Clickmed
programare rapida la medic

11 martie 2010 - Ziua Mondiala a Rinichiului

Actualizat la data de: 08 Martie 2010
11 martie 2010 - Ziua Mondiala a Rinichiului

Joi, 11 martie 2010, sarbatorim Ziua Mondiala a Rinichiului. Acest eveniment a fost lansat in 2006, ca o initiativa comuna a Societatii Internationale de Nefrologie si a Federatiei Internationale a Fundatiilor Rinichiului. Este o aniversare cu semnificatie deosebita pentru pacientii cu boli de rinichi din intreaga lume si isi propune sa aduca bolile rinichiului in atentia publicului larg, a medicilor si autoritatilor. Desi frecvente si periculoase, aceste boli pot fi tratate eficient daca sunt descoperite din timp.

Anual, Ziua Mondiala a Rinichiului abordeaza o tema specifica. Daca anul trecut evenimentul a vizat legaturile dintre hipertensiunea arteriala si boala cronica de rinichi, in 2010 motto-ul zilei mondiale a rinichiului este „Protejeaza-ti rinichii, controleaza diabetul!”

Diabetul reprezinta una din principalele cauze ale bolii cronice de rinichi si a formei ei terminale, insuficienta renala. Din acest motiv, riscul de boala cronica de rinichi trebuie monitorizat permanent mai ales la persoanele care sufera de diabet.

„Numarul cazurilor de diabet este in crestere, ceea ce determina implicit cresterea numarului de cazuri de boala cronica de rinichi, cauzata de diabet”, a declarat Conf. Dr. Adalbert Schiller – Presedinte al Societatii Romane de Nefrologie.

Specialistii apreciaza ca, in curand, diabetul se va face responsabil de aproximativ 50% din cazurile de boala cronica de rinichi, in stadiul de insuficienta renala. Prin urmare, toti cei implicati: pacienti, medici, cercetatori si sisteme de asigurare de sanatate trebuie sa constientizeze legatura dintre cele doua boli, pentru a lua masuri eficiente privind preventia si tratamentul lor.

Diagnosticarea precoce a bolii cronice de rinichi este esentiala si permite tratarea corespunzatoare, inainte ca boala sa se agraveze si sa apara eventuale complicatii. Mai mult, diagnosticarea precoce este singura alternativa prin care se poate limita semnificativ impactul bolii cronice de rinichi asupra sistemului de sanatate.

Tinand cont de aceste considerente, Societatea Romana de Nefrologie lanseaza cu sprijinul companiei Abbott, o campanie de informare si de educare prin care incurajeaza populatia sa ia in considerare cu seriozitate efectuarea investigatiilor pentru evaluarea functiei rinichiului.

Concret, in perioada 8 – 11 martie 2010, in Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi vor fi organizate puncte pentru informare si pentru efectuarea unor prime investigatii pentru diagnosticare (in corturi special amenajate) pentru toti cei care doresc sa isi verifice riscul de a dezvolta boala cronica de rinichi.
Locatiile sunt:
Bucuresti: Bucuresti Mall (Vitan), AFI Palace Cotroceni
Craiova: Piata Mihai Viteazul
Iasi: Iulius Mall
Cluj-Napoca: Iulius Mall
Timisoara: Iulius Mall

In toate aceste locatii va exista personal calificat care va oferi celor interesati informatii si recomandari pentru eventuale investigatii ulterioare, acolo unde este necesar. Medicii vor fi asistati in demersul lor de doua mascote, Ri si Nichi, care le vor ^mparti trecatorilor materiale informative despre boala cronica de rinichi.
Obiectivele acestei campanii sunt:
- incurajarea unui comportament preventiv;
- incurajarea monitorizarii sistematice a riscului de a dezvolta boala cronica de rinichi – mai ales pentru persoanele care sufera de diabet si/sau hipertensiune;
- sublinierea ideii ca diabetul si hipertensiunea sunt factori majori de risc in dezvoltarea bolii cronice de rinichi;
- educarea profesionistilor din domeniul sanatatii in ceea ce priveste rolul lor esential in depistarea si reducerea riscului de boala cronica de rinichi.

Boala cronica de rinichi se manifesta initial prin pierdere de proteine/albumina prin urina si, ulterior, prin reducerea progresiva a functiei renale. Ca manifestari, acestea sunt putin evidente la debut, dar devin invalidante in stadii avansate, pentru mentinerea in viata a bolnavilor, fiind necesara dializa sau transplantul renal, care sunt extrem de costisitoare.

Datele statistice la nivel mondial, valabile inclusiv pentru Romania, arata ca 1 persoana adulta din 10 are boala cronica de rinichi, ceea ce inseamna ca aproximativ 2.000.000 de persoane sunt afectate de boala.

Dintre acestea, mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializa sau transplant renal. De aceea, boala cronica de rinichi este o problema de sanatate publica cu importante implicatii sociale si economice si cu un impact semnificativ asupra bugetului alocat sanatatii. Bolile de rinichi sunt strans corelate cu alte afectiuni, cum sunt cele cardiovasculare, ceea ce creste in si mai mare masura costurile legate de ingrijirea pacientului.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate