
programare rapida la medic

Spasme cervicale: cauze si strategii de gestionare

Actualizat la data de: 16 Iunie 2023

Ce sunt spasmele cervicale

Sus
Spasme cervicale: cauze si strategii de gestionare

Spasmele cervicale apar atunci cand musculatura gatului incepe sa se contracte lipsita de control. Spasmele musculare, inclusiv cele ale gatului, sunt imprevizibile si dureroase, fiind adesea acompaniate de alte simptome. Muschii contractati in acest fel duc la dificultati de miscare a gatului, capului si umerilor.

Simptomele au durata foarte variata, de la cateva minute la cateva saptamani. Spasmele musculare cervicale sunt legate de o leziune musculara sau o patologie musculoscheletala ce necesita atentie medicala. Tratamentul se bazeaza pe cel facut acasa de catre pacient.

Cuprins articol

  1. Ce sunt spasmele cervicale
  2. Factori de risc
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Metode de diagnostic
  6. Optiuni de tratament
  7. Preventie
  8. Prognostic
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Oricine poate avea spasme musculare. Exista insa factori ce cresc sansele de aparitie a acestora: timpul indelungat petrecut in fata ecranelor electronice favorizeaza pozitia vicioasa a gatului si implicit a musculaturii. Chiar daca sunteti o persoana activa, pozitiile gresite pot duce la spasme musculare cervicale.

Semne si simptome

Sus

Spasmul muscular de la nivelul gatului se simte ca o durere sau contractura brusca, incontrolabila, iar senzatia variaza de la neplacut la durere foarte severa. Simptomele pot fi descrise ca durere ascutita cu debut brusc ce se inrautateste atunci cand incercati sa miscati gatul, durere profunda, dificultati de miscare a capului, gatului si umerilor, durere de cap, ameteala asociate.

Cauze

Sus

Spasmele cervicale au cauze multiple. Cea mai comuna cauza este intinderea musculara. Exista mai multi de 20 de muschi la nivel cervical si numeroase ligamente, nervi si tendoane. Leziunile tisulare minime ale acestora, hiperextensia sau fortarea muschilor pot duce la rigidizara musculaturii gatului si spasme.

Mai rar, leziunile traumatice directe sau patologiile din clasa miopatiilor pot cauza spasme musculare. Cele mai frecvente cauze includ:

Postura gresite
• Petrecerea timpului cu capul aplecat, privind la telefon
• Pozitia vicioasa a gatului si capului in fata calculatorului sau televizorului
• Purtarea unei genti grele pe un singur umar
• Intinderile musculare din timpul efortului fizic
Bruxismul
• Tensiunea crescuta constant la nivel cervical, din cauza stresului
• Dormitul intr-o pozitie nesanatoasa ce nu permite alinierea coloanei vertebrale cervicale cu restul coloanei
• Deshidratarea si dezechilibrele electrolitice

Patologiile mai severe ce pot asocia spasme musculare cervicale includ:

Spondilita anchilozanta
• Distonie cervicala (torticolis)
• Spondiloza cervicala
• Hernie de disc
• Meningita
Osteoartrita
• Stenoza spinala
• Patologiile articulatiei temporo-mandibulare
• Leziuni traumatice
Spasmele musculare cervicale pot fi si idiopatice, ceea ce inseamna ca medicul nu gaseste o cauza exacta.

Metode de diagnostic

Sus

Medicul se va orienta catre diagnosticul de spasme musculare cervicale prin examinarea regiunii afectate si anamneza, in cadrul careia va adreseaza intrebari cu privire la durere si celelalte simptome. Medicul va va ruga sa descrieti durerea si simptomele asociate si va incerca sa identifice eventualii factori ce pot cauza spasme.

Asigurati-va ca ii relatati medicului daca exista o leziune traumatica recenta.

Daca este suspicionata o patologie musculoscheletala de fond, va va fi recomandat un consult ortopedic de specialitate si eventuale investigatii aditionale.

Optiuni de tratament

Sus

Majoritatea pacientilor cu spasme cervicale le trateaza acasa, pana cand acestea trec de la sine. Exista numeroase remedii ce pot fi incercate acasa pentru a ameliora intinderile si contracturile musculare.

Astfel, daca experimentati spasme musculare cervicale, puteti incerca:

Intinderea gatului. Intinderile musculare bine controlate, facute intentionat, pot relaxa musculatura spastica.

Masajul muschilor cervicali.  Puteti ruga pe cineva sa va faca masaj sau va puteti face singur un masaj usor, cu miscari circulare de strangere a musculaturi. Puteti apela si la un specialist in masaj.

Mentineti activitatea fizica, pe cat posibil. Odihna este o idee buna atunci cand aveti spasme, insa activitatea fizica este la fel de importanta. Miscarile usoare vor activa fluxul sanguin muscular si pot ajuta la ameliorarea durerii. Incercati exercitii de tip yoga, plimbari in exterior, exercitii de intensitate joasa.

Gestionati stresul. Permiteti-va sa va relaxati atat psihic cat si fizic. Meditatia si practicile precum yoga va pot ajuta.  

Dormiti cu gatul aliniat cu restul coloanei vertebrale. Prin dormitul pe spate sau pe o parte va puteti asigura ca coloana vertebrala cervicala este bine aliniata cu restul coloanei. Evitati dormitul pe burta sau cu capul intr-o parte.

Medicamente antialgice minore. Medicamentele ce reduc durerea si inflamatia nu vor rezolva cauza spasmelor musculare, insa pot ameliora temporar simptomele. Discutati cu medicul in legatura cu administrarea de antialgice precum ibuprofen sau paracetamol.

Aplicati gheata. Aplicarea unui pachet de gheata la nivelul musculaturii contractate poate reduce spasmele musculare. Mentineti timp de 20 de minute, de cateva ori pe zi.

Aplicati caldura. Daca materialele reci nu functioneaza, incercati materialele calde precum un prosop cald sau o sticla cu apa calsa. Caldura va produce vasodilatatie, cresterea fluxului sanguin local si poate ameliora durerea.

Aplicati timp de 20 de minute de cateva ori pe zi. Dusurile calde sau fierbinti vor avea acelasi efect.

Daca remediile de acasa nu functioneaza in primele zile, apelati la ajutor medical sau la specialisti in fiziokinetoterapie, intrucat ar putea exista o cauza de fond mai severa.

Preventie

Sus

Spasmele musculare cervicale sunt imprevizibile si deseori inevitabile. Totusi exista cateva trucuri de care puteti tine cont in mod constant, pentru a preveni pe cat posibil aparitia spasmelor.

Pentru a va reduce riscul, puteti sa:

• Faceti intinderi si miscari de incalzire a musculaturii cervicale in mod regulat, pentru a mentine flexibilitatea si forta musculara

• Incalziti-va bine intotdeauna inainte de un antrenament fizic

• Intindeti-va si implementati miscari de yoga in rutina de dupa antrenamentul fizic

• Ajustati ecranele astfel incat sa nu adoptati pozitii vicioase atunci cand le folositi

• Dormiti pe spate sau pe o parte, cu coloana vertebrala aliniata

• Evitati purtarea obiectelor grele pe un singur brat sau umar

• Mentineti-va activ

• Consumati suficiente lichide pe parcursul zilei, pentru a evita deshidratarea

Daca ati mai experimentat spasme cervicale musculare in trecut, incercati sa utilizati aceleasi metode care au functionat inainte. Incercati sa va relaxati activ muschii inainte de debutul contractiile intense.

Prognostic

Sus

Spasmele musculare cervicale sunt neplacute, insa de cele mai multe ori ele trec de la sine, cu ajutorul remediilor de acasa. Prognosticul este bun in special atunci cand se iau masuri de preventie a spasmelor. Daca sunt cauzate de o patologie de fond, medicul ortoped si specialistii in fiziokinetoterapie va pot ajuta.

Concluzie

Sus

Spasmele musculare cervicale sunt neplacute si deseori dureroase, insa exista multiple remedii eficiente pe care pacientul le poate incerca acasa. Ajutorul medical specializat devine necesar atunci cand spasmele persista si nu sunt ameliorate in cateva zile-saptamani.

Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321180


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate