Clickmed
programare rapida la medic

Cicatricile post acnee

Actualizat la data de: 10 Februarie 2022
Cicatricile post acnee

Desi nu este o afectiune periculoasa, acneea poate avea implicatii psihosociale importante prin cicatricile pe care le asociaza, depreciind aspectul pielii.

Cicatricile sunt rezultatul vindecarii vicioase a leziunilor active de acnee. Cu cat forma de acnee este mai severa, cu atat riscul de a dezvolta cicatrici este mai important.

In funcie de aspectul clinic, cicatricile postacnee se impart in: cicatrici atrofice, hiperpigmentari postinflamatorii si cicatrici hipertrofice. Despre toate aceste tipuri de cicatrici, dar si despre cele mai eficiente tratamente anti-cicatrici, ne explica Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti.

Cicatricile atrofice

Acestea sunt intalnite frecvent in practica dermatologica; se prezinta clinic sub forma unor subdenivelari la nivelul tegumentului, de dimensiuni variabile. “Cele mai intalnite sunt cele tip ice pick, de mici dimensiuni, asemanatoare clinic cu porii dilatati, insa avand margini neregulate si fiind mai profunde. Alte tipuri de cicatrici atrofice sunt boxcar (diametru mai mare) si rolling (dau un aspect valurit).”, spune medicul.

Hiperpigmentarile postinflamatorii

Hiperpigmentarile postinflamatorii sunt reprezentate de pete de diferite dimensiuni, maronii rosiatice, ce apar in urma leziunilor inflamatorii. Frecvent acestea se estompeaza in timp (luni de zile), insa de multe ori persista timp indelungat.

Cicatricile hipertrofice/keloide

Cicatricile hipertrofice/keloide sunt mai putin intalnite, apar ca supradenivelari, frecvent de dimensiuni crescute, indeosebi dupa formele severe de acnee, si pot interesa atat fata, cat si umerii sau toracele posterior.

Tratamentul cicatricilor postacnee este unul de durata. Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie in cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelenta Dermatologie Bucuresti: “Pacienii asociaza frecvent mai multe tipuri de leziuni, de dimensiuni si durata diferite, de aceea tratamentul acestora trebuie personalizat si adaptat nevoilor specifice fiecarui pacient. Terapiile disponibile includ terapii laser, atat lasere non ablative, ce nu necesita timp de recuperare (ClearLift), cat si lasere de tip CO2 fractionat, asociate cu proceduri de peeling chimic si microneedling”.
In cadrul consultatiei, medicul specialist dermatolog va stabili un plan de tratament optim, individualizat, pentru a asigura cele mai bune rezultate.

Cum gestionam semnele reziduale

Terapiile laser au revolutionat tratamentul acneei, fie ca vorbim despre leziunile inflamatorii din acneea activa, fie ca vorbim despre cicatrici, indiferent de forma acestora.
Asociate unui tratament medicamentos adaptat, terapiile laser grabesc procesul de vindecare si imbunataesc considerabil rezultatele, având un rol important in managementul acestei afeciuni.

Clear Skin

Acest laser este vârf de lance printre metodele anti-cicatrici.
“Se adreseaza pacienilor cu acnee comedoniana, inflamatorie si cicatrici/semne postacnee. Este eficient in reducerea hiperseboreii, a comedoanelor inchise si deschise, a dimensiunii porilor si a leziunilor inflamatorii de acnee. Micro-pulsurile de energie cauzeaza microinjurii ale colagenului de la nivelul dermului, provocând o reacie de vindecare, cu sinteza de colagen si elastina, corectând cicatricile postacnee, petele pigmentate, pete eritematoase, pori dilatai.”, subliniaza expertul de la Skinmed Clinic.

Clear Lift

Este laserul care face minuni intr-un timp relativ scurt. Dr. Amalia Anghel: “Se adreseaza pacienilor ce prezinta cicatrici postacnee, hiperpigmentare postinflamatorie, pori dilatai. Este un laser non ablativ ce ajuta la regenerarea pielii prin stimularea produciei de colagen si reinnoire celulara, cu ajutorul undelor de soc acustic, fara timp de recuperare – “lunchtime procedure”. O procedura complet nedureroasa, ce nu afecteaza epidermul si nu necesita anestezie, cu rezultate importante dupa o serie de 4-6 sedine.”

Laser CO2

Laserul CO2 poate fi utilizat exclusiv de catre cadre medicale de specialitate. “Acesta se adreseaza pacienilor ce prezinta cicatrici postacnee – cicatrici atrofice vechi, hiperpigmentare, cicatrici hipertrofice, pori dilatai. Se efectueaza dupa anestezie topica sub forma de crema. Creaza microinjurii sub forma de „coloane” perpendiculare pe straturile pielii, ce au ca efect regenerarea tegumentului, cu sinteza de colagen si elastina. Necesita timp scurt de recuperare (5-7 zile) si un numar de 2-4 sedine, in funcie de necesitaile individuale ale pacientului.”, explica expertul de la Skinmed Clinic.

Mai multe detalii pe: https://www.skin-med.ro/centrul-de-tratament-pentru-acnee-cine-suntem/


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter