10 simptome ale problemelor renale
Generalitati
Sus
Rinichii sunt o pereche de organe situate in partea inferioara a spatelui, cate unul de o parte si de alta a coloanei vertebrale.
Acestia filtreaza sangele si elimina toxinele din organism. Insuficienta renala apare atunci cand rinichii isi pierd capacitatea de a filtra indeajuns de bine deseurile din sange.
Multe persoane sufera de o boala renala cronica si nici nu stiu. Simptomele afectiunilor renale pot parea banale si de aceea sunt ignorate adesea de catre pacienti.
Cuprins articol
Simptome
Sus1. Modificari ale urinei
Rinichii produc urina, astfel ca atunci cand acestia cedeaza, pot fi observate schimbari esentiale la nivelul acesteia. Printre acestea se numara cresterea frecventei de urinare, dificultati la urinare, urina spumoasa si tulbure. Uneori, aceasta poate contine si urme de sange.
2. Retentie de lichide
Cand rinichii nu indeparteaza excesul de lichide din corp, acesta se acumuleaza provocand umflarea picioarelor, a gleznelor, a mainilor si a fetei. Aceste zone pot deveni dureroase.
3. Oboseala
Rinichii sanatosi produc o proteina hormonala numita eritropoietina (EPO). Eliberata in sange, aceasta stimuleaza productia de celule rosii si odata cu acestea, capacitatea de oxigenare a organismului. In momentul in care celulele rosii scad, apare anemia, resimtita ca o stare constanta de epuizare.
4. Eruptie cutanata, mancarimi
Rinichii indeparteaza reziduurile din fluxul sanguin. In cazul in care rinichii nu functioneaza la capacitate maxima, acumularea de toxine in sange poate provoca mancarimi severe, pe care pacientii le descriu ca fiind in profunzimea tesutului, pana la os.
5. Gust metalic in gura
In paralel cu deteriorarea functiei renale, apar dezechilibre electrolitice, hormonale si metabolice. Acestea poarta denumirea de uremie. Aceasta presupune existenta in sange a unor produsi metabolici care se elimina de obicei pe cale renala, cum ar fi, in principal, ureea. Prezenta ureei in sange poate modifica perceptia gustului alimentelor si poate provoca o respiratie urat mirositoare.
6. Greata si voma
Acumularile de toxine la nivel sangvin pot duce si la aparitia senzatiei de greata si varsaturi. Pierderea poftei de mancare poate duce la pierderea in greutate.
7. Probleme de respiratie
Respiratia poate fi influentata in doua moduri de afectiunile renale. In primul rand, excesul de lichide din organism se poate localiza la plamani. In al doilea rand, anemia poate lasa corpul fara oxigen. Din aceasta cauza, pacientii manifesta panica, insomnie.
8. Senzatie de rece
Anemia poate provoca o senzatie de rece, indiferent daca pacientul se afla intr-o incapere incalzita sau este bine imbracat, reclamand chiar frisoane.
9. Ameteli si probleme de concentrare
Anemia aflata in legatura cu insuficienta renala se traduce si printr-un aport insuficient de oxigen la nivel cerebral. Acest lucru poate duce la probleme de memorie, probleme de concentrare si ameteli.
10. Dureri de spate
Problemele renale sunt uneori insotite de durere in partea inferioara a spatelui, de regula, pe partea aferenta rinichiului afectat.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
-
Infectii ale tractului urinar
-
15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
-
Hipertensiunea - Valori crescute ale presiunii arteriale
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?
-
Meningita - cauze, simptome, tratament
-
Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Care sunt riscurile in cazul donarii...
Generalitati Conform ultimelor studii, riscurile afectarii, pe termen lung, a sanatatii celor care doneaza rinichi sunt destul de scazute. Inclusiv acesti donatori pot trai la fel de mult ca si alte persoane de acelasi sex, varsta si grup etnic. Persoanele care...citeste mai mult
-
Siclemia sau anemia cu celule in secera
Ce este siclemia Anemia cu celule in secera (falciforme) sau siclemia este o tulburare mostenita care presupune producerea de hemoglobina S (Hb S sau Hgb S), un tip anormal de hemoglobina. Hemoglobina este o proteina care contine fier, localizata in interiorul...citeste mai mult